Foto: ZAPS /Maruša Zorec in sodelavci
Foto: ZAPS /Maruša Zorec in sodelavci

Člani civilne pobude Iniciativa Mestni zbor so zaskrbljeni zaradi načrtov za najemniška stanovanja za mlade, ki jih želi v Dvoržakovi ulici v Mariboru graditi tukajšnji stanovanjski sklad.

Kot je znano, želi Javni medobčinski stanovanjski sklad Maribor v Dvoržakovi ulici porušiti nekdanji stavbi banke in Centra za socialno delo in ju nadomestiti z blokoma z okoli 60 stanovanji. Projekt je po mnenju članov pobude megalomanski in bo poslabšal tamkajšnjo kakovost bivanja. Prav tako naj bilo tam načrtovanih premalo zelenih površin. Direktorica sklada Irena Španinger odgovarja, da bo stavba manjša od sedanjih in pojasnjuje:

"Objek bo stopničast. S strani knjižnice bo imel tri nadstropja, nato pa se bo višal do petih. Predvidena je ozelenitev celotne strehe, tri podzemne garaže, polnilnica za električne avtomobile in kolesarnica. Med objektoma bo prehod, da bi se lahko občani gibali na drugo stran. Trudili smo se, da bi bila zgradba čim lahkotnejša."

Člani pobude, ki niso zadovoljni s komunikacijo, vabijo predstavnike občine in sklada na sestanek, in sicer 7. junija. Direktorica se ga bo udeležila, a meni, da je pobuda prenagljena, saj se bo 20. avgusta začela javna razgrnitev, in takrat se bo mogoče seznaniti s podrobnostmi in podati komentarje in pritožbe.

Pred izvedbo bo treba sicer sprejeti še občinski podrobni prostorski načrt, pridobiti gradbeno dovoljenje in izbrati izvajalca. Upajo, da bi gradnjo lahko začeli čez 2 leti.