Bolnica danes odhaja domov, so sporočili iz UKC-ja Ljubljana. Foto: BoBo
Bolnica danes odhaja domov, so sporočili iz UKC-ja Ljubljana. Foto: BoBo
Ebole v Sloveniji le ni

"S tem lahko rečemo, da smo dokončno izključili diagnozo 'ebola virusna bolezen'. Pri pacientu bodo opravili še v naslednjih dneh nekaj dodatnih laboratorijskih preiskav, vendar pa lahko povemo, da odhaja danes domov, kajti tudi vročine nima več, počuti se dobro in nima kakšnih dodatnih težav," so še zapisali.

Predstojnik ljubljanske infekcijske klinike Franc Strle je ob tem ocenil, da je bil odziv zdravstva ob tokratnem primeru zelo dober. Po njegovih besedah so zapisali vse pripombe, ki so se pojavile v zadnjih dneh, že prihodnji teden pa jih bodo podrobneje proučili. S tem bodo ugotovili, kaj bi se dalo v prihodnje še izboljšati.

Zanesljivo obstajajo tudi zadeve, ki jih bo mogoče treba popraviti, je opozoril Strle. Pojasnil je, da je verjetnost vnosa ebole v Slovenijo zelo majhna. V Sloveniji se epidemija ebole ne more zgoditi, je poudaril, mogoči so le posamezni primeri bolnikov z ebolo, ki so v Slovenijo prišli iz tujine, in posamezni prenosa na tiste osebe, ki bi bile zelo izpostavljene, to pa so prav zdravstveni delavci.

"Za obsežnejše širjenje bolezni pa bi bil potreben prenos po zraku, kar pa pri eboli ni verjetno. Nevaren je neposreden stik z bolnikom ali pa z njegovimi izločki," je dejal Sterle. Slovenija se sicer pohvali z večino sodobne zaščitne opreme, ki jo pozna tujina, šibka točka pa so prostori, kar pa se ne da rešiti čez noč, je še poudaril.

Spomnimo, ta teden so v UKC-ju Ljubljana hospitalizirali bolnico, ki se je pred kratkim vrnila iz Afrike, in to z območja, kjer je virus ebole še dejaven. Prvi preliminarni izvidi na ebolo so bili negativni, a za dokončno potrditev je bilo treba počakati do danes.

Ebole v Sloveniji le ni