Foto: Oglasno sporočilo/DUTB
Foto: Oglasno sporočilo/DUTB

Mariborski svetniki bodo popoldne odločali o potrditvi predkupne pravice za nakup hotela Arena s pripadajočimi zemljišči. Seja je sklicana na zahtevo kluba svetnikov Liste Franca Kanglerja in podpisanih12-ih svetnikov – slednji zahtevajo, da iz strateških razlogov ostanejo v občinski lasti zemljišče v ciljni areni, pripadajoče dovozne ceste in veliko parkirišče pod starim delom hotela, medtem ko naj gre hotel v nadaljnjo prodajo.

Kot je znano, je celjska družba Eurotas Hoteli za hotel Arena s pripadajočimi zemljišči DUTB pripravljena odšteti 2,7 milijona evrov brez davka, mariborska občina pa ima zdaj možnost izkoristiti predkupno pravico. Milan Mikl z Liste Franca Kanglerja poudarja, da ni v ospredju nakup dotrajanega hotela, ampak zemljišč, pomembnih za zimsko in letno turistično sezono: «Najbolj pomembno je, da bi zemljišča, ki pripadajo hotelu Arena imela občina. Ampak sedaj se to ne da izvzeti, treba je kupit skupaj s hotelom. In potem se lahko hotel proda skupaj s funkcionalnim zemljiščem okrog hotela.«

Mariborska občina in predvsem upravljavec smučišč Marprom sta se pred dražbo skušala s slabo banko dogovoriti, da se objekt in zemljišča prodajajo ločeno, a jima to ni uspelo. »Govorimo o cesti, o izteku Snežnega stadiona in o samem makadamskem parkirišču pod hotelom Arena. Ker nam to ni uspelo, smo to izpostavili ta problem političnim strankam in občini, da gre za javno pomembno infrastrukturo za razvoj Pohorja. Da pa nas hotel ne zanima, ker spada v neko drugo dejavnost,« je poudaril direktor Marproma Bernard Majhenič. Z mariborskega županstva so pred odločanjem o 2,7-milijonski investiciji sporočili, da podpirajo nakup, hotela pa si ne želijo. Na drugi strani pa je direktor podjetja Eurotas Hoteli Aleksander Jančar potrdil, da so pripravljeni podariti zemljišča, ki zaokrožujejo ciljni prostor Zlate lisice, in cesto. Parkirišča pa ne, bi pa bilo tudi po nakupu namenjeno hotelskim gostom in vsem obiskovalcem prireditev na Pohorju. Jančar je ob tem še dejal, da bi v obnovo predvsem starega dela hotela vložili dobra 2 milijona evrov, svojo vizijo pa so pripravljeni predstaviti tudi županstvu in svetnikom.