Cobainova je poudarila, da njen oče trenutnega dogajanja v ZDA zagotovo ne bi odobraval. Foto: Reuters
Cobainova je poudarila, da njen oče trenutnega dogajanja v ZDA zagotovo ne bi odobraval. Foto: Reuters
Poleg Frances sta se razstave udeležili tudi Kurtova sestra Kim in mati Wendy O'Connor. Foto: Reuters

Teme se je dotaknila v sklopu obiska Irske, kjer so v majhnem mestecu razkrili novo razstavo osebnih stvari njenega očeta oziroma pevca znane skupine Nirvana. Cobain si je sicer leta 1994 v 28. letu starosti vzel življenje, potem ko se je dalj časa bojeval z odvisnostjo od heroina.

"Obstaja konotacija sramu in tega ne bi smelo biti," je pojasnila Frances Bean, ki se je sicer tudi sama spoprijemala z odvisnostjo. "Še vedno gre za tabu, čeprav sta obe stvari v naši družbi tako zelo prisotni čisto vsak dan. Imam pa občutek, da je v Evropi to malenkost manjši tabu kot v ZDA, kjer se to resnično obsoja."

Temu je dodala, da se njen oče zagotovo ne bi strinjal s trenutnim vzdušjem, ki vlada v Združenih državah Amerike. "Prevladuje kršenje osnovnih človekovih pravic in verjamem, da Kurt tega ne bi sprejel oziroma bi se bojeval proti temu."

Razstava sicer vsebuje veliko osebnih stvari, od njegovih skic, risb in avtomobila – od tega številni elementi do razstave Growing Up Kurt Cobain javnosti še niso bili na voljo za ogled. "Zdi se mi pravi čas za prikaz tega, kakšen je bil Kurt med odraščanjem. Z razstavo se vračamo v čase, ko je bil resnično najsrečnejši," je pojasnila njegova sestra Kim Cobain.

Muzej Museum of Style Icons, ki se med drugim ponaša tudi z oblačili, ki so jih nosile zvezdnice, kot so Audrey Hepburn, Elizabeth Taylor in Grace Kelly, naj bi čast za postavitev razstave dobil ravno zaradi osebne povezave z glasbenikovo družino, v preteklosti pa so med drugim razstave posvetili tudi Michaelu Jacksonu in Princeu.

Če čutiš hudo duševno stisko ali imaš samomorilne misli, poišči strokovno pomoč v organizacijah, ki nudijo neposredno pomoč. Lahko se obrneš na svojega osebnega zdravnika ali na:

• 112 – Center za obveščanje (za takojšnjo nujno pomoč)

• 116 123 – Zaupni telefon Samarijan in Sopotnik (24h/dan)

• 116 111 – TOM – telefon za otroke in mladostnike (vsak dan med 12. in 20. uro) • 01 520 99 00 – Klic v duševni stiski (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj)

• 031 233 211 – Ženska svetovalnica – krizni center (24h/dan)

www.tosemjaz.net – pomoč za mlade

www.zivziv.si – spletna postaja za razumevanje samomora

Za odrasle so v zdravstvenih domovih brezplačno na voljo delavnice Podpora pri spoprijemanju z depresijo. Prav tako so na voljo brezplačna svetovanja v svetovalnicah Posvet:

• 031 704 707, info@posvet.org – Psihološke svetovalnice Posvet v naslednjih krajih: Ljubljana, Kranj, Postojna, Nova Gorica, Murska Sobota, Slovenj Gradec, Sevnica in Koper (za naročanje pokličite od ponedeljka do petka med 12. in 19. uro)

• 031 778 772, svetovalnica@nijz.si – Psihološki svetovalnici Posvet v Celju in Laškem (za naročanje pokličite od ponedeljka do petka med 8. in 15. uro)