Na zdravstvenem inšpektoratu so med letoma 2011 in 2014 prejeli tri prijave zoper zdravnika Janeza Zimmermanna in mu enkrat izrekli opomin, dvakrat pa nepravilnosti niso ugotovili, pojasnjujejo . Foto: BoBo
Na zdravstvenem inšpektoratu so med letoma 2011 in 2014 prejeli tri prijave zoper zdravnika Janeza Zimmermanna in mu enkrat izrekli opomin, dvakrat pa nepravilnosti niso ugotovili, pojasnjujejo . Foto: BoBo
Janez Zimmermann
Janez Zimmermann je opravil več operacij krčnih žil, ki so bile po mnenju drugih zdravnikov povsem nepotrebne in pacientom povzročile več težav kot koristi. Foto: MMC RTV SLO
Zdravniška zbornica Slovenije
Po podatkih registra ZZZS-ja je zdravnik zaposlen v tujini, o čemer je zbornico tudi obvestil. Foto: STA
false
"Mi bomo spet sprožili postopke ugotavljanja odstopanja od profesionalnega vedenja in ukrepali," je napovedal predsednik zbornice Andrej Možina. Foto: BoBo
false
Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je slovenskim bolnikom, ki so se zdravili pri zdravniku Janezu Zimmermannu v Trstu, lani in letos do 20. maja povrnil 388.376 evrov za te storitve. Dve vlogi za povračilo stroškov pri Zimmermannu pa sta bili zavrnjeni. Foto: BoBo
400 tisoč evrov za nedoktrinarno zdravljenje
Mazaške operacije krčnih žil
Odzivi na sporne prakse kirurga Zimmermanna

Tušarjeva, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje, je ovadbo potrdila v oddaji Odmevi.

Janeza Zimmermanna, kirurga, ki ga sumijo malomarno opravljenih operacij krčnih žil, je pred leti že preverjal tudi inšpektorat za delo. Inšpektor ga je obiskal trikrat in mu enkrat izrekel opomin.

Na zdravstvenem inšpektoratu so med letoma 2011 in 2014 namreč prejeli tri prijave zoper zdravnika Janeza Zimmermanna in mu enkrat izrekli opomin, dvakrat pa nepravilnosti niso ugotovili, pojasnjujejo.

Zimmermann je, kot je razkrila novinarka TV Slovenija Eugenija Carl, opravljal posege, za katere se je izkazalo, da so nepotrebni, s tem pa je nekaterim bolnikom povzročil dodatne zdravstvene zaplete. Zimmermann se je po objavi zavil v molk, njegova žena pa je dejala, da z odvetnikom pripravlja tožbe, ni pa povedala, zoper koga.

Preberite več v prispevku Eugenije Carl:
Ob nogo zaradi mazaškega zdravnika

Pod drobnogledom zdravstvenega inšpektorata
Na zdravstvenem inšpektoratu pojasnjujejo, da so leta 2011 prejeli prijavo, ki se je nanašala na kršenje zakona o pacientovih pravicah, saj Zimmermann ni podal pisne informacije o predvidenih stroških storitve, zato mu je inšpektorat izrekel opomin.

Prijavi iz leta 2012 in 2014 pa sta se nanašali na neustrezne higienske razmere na sedežu Zimmermannovega podjetja in na domnevno izvajanje dejavnosti na drugih lokacijah z neustreznimi razmerami, a ob pregledu niso ugotovili neskladnosti. Na inšpektoratu obenem navajajo, da so v okviru rednih pregledov ugotovili, da je leta 2008 pridobil ustrezno licenco, prav tako pa niso zaznali kršitev predpisov.

Ministrstvo bo obvestilo italijanske oblasti
Na ministrstvu za zdravje so napovedali, da bodo zaradi nestrokovnih operacij krčnih žil, ki jih je izvajal Zimmermann, pripravili zakonske določbe za nadzor kakovosti in varnosti v zdravstvu, da se taki primeri ne bi več pojavljali. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc pa je napovedala, da bodo obvestili italijanske oblasti o Zimmermannovih dejanjih.

Ministrica je ob tem navedla, da je težko, ker ZZZS nima pooblastil, da bi preveril delo izvajalca v tujini, zato želijo v zakonodajo dodati tudi ta pooblastila. Glede Zimmermanna pa je dejala, da gre za lep primer, ko gospodarski interes prevlada nad stroko in etiko. "Že večkrat sem dejala, da zdravstvena storitev ne more biti gospodarska."

Zbornica: Seznanjeni smo s sumi
"Seznanjeni smo s sumi, da je delo opravljal v nasprotju z medicinsko doktrino. Mi bomo spet sprožili postopke ugotavljanja odstopanja od profesionalnega vedenja in ukrepali," je napovedal predsednik zbornice Andrej Možina in potrdil, da je Zimmermann član zbornice.

