Kako bodo Hrvati sprejeli
Kako bodo Hrvati sprejeli "eksotično" ponudbo? Foto: EPA

Medtem ko so mesa različne "domače" divjadi vajeni, pa tudi mesa nekaterih eksotičnih živali, kot so noji, bo zanimivo videti, ali bodo sprejeli tudi jedi z mesom krokodila, zebre ali bizona.

Ugledni kuharski mojstri iz hrvaških restavracij so večinoma že pripravljali različne jedi iz mesa krokodila, zebre ali bizona. Medtem ko eni spodbujajo prebivalce, naj poskusijo tudi sami, drugi niso prepričani, da so državljani pripravljeni na nenavadna živila, je njihove izjave danes povzel Jutarnji list.

Eden izmed razlogov, zakaj si Hrvati ne bi pripravili zebrinega zrezka ali bizonovega golaža, bi bile sicer lahko cene nenavadne ponudbe. Kilogram krokodiljega mesa namreč stane približno 130 kun (17 evrov), bizonovega pa nekaj manj kot 220 kun (29 evrov).

So pa tudi tisti, ki ne vidijo logike, da bi uvažali eksotično meso, medtem ko se hrvaška mesna industrija spopada z dolgoletnim pešanjem proizvodnje.

Meso zebre za športnike
V trgovski verigi Metro na Hrvaškem, ki v svojih hladilnikih ponuja meso eksotičnih živali, trdijo, da ima meso bizona manj maščob in veliko več beljakovin kot govedina, s katero je meso severnoameriških bizonov najlažje primerjati.

Manj maščob kot govedina ima tudi meso zebre, ki ga posebej priporočajo športnikom zaradi cinka in vitamina B. Tudi meso krokodila, posebej njegovega repa, ne zvišuje holesterola, dodajajo.