Ime 6.168 metrov visoke gore je spet Denali. Foto: EPA
Ime 6.168 metrov visoke gore je spet Denali. Foto: EPA

Mount McKinley spet nosi ime Denali.

Na Aljaski že vse od leta 1975 zbirajo peticije, da bi spremenili ime gore, a so politiki iz države Ohio, kjer se je rodil nekdanji ameriški predsednik William McKinley, do zdaj uspešno blokirali preimenovanje na zvezni ravni.

Za prebivalce Aljaske je ime gore sporno vse od leta 1898, ko so jo poimenovali po 25. predsedniku ZDA Williamu McKinleyju iz Ohia. Domorodno pleme Athabascan je goro imenovalo Denali, kar v njihovem jeziku pomeni visok. Leta 1980 je sicer zvezna vlada nacionalni park okrog gore preimenovala nazaj v Denali, za goro samo pa je ohranila ime McKinley.

In medtem ko Ohio ni zadovoljen zaradi Obamove odločitve, napovedali so že pritožbo, pa so se politiki na Aljaski odzvali z zadovoljstvom, saj, kot pravijo, je bilo imenovanje gore po McKinleyju čista neumnost. McKinley ni bil nikoli na gori Denali, nikoli ni niti obiskal Aljaske. Julie Kitka, predsednica skupnosti domorodnih prebivalcev Aljaske, je povedala, da gre za pomemben simboličen ukrep: "Praktično to pomeni, da bodo vsi zemljevidi in opisi vključevali tradicionalno ime. To je čudovito."

Obama danes prihaja na tridnevni obisk Aljaske, ki ga bo začel v Anchorageu, kjer se bo srečal z domorodnimi prebivalci, obiskal ledenik, vstopil pa bo tudi v Arktični krog. S svojim obiskom namerava med drugim opozoriti na taljenje ledenikov zaradi segrevanja ozračja.