Mis sveta - več kot le lepotno tekmovanje? Foto: EPA
Mis sveta - več kot le lepotno tekmovanje? Foto: EPA

Leta 1951 so se v Londonu prvič sprehodila dekleta v kopalkah na izboru Festival Bikini Contest, ki je bil mišljen kot enkraten dogodek, na katerem predstavijo nove modele kopalk. Pritegnil je veliko pozornosti in tako se je rodil izbor za mis sveta.

Na začetku je šlo predvsem za zabaven dogodek, z leti pa so se organizatorji (bolj ali manj uspešno) trudili, da bi izboru dodali tudi plemenit namen. "Ne gre le za lepotno tekmovanje, ampak za lepoto z namenom," je povedal Chris Wilmer iz organizacije Miss World. V skladu s tem so se odločili, da po 63 letih odpovejo izhod v kopalkah.

Organizatorji želijo, da se misice osredotočijo na dobrodelna dela. "Mis sveta bi morala biti ambasadorka, ne pa lepotna kraljica," je še povedal Wilmer. "Nočem in ni mi treba gledati deklet, ki hodijo gor in dol v kopalkah. To nima nobenega smisla," pa je dejala Julia Morley, direktorica projekta Miss World.

Organizatorji se strinjajo, da je bolj kot popolno telo pomembno sporočilo. Južnoafričanka Rolene Strauss je bila tako zadnja mis sveta, ki se je predstavila tudi v kopalkah.