Zbornica bo verjetno spet uvedla strokovni nadzor nad delom zdravnika, na koncu pa bosta o njegovi odgovornosti odločala tožilec in razsodišče zbornice. Prav tako se bodo posvetovali s pravniki, kako preprečiti, da bi ta zdravnik še naprej tako neprofesionalno deloval.

Možina je še opozoril, da si zdravništvo že sedem ali osem let želi spremeniti zakon o zdravniški službi, s katerim bi lahko zakonito onemogočili delo zdravniku, ki svoje delo opravlja nekorektno in nestrokovno. Takšnih pristojnosti namreč nimajo. Ob tem je napovedal, da bo poklical Zimmermanna, da bi preprečil nadaljnje ogrožanje varnosti bolnikov.

ZZZS bi moral nadzirati storitve
Predsednik zbornice je tudi zaskrbljen nad izjavo nekaterih žilnih kirurgov, da tega zdravnika sploh niso poznali. "Veliko zdravnikov in kirurgov je očitno popravljalo za tem zdravnikom. Zdravnik je moral biti znan v svojem profesionalnem krogu. Tudi, kar sem slišal, so iz teh krogov prihajale prijave, izbrani so bili izvedenci in nadzorniki, pa so nekateri od tega odstopili," je dejal in dodal, da bi tudi od Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki je plačnik storitev na napotnico, pričakoval nadzor nad izvajanjem storitev, ki jih plača.

Zimmermann ni član zdravniškega društva
Zadevo Zimmermann je komentiral tudi predsednik Slovenskega zdravniškega društva Pavel Poredoš in dejal, da je že slišal za Zimmermanna, saj da se je pred desetletjem med zdravniki govorilo o tem, da so po njegovih operacijah pogosti zapleti. Očitno pa se je njegovo delo toleriralo.

Poredoš je opozoril še, da Zimmermann ni član slovenskega zdravniškega društva. "In ni mogoče ukrepati proti nekomu, ki ni član tvojega združenja," je dodal. Med možnostmi pa je omenil le, da se lahko združenje do nekega pojava načelno opredeli ali nanj opozori javnost.

Poredoš takšne pojave absolutno obsoja, a pri njihovem preprečevanju je ključen strog nadzor. "Stroka lahko pove le, kaj je doktrina, kako se dela pravilno, koliko so dopustni razni zapleti, drugo pa je zadeva nadzora. Če se kaj takega zgodi, je treba kolega preganjati, najprej zbornica potem pa tudi kazensko, če pride do očitnih posledic njegovega delovanja," je še dejal.

ZZZS povrnil skoraj 400.000 evrov
Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je slovenskim bolnikom, ki so se zdravili pri zdravniku Zimmermannu v Trstu, lani in letos do 20. maja povrnil 388.376 evrov za te storitve. Dve vlogi za povračilo stroškov pri Zimmermannu pa sta bili zavrnjeni. V evidenci ZZZS je bil Zimmermann prvič zaveden v januarju 2015.

Na ZZZS-ju so pojasnili, da so bolniki, ki so uveljavljali povračilo stroškov za zdravljenje pri Zimmermannu, večinoma starejši. Iz dokumentacije je razvidno, da gre za osebe z diagnozo kronično vensko popuščanje spodnjih okončin. ZZZS je zavrnil le dve vlogi za povračilo stroškov zdravljenja pri Zimmermannu, ker bolnik predtem ni imel napotnice za to storitev.

ZZZS in prostovoljne zdravstvene zavarovalnice na podlagi računa in originalne napotnice ter druge dokumentacije slovenskemu bolniku povrnejo stroške v višini povprečne cene operacije krčnih žil v Sloveniji, ki je trenutno 732,90 evra. To pomeni, da razliko do polne cene, ki pri Zimmermannu znaša 800 evrov, krije bolnik sam, vključno s potnimi stroški.

Zimmermann v Italiji splošni kirurg
Zdravstvena blagajna je zaradi naraščanja vlog za povračilo stroškov storitev, opravljenih pri Zimmermannu, lani zaprosila italijanske organe za pojasnila. Iz njih je razvidno, da je Zimmermann registriran v poklicnem združenju zdravnikov in kirurgov v Trstu od 27. novembra 2014, in sicer kot zdravnik, ki je specializiran za splošno kirurgijo. To pomeni, da lahko zakonito izvaja zdravstvene storitve v Italiji.

Lani več kot 900 nadzorov ZZZS-ja
ZZZS poudarja, da redno in sistematično izvajajo nadzore nad izvajanjem vseh zdravstvenih programov v Sloveniji. Lani so pri izvajalcih izvedli skupno 906 nadzorov in na podlagi tega terjali več kot tri milijone evrov. Večinoma zaradi nepravilnega ali previsokega zaračunavanja storitev.

400 tisoč evrov za nedoktrinarno zdravljenje
Mazaške operacije krčnih žil
Odzivi na sporne prakse kirurga Zimmermanna