Samostan Studenice Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Samostan Studenice Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Po dveh letih zahtevne obnove nekdanjega samostana dominikank Studenice v občini Poljčane so jo nedavno nepričakovano prekinili. Nekdanji samostan je leta 2021 na dražbi kupilo mariborsko podjetje Enertec, ki se sicer ukvarja z energetiko, in ga spomladi 2022 začelo prenavljati z željo preurediti ga v turistične namene; v njem naj bi med drugim uredili prenočišča. Zakaj se je prenova ustavila?

Direktor podjetja Enertec Peter Kumer tonske izjave ni želel dati, v odgovoru pa je zapisal zgolj, da so zaradi optimizacije poslovanja in osredotočenosti na druga za družbo ključna področja obnovo samostana začasno prekinili in se bo nadaljevala predvidoma jeseni.

Gre za obsežno in zahtevno prenovo

Gre za zahtevno prenovo, ki so jo razdelili na dva dela, in obsežno investicijo; popolno revitalizacijo samostana so lani ocenili na okrog deset milijonov evrov. Glede do zdaj opravljenih del nekdanja vodja projekta revitalizacije studeniškega samostana Simona Kostanjšek Brglez pravi: "V času od 1. aprila 2022, ko se je začel projekt revitalizacije studeniškega samostana, je bil celoten kompleks zaščiten do te mere, da je preprečeno nadaljnje propadanje. Sprva je podjetje z lastnimi sredstvi saniralo vse strehe, nato pa uspešno kandidiralo na razpis ministrstva za kulturo in pridobilo nepovratna sredstva v višini dvesto tisoč evrov, drugo dobro polovico je podjetje zagotovilo samo in v sklopu teh del, ki še niso povsem zaključena, je bil statično stabiliziran zahodni samostanski trakt in izvedeni preventivni konzervatorski posegi na najpomembnejših elementih tega spomenika, ostalo pa je približno 15 odstotkov (torej po projektu, prijavljenem na ministrstvu za kulturo) nerealiziranih del, ki bodo izvedena najkasneje do prihodnjega leta."

Za kompletno prenovo kompleksa bi pa bilo potrebnih še več milijonov evrov in več let, ker gre za izjemno velik kompleks, še pravi sogovornica: "Gre tudi za kompleks s številnimi prvinami iz različnih časovnih in slogovnih obdobij, ki zahtevajo posebno obravnavo in dokaj zahtevne restavratorske posege."

Na občini Poljčane prekinitev del obžalujejo. "Na občini smo bili seznanjeni s prekinitvijo del na samostanu. Vsekakor si želimo, da bi se z obnovo čimprej nadaljevalo," je povedal direktor občinske uprave Milan Ninić.