Slovenski paviljon ima izjemno lego, nahaja se le nekaj metrov stran od glavnega prizorišča dogodka. Foto: Facebook Slovenia Expo Milano 2015
Slovenski paviljon ima izjemno lego, nahaja se le nekaj metrov stran od glavnega prizorišča dogodka. Foto: Facebook Slovenia Expo Milano 2015
Slavnostno odprtje slovenskega paviljona Foto: Facebook Slovenia Expo Milano 2015
82,5 metra dolg, 15 metrov širok paviljon, katerega najvišja točka sega do desetih metrov, je v celoti narejen iz lesa in stekla, krasijo ga zelene stene iz trave in maha, Foto: SoNo arhitekti
Slovenski paviljon v središču Expa

Slovenski paviljon – 82,5 metra dolg, 15 metrov širok paviljon, katerega najvišja točka sega do desetih metrov, je v celoti narejen iz lesa in stekla, krasijo ga zelene stene iz trave in mahu – je že v prvih dneh vzbudil zanimanje, saj po mnenju svetovne stroke dosega nadpovprečne ocene. "S stavbo na Expu izstopamo," je za TV Slovenija povedal eden izmed glavnih arhitektov Edi Blažko iz biroja SoNo arhitekti, ki so zmagali na javnem razpisu.

Nad paviljonom je navdušen tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je na odprtju povedal: "Imamo izjemen paviljon, odlično lokacijo, velike in fantastične sosede. Izkoristimo to za predstavitev in za nadaljnji gospodarski razvoj." Dodal je, da za paviljon vlada veliko povpraševanje – interesentov je prek 13, vlada pa bo po koncu Expa izvedla dražbo, in tedaj bo tudi znano, komu bo pripadel: "Imamo zanimivo, ekstravagantno stavbo, narejeno v lesu, ki predstavlja tudi v slovenskem gospodarstvu nov izziv, ker želimo revitalizirati gozdno-lesno verigo in verjamemo, da bomo po zaprtju Expa paviljon uspeli prestaviti na eno izmed eminentnih lokacij v Sloveniji, kjer bo nadaljeval zgodbo preobrata slovenskega gospodarstva."

Paviljon odraža raznolikost Slovenije
Arhitekturna zasnova paviljona na med seboj prepletenih ravneh simbolično predstavlja Slovenijo. Geometrijsko razgibana površina piramidalne oblike je razdeljena na pet prostorov s trapezno obliko tlorisnih površin. "Oblika paviljona odraža reliefno razgibanost slovenskega ozemlja in ponazarja prehajanje alpskega hribovja ter panonskega in sredozemskega gričevja v obdelovalne površine ravnin, kotlin in dolin s podzemnim svetom, prepredenim s kraškimi jamami in kapniki," nam je Blažko pojasnil pred začetkom Expa. Steklene površine na drugi strani predstavljajo odprtost Slovenije za sodelovanje z mednarodno skupnostjo: "Sam paviljon kot tudi osrednje zgodbe stalne razstave temeljijo na številki pet. Pet prizmatičnih enot, ki sestavljajo paviljon, in pet glavnih vsebin stalne razstave, ki jo povezuje 'Zgodba 5 zrn ajde', kar v metaforičnem smislu pomeni pet čutov (vid, sluh, otip, voh, okus), ki so temelj državne znamke, zajeti v I feel Slovenia."

Slovenski paviljon, ki je glavno prizorišče promocijskih in poslovnih dogodkov, na katerih se Slovenija predstavlja kot "zelena, aktivna in zdrava država", je stal 1,8 milijona evrov. Zasnovali so ga v podjetju Sono arhitekti, zgradil pa ga je Lumar.

Slovenija se bo na Expu predstavila s petimi vsebinskimi sklopi: solinami, čebelarstvom, termalnimi in mineralnimi vodami, pohodništvom in kolesarstvom ter merjenjem črnega ogljika.

V slovenskem paviljonu med razstavo Expo pričakujejo okoli milijon ljudi, ujel pa je tudi pozornost znanega spletnega bloga Inhabitat.

Slovenija pet milijonov, Rusija 200 milijonov evrov
Slovenijo je celoten projekt stal pet milijonov evrov, kar jo uvršča med najcenejše paviljone.

Za primerjavo: Avstrija je za svojo predstavitev (ima enako veliko zemljišče kot Slovenija) odštela 12 milijonov evrov, Madžarska 11 milijonov evrov, Nemčija in Kitajska po 50 milijonov evrov, Italija 92 milijonov evrov, ZDA 100 milijonov evrov, Rusi in Združeni arabski emirati pa po 200 milijonov evrov ...


Osrednji namen svetovne razstave je obravnava določene teme, ki je v svetovnem merilu aktualna v času, ko ta poteka. K sodelovanju so povabljene vse države sveta, ki z izbrano temo izobražujejo javnost, predstavljajo načine, kako doseči potrebe civilizacije, predstavljajo napredek na enem ali več področjih človekovega udejstvovanja in javnost seznanjajo s smernicami za prihodnost. Osrednja tema Expa 2015 je hrana.

Svetovna razstava Expo se zgodi na vsakih pet let, milansko razstavo pa naj bi v pol leta obiskalo več kot 20 milijonov obiskovalcev.

Kako so videti paviljoni preostalih držav? Nekateri med njimi so prave umetniške mojstrovine Je kateri izmed njih prihodnja turistična znamenitost? Spomnimo na Expo davnega leta 1889, ko je svetovna razstava v Parizu za seboj kot mejnik industrijske dobe pustila svetovno znan spomenik, Eifflov stolp. Vladni komisar Expa 2015 Giuseppe Sala je opozoril na paviljon 0, ki velja kot obvezna postaja na Expu 2015 – v paviljon so organizatorji skušali kar se da prenesti sporočilo letošnjega Expa Hrana za planet, energija za življenje, poimenoval kot Eiffelov stolp Milana. Kateri paviljon pa po vašem mnenju lahko postane ikona? Poglejte si spodnjo fotogalerijo.

foto: EPA/Reuters, Milano Expo 2015, slovenski paviljon (Sono arhitekti, Slovenia Expo Milano 2015)

Slovenski paviljon v središču Expa