Novak Đoković, vrhunski športnik, je alergičen na gluten, pomembno je, kaj in kako je. Foto: Reuters
Novak Đoković, vrhunski športnik, je alergičen na gluten, pomembno je, kaj in kako je. Foto: Reuters
Erik Božič, chef
Erikova filozofija je družbeno odgovorna kulinarika, ki se po njegovih besedah začne že veliko prej kot na krožniku. Foto: Radio Koper

"Vsak izziv je zame približno enak. Večina ljudi me ne razume, tudi prijatelji včasih ne. Pa vendar je zame delati za Novaka Đokovića ali za Mirana iz Dekanov enako. Pomembna je vsebina," je Božič v radijski oddaji Odprto za srečanja pojasnil Nataši Benčič.

Njegova filozofija je namreč družbeno odgovorna kulinarika, ki se po njegovih besedah začne že veliko prej kot na krožniku.

"Zakaj odstopam od ideje, da bi v tem trenutku imel svojo restavracijo v Sloveniji? Ker preprosto ne morem kmeta plačati dovolj, da bi bil sam zadovoljen s tem. Nočem kupovati bučk za 40 centov za kilogram, ker pač ne vem, kako lahko kmet od tega preživi, in to tržišče tukaj tega ne vzdrži. Ta moja odgovornost je pretežno vezana na to, kaj lahko naredim, da se generalno ta situacija izboljša. In to je moj 'modus' vivendi, ne glede na to, kje sem," pripoveduje Božič, ki težave na tem področju v Sloveniji označuje kot sistemske narave.

Širi svojo filozofijo
Meni, da posameznik sam lahko naredi le malo, sam pa si bo prizadeval to sporočilo predati naprej in doseči, da vsi postanejo boljši gostinci in boljši ljudje.

"Če naročim 10 kg datljev in mi jih dobavitelj pripelje v vrečkah po 250 g, jih zavrnem. Hočem imeti škatlo za 10 kg, saj to pomeni manj embalaže. To so taki majhni koraki, ki definitivno vodijo v pravo smer. Videti so majhni in zelo neučinkoviti, vendar če bi večina od nas tako delala, bi se poznalo, slej ko prej," je prepričan.

Hrana je mnogo več kot hrana
Kulinarika sprva ni bila njegova karierna pot. Končal je srednjo ekonomsko šolo, se vpisal na študij javne uprave, nato še filozofije. Kulinarično znanje je sprva pridobival predvsem s knjigami in na spletu, v praksi pa je potem zelo pazil, s kom dela.

V London je odšel v najboljše veganske, vegetarijanske in ekološke restavracije, ki imajo isto filozofijo kot on - da namreč ni vseeno, kaj damo v želodec. Hrana je mnogo več kot to. Pomembno je kdo, kako in kje jo pridela, koliko je plačan, kaj čuti.

V treh letih Londona, ki so bila poleg drugih obiskov tujine izjemna šola, je spoznal mnogo slavnih ljudi in zanje tudi kuhal, čeprav bi enako dobro kuhal zase in za anonimne jedce, ime osebe ni pomembno.

A Novak Đoković ni kdor koli. Je teniška zvezda, je alergičen na gluten, pomembno je, kaj in kako je. V času tekem v Wimbledonu je Božič kuhal zanj, srbski teniški as pa je bil z njim tako zadovoljen, da je na njegovo povabilo in željo Erik zdaj odpotoval v Monako, kjer bo novi chef kuhinje v Đokovićevi lasti.