Proces združevanja NKBM-ja in SKB banke sicer teče od lanskega februarja, ko je skupina OTP končala nakup NKBM-ja. Predtem je konec leta 2019 stopila na slovenski trg z nakupom SKB banke. Foto: BoBo/Žiga Živulovič jr.
Proces združevanja NKBM-ja in SKB banke sicer teče od lanskega februarja, ko je skupina OTP končala nakup NKBM-ja. Predtem je konec leta 2019 stopila na slovenski trg z nakupom SKB banke. Foto: BoBo/Žiga Živulovič jr.

Iz sodnega registra je bila danes že izbrisana SKB banka, saj je bila istočasno pripojena k Novi KBM (NKBM). Ta je tako prevzela vse obveznosti in pravice SKB banke kot njen univerzalni pravni naslednik, predvidoma od petka pa se bo nova banka imenovala OTP banka. Njen pravni sedež bo na Slovenski cesti 58 v Ljubljani, imela bo tudi nov logotip, ki ga bodo postopoma uvajali na bančnih točkah, zato bosta določeno obdobje ponekod še vedno v uporabi logotipa obstoječih dveh bank. Z združitvijo obeh bank je v Sloveniji nastala tudi nova bančna skupina – OTP Skupina Slovenija, ki bančne storitve dopolnjuje s storitvami lizinga in faktoringa hčerinskih družb SKB Leasing, SKB Leasing Select in Aleja finance.

Združena banka v madžarski lasti bo po obsegu posojil največja, po višini bilančne vsote pa druga največja v državi, in s tem primerljiva z zdaj največjo bančno skupino v državi NLB. Po bilančni vsoti bo namreč banka OTP dosegala nekaj manj kot 30-odstotni delež, medtem ko bo tržni delež skupine NLB v Sloveniji nekaj več kot 31-odstoten. Vključno z dostopom do bančnih storitev na poštah v Sloveniji bo imela združena banka skupaj več kot 900 bančnih točk. Predsednik uprave nove banke bo znan do konca leta, do takrat jo bo vodil zdajšnji predsednik uprave NKBM John Denhof.

Denhof je v sporočilu za javnost poudaril, da gre za največjo združitev v zgodovini Slovenije. Podpredsednica uprave in dozdajšnja prva dama SKB banke Anita Stojčevska pa je združitev označila za pomembno zgodovinsko prelomnico v slovenskem bančnem okolju. Da je pravna združitev NKBM in SKB banke mejnik za prisotnost OTP-ja v Sloveniji, za celotno skupino OTP in morda tudi za slovensko gospodarstvo, pa je ocenil prvi nadzornik OTP banke Imre Bertalan.

Nekaj sprememb čaka dozdajšnje komitente SKB banke

Po pravni združitvi bank SKB in NKBM bodo sledili še zadnji koraki operativnega združevanja obeh bančnih ustanov. Za zagotovitev enovitega poslovanja in ponudbe združene banke bo treba poenotiti tudi informacijsko podporo. Ta proces bo potekal od 30. avgusta od 12. ure do 2. septembra do 8. ure. V tem času ne bodo na voljo vse storitve obeh bank, o čemer sta banki že izdatno obveščali komitente.

Po koncu operativnega združevanja se s prvim delovnim dnevom v septembru za komitente NKBM ne bo spremenilo nič. Nekaj sprememb pa bo za komitente SKB banke. Med drugim bodo ti prejeli nove številke računov. Če je sprva veljalo, da bodo morali o novih računih sami obvestiti delodajalce in druge izplačevalce dohodkov, so se v združeni banki zdaj odločili, da bodo sami poskrbeli za posredovanje teh informacij vsem izplačevalcem plač, pokojnin, socialnih transferjev idr., ki jih dosedanji komitenti SKB banke redno prejemajo.

