Domiselna pobuda je na dvorišča domačinov privabila številne radovedne. Foto: MMC/Televizija Slovenija
Domiselna pobuda je na dvorišča domačinov privabila številne radovedne. Foto: MMC/Televizija Slovenija

Čeprav so bili med radovednimi večinoma domačini, je bila zelena oaza tudi zanje novost. Za visokim kamnitim zidom, v ozki mestni ulici, se namreč skriva presenetljivo velika zelenica, z bogato obloženim sadnim drevjem in bujnimi cvetlicami.

Paradižniki, bučke, jajčevci, čebula, pa tudi dišavnice in seveda trta - ob ulici, ki vodi do glavnega mestnega trga, domačini, odkar pomnijo, uspešno pridelujejo vse, kar potrebujejo v kuhinji.

Tako obiskovalci kot organizatorke so presenečeni nad obsegom zelenih površin v starem mestnem jedru, ki pa je zasebna in stisnjena med zidovi hiš. "Hočemo, da ljudje ohranjanjo in skrbijo za ta zeleni raj, ne pa, da se izgublja, da ga zabetonirajo ali kakor koli spremenijo. Pospeševati želimo trajnostni razvoj mesta in ozelenitev starega mestnega jedra," je pojasnila organizatorka Tina Cotič.

Med sedmimi obiskanimi vrtovi bodo obiskovalci in strokovna komisija izbrali najlepšega - a bolj kot zmaga je pomembna spodbuda za ohranitev in širitev zelenih mestnih površin.

Skriti vrtički Kopra
Skriti vrtički Kopra