27-letna Julija Samojlova ne razume, kako lahko Ukrajina v njej vidi grožnjo. Foto: EPA
27-letna Julija Samojlova ne razume, kako lahko Ukrajina v njej vidi grožnjo. Foto: EPA

Ponudba se Rusom zdi "nenavadna in v nasprotju s samim bistvom tekmovanja". Ukrajina je namreč pevki za tri leta prepovedala vstop v državo.

Razlog za prepoved udeležbe na tekmovanju kot tudi vstopa v državo je pevkin nastop na poletnem koncertu leta 2015 na Krimu, ki ga je Ukrajini zasegla Rusija. Po navedbah Ukrajinske varnostne službe naj bi s tem kršila ukrajinsko zakonodajo.

Kremelj odločitev razume kot absolutno nepravično in Ukrajino obtožuje, da zlorablja tekmovanje v politične namene, piše nemška tiskovna agencija DPA.

Evropska radiodifuzna zveza (EBU) je v svoji ponudbi zapisala, da je nujno, da tekmovanje za pesem Evrovizije ostane nepolitično. Po besedah predstavnika EBU-ja Jona Ole Sanda z Ukrajino ostajajo v dialogu z željo, da bi vsi umetniki lahko nastopili v mestu, ki gosti tekmovanje. Ponudba, da bi pevka nastopila v živo prek satelitske povezave, pa je prvi primer v šestdesetletni zgodovini tekmovanja.

Sedemindvajsetletna pevka, ki je od otroštva na invalidskem vozičku, je med drugim leta 2014 nastopila na zimskih paraolimpijskih igrah v Sočiju, junija 2015 pa na gala koncertu na Krimu, katerega cilj je bil popularizirati šport. Odločitve Ukrajine ne razume in se sprašuje, zakaj Ukrajina v "drobnem dekletu, kot je ona", prepoznava grožnjo.