Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

V ponedeljkovem jutru nas je pot popeljala v Lončarski center Maribor, kjer ustanoviteljica centra Suzana Rajh skrbi, da se lahko prepustimo spoznavanju in oblikovanju gline. Suzana se je z glino srečala že pred desetimi leti, in kot pravi, jo je v trenutku posrkala vase. Kakšna pa je glina kot material?

"Jaz jo doživljam kot tako fino, kot nežen material, s katerim je treba delati res z izjemnim občutkom. In najboljše spoznanje ob oblikovanju gline je bilo, da nič ne gre na silo in da je potrebno pravi čas odnehati, tako kot pri vsaki stvari v življenju - zato, da se glina ne sesede sama vase, da pridemo do lepega končnega izdelka," pove Suznana.

Njene unikatne lončarske izdelke lahko zasledimo tudi v mnogih mariborskih lokalih. V Lončarskem centru Maribor pa Suzana izvaja tudi mnoge delavnice, tako za otroke, kot tudi starejše.

"Za tistega, ki z glino dela se mi zdi, da je najpomembneje to, da ob tem uživa, da se sprosti in da izrazi sebe. Ob ustvarjanju spoznavamo tudi sami sebe, spoznavamo se v smislu, kaj nam je blizu, kaj je nujno potrebno, pa se moramo priučiti, pa nam mogoče ni tako zelo blizu. V bistvu je sam proces, bi rekla, proces spoznavanja samega sebe – do kje smo sposobni in koliko si zares želimo," še doda Suzana.

Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Je lončarstvo pri nas dovolj cenjeno?

Suzana nam v pogovoru zaupa tudi, da so se obiskovalci, ki prihajajo k njej na delavnice ali zgolj kupiti končni izdelek, zelo spremenili.

"V smislu, da si želijo unikatnost, da si želijo ročno delo, da si želijo tudi lokalno izdelan izdelek. In je vedno več takšnih, ki cenijo. In zelo sem vesela, da prihajajo sem ljudje, ki imajo občutek, ki znajo ceniti ročno delo in veliko je takih, ki šele takrat, ko pridejo na delavnico, ugotovijo, da je proces precej dolg in da ni tako enostavno, kot to izgleda na prvi pogled," pojasni.

Kako poteka celoten postopek izdelave lončene skodelice? Vabljeni k poslušanju:

Suzana Rajh: Lončarstvo je proces spoznavanja samega sebe