Izhod v kopalkah v uvodnem delu izbora na Tajskem. Foto: EPA
Izhod v kopalkah v uvodnem delu izbora na Tajskem. Foto: EPA
Angela Ponce (na fotografiji ob prihodu na Tajsko pred dvema tednoma) je leta 2015 kot mis Cadiza sodelovala na izboru za mis Španije, a je na koncu zato, ker se ni rodila z ženskimi spolnimi organi, ostala brez uvrstitve. Foto: AP
Predstavitev španske oprave na svetovnem izboru na Tajskem: Angela prihaja iz Andaluzije, zato ji flamenko ni španska vas. Foto: AP

bo na njem prvič predstavila transseksualna misica: Angela Ponce iz Španije, ki velja celo za favoritko za zmago.

27-letnica iz Seville, ki je poleti na tekmovanju za najlepšo Španko pometla s konkurenco 20 rojakinj, je po zmagi na Instagramu zapisala: "Moje velike sanje so pripeljati ime in barve Španije pred vesoljno občinstvo. Moj cilj je biti ambasadorka vključevanja, spoštovanja in raznolikosti, ne le za skupnost LBGTQ+, temveč za celoten svet."

V pogovoru za revijo Time je 27-letnica dejala: "Pokazala bom, da so transseksualke lahko, karkoli želijo biti: učiteljice, matere, zdravnice, političarke in celo mis universe." To lepotno tekmovanje mnogi še vedno povezujejo s Trumpom, saj je bil še do pred nekaj leti prav ta nepremičninski mogotec lastnik licence zanj, zato so ji pri omenjeni reviji postavili tudi vprašanje o tem, kako komentira ukrepe Trumpove vlade proti skupnosti LGBTQ+.

Odgovorila je, da bi bila njena morebitna zmaga pomembno simbolično sporočilo ameriškemu predsedniku in dodala: "Še bolj kot sporočilo njemu pa bi bila to zmaga za človekove pravice. Transseksualke so tako dolgo preganjali in tlačili. Če mi dajo krono, bi s tem pokazala, da so transseksualke prav toliko ženske, kot so ženske ženske, ki so bile rojene kot ženske."

"Jaz sem spremenila pravila"
Poncejeva, ki je proces spremembe spola uspešno zaključila leta 2014, se je za naslov mis Španije potegovala že leta 2015, a je ostala brez uvrstitve, saj takratna pravila niso dovoljevala zmage transseksualke. "Ni bilo lahko. Šele na dan tekmovanja sem izvedela za njihova pravila in to me je zlomilo. Vseeno sem morala nastopiti in občutek je bil grozen. A potem ko sem prišla do finala Miss universe, so tudi na tekmovanju za mis sveta spremenili pravila. Jaz sem spremenila pravila."

Na tekmovanju za mis universe v Kanadi so jih sicer spremenili že leta 2013, potem ko je Jenna Talackova organizacijo tožila zaradi diskriminacije, saj se kot transseksualka ni smela udeležiti izbora.

Slovenija letos predstavnice na svetovnem izboru za mis universe nima, lani je na tekmovanju, ki je potekalo v Las Vegasu, sodelovala Ptujčanka Emina Ekić.

View this post on Instagram

A post shared by ANGELA PONCE (@angelaponceofficial) on Dec 12, 2018 at 4:06am PST