Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc meni, da je šibko poslovanje javnih zdravstvenih zavodov posledica nepremišljenega varčevanja v preteklosti. Foto: BoBo
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc meni, da je šibko poslovanje javnih zdravstvenih zavodov posledica nepremišljenega varčevanja v preteklosti. Foto: BoBo
Kako se bodo bolnišnice izkopale iz dolgov?

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je po seji vlade dejala, da so primanjkljaji večinoma posledica v preteklosti sprejetih nepremišljenih varčevalnih ukrepov, in poudarila, da so že na začetku mandata vlade neporavnane obveznosti javnih zdravstvenih ustanov znašale okoli 230 milijonov evrov.

Po navedbah ministrice se je poslovanje zdravstvenih zavodov v prvi polovici mandata izboljšalo, tudi zaradi večjega vplačila v zdravstveno blagajno, potem pa se je poslovanje znova otežilo leta 2016 in v prvi polovici letošnjega leta. Največja težava je, tako ministrica, da ni bilo mogoče dvigniti cen storitev.

"Septembra se lahko položaj zaostri"
"Dodatno pa se je v tem obdobju za 76 milijonov evrov povečalo izplačilo nadomestil za bolniške odsotnosti." Ministrica pa je ob tem poudarila, da je bilo od 2010 do 2016 opravljenih za dobrih 500 milijonov zdravniških posegov, za katere ustanove niso prejele "niti centa plačila".

Ministrica sicer meni, da izvršb zaradi dolgov do konca avgusta ne bo, "se pa zavedamo, da se lahko položaj že v septembru zelo zaostri". Prav zato je vlada sprejela sklep, po katerem se bo poplačilo dolgov začelo že septembra. Na vprašanje, ali so razhajanja med njo in ministrico za finance, pa je Kolar Celarčeva odgovorila, da je predlagani sklep na vladi podprla tudi ministrica za finance.

Ministrica se veseli interpelacije
Na ministrstvu za finance so po seji vlade pojasnili, da pričakujejo dodatne podatke glede finančnega stanja javnih zavodov v zdravstvu in pripravo kredibilnega načrta sanacijskih ukrepov. Dodali so, da ne nasprotujejo reševanju težav v zdravstvu, vendar menijo, da morajo biti ukrepi javnofinančno vzdržni, ustavno skladni in zamišljeni tako, da bodo zagotavljali stabilno finančno poslovanje javnih zavodov na dolgi rok, da ne bo treba čez nekaj let spet reševati podobnih težav.

Ministrica, ki je tudi zaradi slabih poslovnih izidov javnih zdravstvenih ustanov deležna številnih kritik, poudarja, da so v tem mandatu sprejeli številne učinkovite ukrepe. "Lahko bi odgovornost tudi iskali pri prejšnjih vladah, ki so sprejemale varčevalne ukrepe na področju zdravstva." Dejala je, da se veseli tudi interpelacije, saj bo tako imela možnost predstaviti dozdajšnje ukrepe in odgovoriti na vse očitke. Njen odgovor na interpelacijo je vlada že potrdila.

Kako se bodo bolnišnice izkopale iz dolgov?