Za Hitlerja in njegove sodelavce so med drugo svetovno vojno v Mercedesu izdelali 88 neprebojnih vozil. Foto: AP
Za Hitlerja in njegove sodelavce so med drugo svetovno vojno v Mercedesu izdelali 88 neprebojnih vozil. Foto: AP

Mercedes-Benz 770K Grosser Offener Tourenwagen iz leta 1939 je bil eden izmed 88 avtomobilov te serije, izdelanih posebej za nemško vojsko, predvsem za Hitlerja in njegove najožje sodelavce, po drugi svetovni vojni pa se jih je ohranilo le pet. Avtomobil, ki se ponaša s 7,7-litrskim osemvaljnim motorjem lahko še danes doseže zavidanja vredno hitrost 160 kilometrov na uro. Ob koncu vojne je avto v Franciji zasegla ameriška vojska in ga dala prepeljati v ZDA, kjer so skrb nad njim sčasoma prevzeli vojni veterani.

Desetina izkupička od dražbe za dober namen
Ti so skrbeli zanj, ga loščili in vzdrževali ter občasno "uporabili" na različnih vojaških paradah in razstavah, zdaj pa so se odločili, da ga prodajo na dražbi. To organizira dražbena hiša Worldwide Auctioneers iz Scottsdala v zvezni državi Arizona, katere predstavnik Rod Egan je poudaril, da bo desetina izkupička od dražbe šla za plemenit namen, in sicer "za izobraževanje o tem, kako in zakaj je prišlo do holokavsta ter kako v prihodnje učinkovito preprečevati podobne grozote".

Kolikšna je izklicna cena in koliko pričakujejo, da bodo za avtomobil iztržili, iz dražbene hiše niso sporočili, je pa Egan poudaril, da bodo njegovo zgodovinsko vrednost verjetno najbolj cenili muzeji, ki bodo z nakupom storili dvojno dobro delo, saj bodo s kupnino prispevali tudi v izobraževanje o holokavstu.