Japonski in britanski modrokrvneži se obojstransko spoštujejo. Foto: EPA
Japonski in britanski modrokrvneži se obojstransko spoštujejo. Foto: EPA
Japonski in britanski princ na čajanki. Foto: Reuters

Japonskega cesarskega para William ni srečal prvič. Z ženo Catherine sta ga namreč spoznala maja 2012, ko sta Japonca obiskala Veliko Britanijo ob 60. obletnici vladanja Williamove babice, kraljice Elizabete II.

Po kosilu se je srečal še z japonskim prestolonaslednikom Naruhitom in princeso Masako.

Japonska in Velika Britanija imata že desetletja prijateljske odnose. Japonce britanska kraljeva družina zelo zanima, Williamovo življenjsko pot spremljajo od njegovega rojstva. Princesa Diana je bil na Japonskem izjemno priljubljena. Obiskala jo je dvakrat, leta 1986 in 1995.

Dan je princ, ki tokrat potuje brez družine, začel z obiskom vojaškega pokopališča držav Commonwealtha. Pokopališče je v Jokohami južno od Tokia, na njem pa je pokopanih kakih 1700 vojakov iz držav Commonwealtha, večinoma Britancev, Kanadčanov in Avstralcev. Tam so pokopani tudi vojni ujetniki, ki so jih Japonci zajeli v drugi svetovni vojni in so v ujetništvu umrli.

To pokopališče je obiskala tudi Williamova pokojna mati, princesa Diana, ob obisku na Japonskem leta 1995.

V soboto Williama pričakujejo na severovzhodu Japonske, kjer se bo srečal s preživelimi katastrofe marca 2011, v kateri so se nad japonsko prebivalstvo zgrnili potres, cunami in nesreča v jedrski elektrarni Fukušima. V katastrofi je umrlo skoraj 19.000 ljudi, več deset tisoč jih je ostalo brez strehe nad glavo. V nedeljo bo princ odpotoval na Kitajsko.