Z dodajanjem osteopontina so raziskovalci spodbudili krvne matične celice, da so se začele obnašati bolj mladostno. Foto: Pixabay
Z dodajanjem osteopontina so raziskovalci spodbudili krvne matične celice, da so se začele obnašati bolj mladostno. Foto: Pixabay



V preteklosti je bilo po poročanju New Scientista že izvedenih nekaj poskusov, v katerih so pokazali, da ima kri iz mlajših organizmov številne dobrodejne učinke in obratno. Tako so npr. v enem izmed poskusov skupaj sešili staro in mlado miš, ki sta si delili krvožilni sistem. Zdravje mlajše se je občutno poslabšalo, zdravje starejše pa izboljšalo.

Terapije s krvjo bi lahko torej delovale tudi pri ljudeh, a se študije trenutno zanašajo na darovalce krvi, kar pa za dolgoročne terapije ni učinkovit mehanizem, saj enostavno ne bi bilo dovolj krvi. Rešitev se kaže v matičnih celicah v krvi. Te prihajajo iz materinskih matičnih celic v kostnem mozgu, nato pa se razvijejo v rdeče in bele krvničke.

Ekipa Hartmuta Geigerja z omenjene univerze pa je ugotovila tudi, da je dejavnost krvnih matičnih celic povezana z beljakovino, imenovano osteopontin. Ko so starejše matične celice pomešali skupaj z omenjeno beljakovino in beljakovinskim aktivatorjem, so se začele obnašati veliko bolj "mladostno", kar pomeni, da so začele proizvajati veliko več belih krvničk, tako kot to počno mlade matične celice.

Po Geigerjevih besedah bi lahko, če bi jim to uspelo prevesti v terapijo, začeli pomlajevati kri. Tako so že začeli razvijati zdravilo, ki vsebuje osteopontin in njegov aktivator ter bo namenjeno spodbujanju imunskega sistema starejših.