Dom dr. Jožeta Potrča Poljčane čaka nadgradnja. Foto: Radio Maribor/Dom dr. Jožeta Potrča Poljčane
Dom dr. Jožeta Potrča Poljčane čaka nadgradnja. Foto: Radio Maribor/Dom dr. Jožeta Potrča Poljčane

Denar je v celoti zagotovila država. Že nekaj časa načrtujejo tudi preureditev enote doma v Poljčanah, vendar denar za ta namen še ni zagotovljen.

Potem ko so leta 2021 s pristojnim ministrstvom podpisali pismo o nameri o nadgradnji doma, so leta 2022 podpisali pogodbo o sofinanciranju, je povedala direktorica doma Iva Novak. Objavili so dva razpisa za izvajalca del, vendar so ponudbe presegale razpoložljiva sredstva. "Lani julija smo ministrstvo za solidarno prihodnost zaprosili za dodatna sredstva in aprila letos smo z ministrstvom podpisali aneks k pogodbi, s katerim imamo iz državnega proračuna zagotovljenih nekaj več kot 6.173.000 evrov," je povedala Iva Novak.

Sledil je še tretji razpis. Za gradbeno-obrtniška in inštalacijska dela je bilo kot najugodnejši ponudnik izbrano podjetje Mediko inženiring, za notranjo opremo pa podjetje Atlas. Kot poudarja direktorica, "gre za prvo od dveh načrtovanih faz naložbe, kar pomeni nadgradnjo, tako da bo imel dom skupno zmogljivost maksimalno 200 postelj, zdaj jih ima 124. Drugo fazo predstavljata preureditev in povečanje kuhinje in upravnega dela, za to za zdaj še nimamo zagotovljenih sredstev."

Pri tem računajo tudi na pomoč lastnice stavbe, slovenskobistriške občine, ki ji plačujejo najemnino.

V načrtu je tudi preureditev doma v Poljčanah, vendar "smo imeli smolo, v lanskem letu so nam ustavili investicijo, sredstva so bila preusmerjena v sredstva za poplave," je še povedala direktorica doma Iva Novak in dodala, da si bodo prizadevali, da bi bila ta sredstva vključena že v državni proračun za prihodnje leto.