Amsterdam letno obišče okoli 18 milijonov turistov. Foto: Reuters
Amsterdam letno obišče okoli 18 milijonov turistov. Foto: Reuters

V okviru novega načrta za uravnoteženje vpliva turizma je koalicija štirih strank v mestnem svetu sklenila, da bo omejila priljubljene turistične dejavnosti, kot so ture s pivskimi kolesi in pijančevanje na ladjicah, zvišala turistično takso na sedem odstotkov ter omejila število hotelskih sob. V nekaterih predelih mesta nameravajo popolnoma prepovedati začasno oddajo sob.

"Turizem je del mednarodne kulture Amsterdama, ki jo moramo še naprej ceniti," piše v načrtu, ki ga povzema AFP. A v njem opozorijo, da številne četrti trpijo zaradi "motenja, gneče in smeti". Mesto mora ostati še naprej primerno za življenje in delo, turizem pa je na drugem mestu, so dodali.

Mestni svet je že januarja sporočil, da bodo prihodnje leto uvedli 30-dnevno omejitev oddajanja zasebnih domov in stanovanj prek spletnih strani, kot je Airbnb.

Amsterdam letno obišče okoli 18 milijonov turistov, kar je več, kot ima Nizozemska prebivalcev.

Turisti jezijo tudi Benečane
Naval obiskovalcev pesti tudi Benetke, zato so se tamkajšnje mestne oblasti odločile za izredne ukrepe – poti, po katerih se sprehajajo turisti, bodo ločili od tistih za domačine. Natančneje, mestne oblasti so se odločile, da bodo turistične poti ustrezno označile in tako preprečile, da bi obiskovalci Benetk zahajali v druge dele mesta, ki se ne morejo pohvaliti z nobeno izmed znamenitosti. Leta 2017 so izbruhnili tudi protesti Benečanov zaradi problematike množičnega turizma.

Kako je videti tura s pivskimi kolesi v Amsterdamu, na katerih ne manjka niti prepevanje, si lahko pogledate v spodnji fotogaleriji (foto: Reuters).