Zgornji dve od osemnajstih nadstropij hotela molita nad okolišnje površje, najnižji dve etaži stavbe pa sta potopljeni pod gladino jezera, ki leži na dnu zapuščenega kamnoloma. Foto: Reuters
Zgornji dve od osemnajstih nadstropij hotela molita nad okolišnje površje, najnižji dve etaži stavbe pa sta potopljeni pod gladino jezera, ki leži na dnu zapuščenega kamnoloma. Foto: Reuters

Gradnja hotela, ki stoji ob 88-metrskem breznu zapuščenega kamnoloma, je stala okoli 250 milijonov evrov. Hotel Inernational Shangai Wonderland ima na voljo sobe z razgledom jezero, ki leži na dnu jame. Cene za eno noč se gibljejo med 428 in 478 evri.

"Gre za prvi primer, da je bil zapuščen kamnolom spremenjen v čudovit podzemni hotel," je povedal glavni arhitekt Martin Jochman, ki je zasnoval tudi znameniti dubajski hotel Burdž Al Arab. "Ta edinstvena priložnost mi je omogočila uresničiti zares zanimive ideje, kako preoblikovati odnos med mestom in naravo," je o svojem zadnjem projektu povedal britanski arhitekt, ki je hotel zasnoval tako, da se zliva s svojo okolico.

Zgornji dve od osemnajstih nadstropij sta nad okolišnjo ravnino, najnižji dve etaži stavbe pa sta potopljeni pod vodno gladino jezera, ki leži na dnu zapuščenega kamnoloma. Na površju ob hotelu stoji tudi zabaviščni park, površine za različne športne in zabavne dejavnosti pa bodo na voljo tudi na jezeru. V naslednjem letu naj bi ob zabaviščnem parku in hotelu zraslo še nakupovalno središče. Celotna zgradba ima sicer 336 sob, restavracijo in prostore za rekreacijo, vključno s plezalno steno.

Rana, ki se ni skladala z okolico
Šu Rungmao
(Xu Rongmao), predsednik podjetja, ki upravlja hotel, je povedal, da je na zapuščeni kamnolom naletel leta 2006. "To je bila rana, ki se ni skladala z okolico, ki jo sestavljajo zeleni griči. Ob tem se mi je utrnila misel, da bi lahko jamo izkoristili za gradnjo nenavadnega modernega hotela," je povedal Rungmao. Kamnolom so kitajske oblasti začele uporabljati med drugo svetovno vojno, zaradi novih predpisov o varstvu okolja pa je leta 2000 prenehal obratovati.

Lastniki hotela zagotavljajo, da je za varnost poskrbljeno – stavba lahko po njihovih besedah prenese potres z magnitudo 9, opremljena pa je tudi z dvema požarnima dvigaloma in šestimi črpalkami, ki bodo poskrbele, da hotela ob obilnejših padavinah ne bo zalila voda.