Že preprosta hoja lahko znatno pripomore k zdravju. Foto: AP
Že preprosta hoja lahko znatno pripomore k zdravju. Foto: AP
Srčna obolenja so glavni vzrok smrti tudi v Sloveniji. Foto: Reuters

Sodeč po ugotovitvah raziskave lahko zmerna telesna vadba pri ljudeh v starostnem obdobju med 50 in 70 let tudi prepolovi tveganje smrti zaradi srčnega napada. Srčna obolenja so tudi v Sloveniji največji vzrok smrti, telesna vadba pa lahko znatno pripomore pri boju s čezmerno težo in sladkorno boleznijo.

V raziskavi je sodelovalo 69 zdravih nekadilcev, starih med 30 in 60 let, ki se niso redno rekreirali. Krvne analize, opravljene v pol leta redne aerobične vadbe, intenzivnega intervalnega treninga in vadb za moč, so pokazale, da se je pri posameznikih sprožil protistarostni proces, ki je pomagal obnavljati star DNK.

"To kaže, da ko se ljudje redno rekreirajo, lahko upočasnijo proces staranja," je za Independent povedal Sanjay Sharma, profesor kardiologije na londonski univerzitetni bolnišnici St. George. "Prav mogoče se ne bomo nikdar popolnoma ognili staranju, lahko pa upočasnimo čas, v katerem se postaramo. Morda smo lahko pri 70 letih videti mlajši kot sicer in morda dočakamo 90. leta. Telesna vadba ti prinese od tri do sedem dodatnih let. Je kot antidepresiv - izboljša kognitivne funkcije, zdaj pa tudi dokazano lahko upočasni začetke demence."

Vadba koristna ne glede na starost
Strokovnjaki svetujejo, da bi moral vsak hoditi ali teči najmanj 20 minut dnevno glede na sedeč življenjski slog in spremembe pri prehranjevanju, ki prispevajo k visoki stopnji umrljivosti zaradi srčnih obolenj. Telesna vadba lahko poleg tega tudi izboljša delovanje možganov, ob tem pa je koristna ne glede na starost, ko se je oseba prvič loti. Pri ljudeh, ki se začnejo rekreirati pri 70 letih, je tako manjša nevarnost, da se pri njih razvije obolenje, ki vodi v neenakomeren srčni utrip.

"Raziskava malce bolj osvetljuje, zakaj ima fizična dejavnost tak učinek," razlaga Christi Deaton, profesorica kliničnih raziskav na cambriškem inštitutu javnega zdravja. "Pomaga nam razumeti proces celičnega staranja, saj je to tisto, zaradi katerega se naš organizem in telo starata, in učinke, ki jih ima lahko telesna vadba na celični ravni. Bolj ko ste dejavni - pri tem ni pomembno, kdaj začnete -, več koristi boste imeli."

Je pa res, da lahko včasih čezmerna športna dejavnost celo privede do infarktov pri posameznikih, ki imajo sicer povsem zdravo srce. Zaradi pojava, imenovanega "nenadna srčna smrt" (SCD), vsako leto umre na stotine mladih, ki se intenzivno ukvarjajo s športno vadbo. SCD prizadene enega športnika na 50.000, pri veliki večini pa gre za moške.