Foto:
Foto:

Tiskovni predstavnik Bele hiše Scott McClellan je dejal, da administracija pozorno preučuje zadnjo odločitev Svetovne trgovinske organizacije (WTO), preden se bo odločila, kako naprej.

Nestrinjanje z odločitvijo WTO-ja je izrazil tudi tiskovni predstavnik Urada ameriškega trgovinskega predstavnika Richard Mills, ki je prav tako napovedal pozorno preučitev sicer povsem jasne odločitve.

Mills: Uvedba višjih carin upravičena
Mills je dejal, da je bila začasna uvedba višjih carin na uvoz jekla v ZDA upravičena in v skladu s pravili WTO-ja. Bush je leta 2002 povišal carine na uvoz določenih vrst jekla od 8 do 30 odstotkov, kar je bilo po trditvah Millsa potrebno za olajšanje položaja domači jeklarski industriji v času prestrukturiranja in konsolidacije. Mills trdi, da so ukrepi v skladu s pravili WTO-ja, ki naj bi dovoljevala prav takšne ukrepe. Pravila WTO-ja sicer dovoljujejo začasne zaščitne ukrepe pred povečanjem uvoza, vendar pa Američanom ni uspelo dokazati, da sta za težave jeklarske industrije krivi azijska in ruska finančna kriza v poznih 90. letih prejšnjega stoletja ter trden tečaj ameriškega dolarja. Prav tako jim ni uspelo dokazati, da je zaradi obojega prišlo do povečanja uvoza.

Povračilni carinski ukrepi tudi do 2,2 milijarde dolarjev
Evropska unija, Japonska in druge države, ki so pred WTO-jem sprožile spor z ZDA lahko potem, ko bo odločitev pritožbenega organa potrdila skupščina WTO-ja in če ZDA ob tem ne bodo odpravile spornih ukrepov, uvedejo povračilne carinske ukrepe na uvoz ameriškega blaga, ki lahko navržejo tudi do 2,2 milijarde dolarjev. Evropski gospodarstveniki in ameriški kritiki Busheve administracije so prepričani, da je Bush uvedel višje carine na uvoz jekla iz čiste politične računice pridobivanja volilnih glasov v zveznih državah proizvajalkah jekla, kjer je nasprotna demokratska stranka močna zaradi povezav s sindikati.
Ameriška jeklarska industrija je Bushevi odločitvi veselo prikimavala, Bush pa se je prikupil delavcem v jeklarstvu iz Zahodne Virginije, Pensilvanije in Ohia, ki mislijo, da jim je pomagal ter se zameril delavcem v državah porabnicah jekla Michiganu, Minnesoti in Wisconsinu, ki mislijo, da jim je škodil.