Foto: BoBo
Foto: BoBo

Danes so vrata znova odprle trgovine z gradbeno-inštalaterskim materialom, tehničnim blagom in pohištvom; spet je mogoče opravljati tehnične preglede, dovoljeni so posebni linijski prevozi, vse to pa ob nadaljnjem izvajanju zaščitnih ukrepov.

Od danes lahko spet kupujemo v trgovinah z gradbenim in inštalaterskim materialom, tehničnim blagom in pohištvom. V teh prodajalnah bodo v času od 8.00 do 9.30 lahko nakupovale izključno ranljive skupine, starejši od 65 let pa le v tem času. Danes so ponovno odprli tudi salone z avtomobili in trgovine s kolesi, na voljo so tudi avtoličarji, avtokleparji in druge servisne delavnice, tudi vulkanizerji. Direktorica mariborskega vulkanizerstva Cizerl, Martina Cizerl Bizjak poudarja, da skušajo delati brez stika s strankami. »Ob naročilu se dogovorimo o vsem, kar je potrebno narediti. Stranko prevzamemo izven delavnice. Na parkirišču sprejema stranke zaposlena, ki usmerja in daje navodila strankam. Sicer pa imajo vsi zaposleni zaščitne maske, prav tako imamo dovolj razkužil«.

Znova je mogoče opraviti tudi tehnični pregled in druge postopke v zvezi z registracijo motornih vozil. Kot pravi vodja tehničnih pregledov pri mariborski enoti AMZS Andrej Cimerman, pa so bili že zjutraj priča precejšnji gneči, še pred odprtjem je namreč na tehnični pregled čakalo približno 20 voznikov. »Zaradi navala je čakalna doba, stranke pa prosimo, da kakšen dan počakajo, v skladu z zakonom so namreč vsa dovoljenja podaljšana do 18. junija in ni nobene potrebe, da vsi hitijo na tehnične preglede«.

Dovoljene so tudi vrtnarske storitve in fasaderska dela, omogočen pa je tudi linijski avtobusni prevoz za delavce, a pod strogimi pogoji, vendar za zdaj ni pretiranega interesa. Mogoč bo tudi osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki. Sicer pa je za dodatno sproščanje ukrepov določen 4. maj, ko bodo vrata odprle vse prodajalne do velikosti 400 kvadratnih metrov, frizerski in kozmetični saloni ter saloni za nego živali.