Gotovo ste se že kdaj vprašali, zakaj so krofi najbolj značilni za pustni čas? Lahko jih seveda uživamo kadar koli, a pust je nekako najbolj povezan z njimi.
Krofi imajo dolgo zgodovino v Evropi. Že v srednjem veku so ljudje pred postom, ki nastopi po pustu, pripravljali mastne jedi, podobne današnjim krofom. Foto: BoBoV zgodovini je veljalo, da se ljudje za pusta lahko še zadnjič dobro najedo, saj nato sledi obdobje, ko smo ozimnico že pojedli, nove hrane pa še ni na vrtovih, poljih in njivah. Zato je po pustu veljalo obdobje posta. Ljudje so takrat jedli zelo malo in zelo skromno. Foto: MMC RTV SLOTesto za krofe vsebuje moko, jajca, sladkor, mleko in kvas, kar so sestavine, ki so bile na slovenskih kmetijah vedno na voljo. Tradicionalno je polnjen z marmelado. Testo se oblikuje v majhne krogle, ki se ocvrejo v olju. Krof je v preteklosti veljal za sladico obilja. Je pa tudi nasiten in sladek, kar je dajalo maškaram energijo, ko so hodile od vrat do vrat in na pustne povorke. Foto: Miro Majcen