Arašidi so najpogostejši vzrok smrti zaradi alergije na hrano. Foto: Pixabay
Arašidi so najpogostejši vzrok smrti zaradi alergije na hrano. Foto: Pixabay

Alergije na hrano so zadnja leta v skokovitem porastu, prav alergija na arašide pa je ena najbolj smrtonosnih. Raziskovalci so otrokom 18 mesecev dajali probiotik, ki je vseboval arašidov protein. Testiranje vsega mesec pozneje pa je pokazalo, da je 80 odstotkov prej alergičnih na arašide lahko te jedlo brez kakršnih koli alergičnih reakcij. Odstotek otrok, ki ohranijo toleranco, v štirih letih pade na 70 odstotkov, so še ugotovili.

Vodilna raziskovalka profesorica Mimi Tang iz Murdochovega otroškega raziskovalnega inštituta v Melbournu je pojasnila, da je polovica ozdravljenih otrok arašide brez kakršnih koli težav jedlo redno, drugi pa so to prav tako brez težav počeli občasno. "Pomen našega odkritja je to, da so otroci lahko jedli arašide povsem enako kot njihovi vrstniki brez alergije na arašide, in ob tem ohranjali toleranco, ki jih ščiti pred alergičnimi reakcijami," je navedla in dodala, da jim je prvič uspelo pokazati, da je lahko terapija zdravljenja alergije na arašide učinkovita tako dolgo.

Alergija na arašide najbolj smrtonosna
Pri zdravljenju uporabljajo probiotik Lactobacillus rhamnosus, ki ga povezujejo s preprečevanjem določenih alergičnih reakcij. Avstralska raziskovalna ekipa zdaj želi oceniti, za koliko bi nova terapija lahko izboljšala kakovost življenja otrok. Na svetu je namreč 250 milijonov ljudi, ki jih pestijo različne alergije na hrano, ta številka pa se je v zadnjih 20 letih potrojila. Prav alergija na arašide, ki je tudi najpogostejši vzrok smrti zaradi alergij na hrano, se je v tem času najmočneje povečala.

Tangova je še izpostavila, da raziskava nakazuje "vznemirljiv realističen cilj doseganja tolerance pri zdravljenju alergij na hrano". Po njenih besedah gre za velik korak naprej pri iskanju učinkovitih terapij, ki bodo odpravile težave z alergijami v zahodnih družbah.