Sorodna novica Nova KBM in SKB banka se združujeta v OTP, kaj to pomeni za komitente

Komitentom, ki prejemajo občasne dohodke ali so zaposleni pri manjšem delodajalcu, pa svetujejo, da informacijo o novi številki računa izplačevalcu posredujejo sami. Nova številka bančnega računa za komitente SKB banke bo aktivna od 1. septembra. Najmanj do konca novembra 2024 oz. do konca obveščanja izplačevalcev rednih dohodkov bodo vsi morebitni prilivi na staro številko transakcijskega računa SKB banke preusmerjeni na novo številko transakcijskega računa.

Komitenti SKB in njihovi pooblaščenci bodo najpozneje do konca avgusta po pošti prejeli tudi novo debetno kartico Visa OTP banke, ki bo nadomestila obstoječo SKB Visa debetno kartico. Dosedanja kartica bo delovala do vključno 31. avgusta. Številka PIN se na novi kartici ne bo spremenila. Kreditna kartica Visa SKB banke bo medtem ostala veljavna tudi po združitvi, in sicer do poteka veljavnosti.

Ob tem bodo dozdajšnji komitenti SKB banke prešli na dosedanje digitalne kanale Nove KBM. SKB NET spletno in MOJ@SKB mobilno banko bosta 1. septembra tako nadomestili spletna banka Bank@Net in mobilna banka mBank@Net. Po vstopu v obstoječo spletno ali mobilno banko bodo dosedanje stranke SKB v nekaj korakih opravile prehod in aktivirale novo digitalno banko. Potrjevanje spletnih kartičnih plačil in takojšnjih plačil Flik bo obstoječim strankam SKB na voljo v aplikacij mDenarnic@.

Večina bančnih produktov strank SKB bo sicer na združeno banko prenesena avtomatsko, zato komitentom ni treba storiti ničesar, razen če ni to posebej navedeno. Enake ostajajo vse kreditne pogodbe, pri morebitnem združevanju večjih denarnih vlog pri obeh bankah pa je treba biti pozoren na to, da so depoziti zajamčeni do 100.000 evrov.

Kako bo na delovanje banke vplivalo madžarsko lastništvo?

Na bančnem trgu bosta po novem tako dva izrazito velika igralca, vsi ostali bodo bistveno manjši. Nekdanji guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari ob tem sicer ne pričakuje kakšnih večjih pretresov ali sprememb. "Gre za utrditev duopola na bančnem trgu. Mislim, da bodo v osnovi bistveno večje koristi za lastnike kot pa za komitente," je dejal za Radio Slovenija.

Skupina OTP je sicer v madžarski lasti, kar pa po besedah ekonomista Igorja Mastna ni dodatno tveganje. "Ne glede na to, da 'mati' prihaja zunaj evroobmočja, je pod nadzorom ECB-ja. Tako da, kar se tiče varnostni poslovanja, veljajo pravila skupnega bančnega nadzora, ki ga imamo v evrosistemu. Temu se bo moral seveda lastnik tudi prilagoditi," je poudaril.

Tako Gaspari kot Masten se sicer strinjata, da nacionalnost lastnika banke vsaj delno vpliva, tudi na izbiro projektov financiranja. "Jasno je, da bo lastnik primarno sledil svojim nacionalnim interesom. Tako da ta vzvod je pomemben," je dejal Masten. "V bančništvu že od vekomaj velja pravilo, da banke sledijo lastnemu gospodarstvu in ne tujemu. Tudi v tej banki z večinskim madžarskim kapitalom je jasno, da bodo poskušali odpirati tržni prostor predvsem madžarskim podjetjem in interesom," pa je napovedal Gaspari.

Kot primer je nekdanji guverner slovenske centralne banke navedel nepremičninski projekt, ki raste ob ljubljanski železniški postaji. Gre za poslovno-stanovanjski kompleks Emonika, ki ga gradi podjetje Mendota, del skupine OTP.

NKBM in SKB v OTP