Na Ptuju število otrok v vrtcih v zadnjih desetih letih upada. Foto: BoBo
Na Ptuju število otrok v vrtcih v zadnjih desetih letih upada. Foto: BoBo

Število otrok v ptujskem vrtcu je v zadnjem desetletju z več kot 1000 padlo na 751. Že drugo leto zapored so zato odpuščali zaposlene, lani tri, letos sedem, za Radio Slovenija našteva ravnateljica Vrtca Ptuj Mateja Lobenwein: "Tri pomočnice vzgojiteljic, tri vzgojiteljice in pa eno kuharsko pomočnico."

Kljub odpuščanju pa je Vrtec Ptuj mestnemu svetu znova predlagal dvig cen storitev, in sicer za dobrih osem odstotkov. Lobenwein zatrjuje, da je podražitev nujna: "Država je določila 3,36-odstotni dvig plač vseh javnih uslužbencev, dvignila se je minimalna plača, posledično regres, odpravnine, ki so vezane na plače. Povprečen dvig je 8,20 odstotka, to je tudi najmanjši mogoči dvig cene, da lahko Vrtec Ptuj normalno posluje naprej."

Ptujski svetniki so podražitev brez kakršne koli razprave podprli. Podobno kot marca lani, ko so se strinjali s podražitvijo, ki je znašala od 11 do 15 odstotkov, je za Radio Slovenija poročala Gabrijela Milošič.

Proračun v prvem polletju: realiziranih za približno 40 odstotkov načrtovanih prihodkov in odhodkov

Mestni svetniki so se po poročanju STA-ja na seji seznanili s poročilom o izvrševanju proračuna v prvem polletju. Mestna občina je v tem obdobju realizirala za približno 40 odstotkov načrtovanih prihodkov in odhodkov, polletje pa sklenila s presežkom v vrednosti 425.000 evrov, kar je približno tretjina v proračunu načrtovanega za letošnje leto.

Vodja občinskega oddelka za finance Benjamin Panikvar je na seji pojasnil, da so do konca junija izkazali za 13,9 milijona evrov prihodkov in 13,5 milijona evrov odhodkov. Proračun, ki ga je mestni svet potrdil decembra lani, je sicer zakoličen pri dobrih 35 milijonih evrov, rebalansa dokumenta pa v prvem polletju ni bilo. Realizacija prihodkov v prvem polletju je bila sicer višja kot v preteklih treh letih, in to na račun vseh vrst prihodkov, ki so bili višji od triletnega povprečja.

Ptujska občina je tako v prvih šestih mesecih realizirala 44 odstotkov načrtovanih davčnih prihodkov in skoraj natančno polovico nedavčnih, več od načrtovanega pa so ustvarili kapitalskih prihodkov, zaradi česar nameravajo zvišati oceno realizacije do konca leta. V prvem polletju so prejeli tudi za 40.000 evrov donacij, kar predstavlja skoraj dve tretjini vseh načrtovanih, med drugim 30.000 evrov od Zavarovalnice Sava za preventivno dejavnost ter 10.000 evrov za ureditev Skate parka od Perutnine Ptuj.

Ker nadgradnje zdravstvenega doma še ni, za zdaj še niso prejeli temu namenjenih štirih milijonov

So pa bili manj uspešni pri pridobivanju transfernih prihodkov, saj so jih v prvem polletju načrpali le za 1,3 milijona evrov, kar predstavlja manj kot petino vseh načrtovanih. Iz državnega proračuna so tako prejeli dobrih 600.000 evrov, niso pa prejeli dobrih štirih milijonov evrov od ministrstva za zdravje za nadgradnjo zdravstvenega doma, saj realizacije projekta ni bilo.

Iz evropskih virov so letos do zdaj načrpali le slabih 50.000 evrov za že končan projekt Transfer, v drugem polletju pa si obetajo še evropski denar za projekte celostne prometne strategije, ureditev Ulice heroja Lacka in Zelenikove ulice, obnovo mestne hiše.