Kitajsko umetnost in keramiko pri Christie'su na dražbi ponudijo dvakrat na leto. Foto: EPA
Kitajsko umetnost in keramiko pri Christie'su na dražbi ponudijo dvakrat na leto. Foto: EPA

Jeremy Morgan, strokovnjak za kitajsko umetnost pri dražbeni hiši Christie's, je med obiskom hiše svoje stranke (ta je želela ostati neimenovana) naletel na pravi zaklad. Stranka mu je namreč pokazala cel kup domnevnih dragocenosti, nato pa se zadnji trenutek spomnila še na neko malenkost v posebni sobi.

Ko je vstopil, je Morgan onemel - na polici nad kaminom je zagledal dve kitajski vazi. "Srce mi je začelo razbijati. Lastnici sem rekel, naj se usede. Očitno sem bil videti res šokiran, ker me je pogledala in rekla: 'Ojoj, dragec, mislim, da moraš ti sesti'," je svoje odkritje opisal za časopis Telegraph in pojasnil, da sta bili kitajski vazi izdelani v 18. stoletju, za dvor cesarja Čjanlonga, in po vedenju umetnostnih zgodovinarjev sta edini še ohranjeni par vaz na svetu.

Vazi je v 30. letih 20. stoletja kupil neki lastničin sorodnik, po njegovi smrti pa jih je podedovana omenjena gospa, ki se tako sploh ni zavedala, kakšno dragocenost ima v svojem domu. "Že v preteklosti so jih ocenili - v neki drugi dražbeni hiši -, a so jima zmotno pripisali precej manjšo vrednost. Verjeli so, da sta mlajši, in so ju ocenili na okoli tisoč funtov," še pojasnjuje Morgan.

Ker ima lastnica rada tovrstno umetnost, vazi pa sta ji bili še posebno všeč, ju je pač obdržala, je še pojasnil Morgan. Ko ji je razkril, koliko približno sta vredni vazi, mu "ni zares verjela".

Vazi bodo ponudili na dražbi redkih kitajskih umetnin in keramike, ki bo 9. maja v Londonu, pričakujejo pa, da bodo vazi, okrašeni z rožami in metuljčki, prodali za okoli dva milijona funtov.