Direktor Meltala Andrej Zupan. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Direktor Meltala Andrej Zupan. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Potem ko se je civilna pobuda z mariborsko občino dogovorila za nadaljevanje dialoga glede umestitve stolpnice ob izteku Koroškega mostu v občinski prostorski načrt, je zdaj svoje načrte predstavil še investitor – tamkajšnje podjetje Meltal.

Čeprav predlog občinskega prostorskega načrta omogoča 18-nadstropno gradnjo, so načrti podjetja Meltal nekoliko drugačni: zgradba, ob kateri bi uredili park, bi v pritličju vsebovala gostinske in trgovske lokale, v prvem nadstropju pisarne, nato pa bi zrasla v dva stolpiča:

"V južnem stolpiču predvidevamo študentske eno- ali dvoposteljne sobe z lastno kopalnico, malo kuhinjo in skupnimi prostori. Ta stolpič bi bil visok 17 nadstropij. Potem pa imamo tudi severni stolpič, ki je dosti nižji, nekje okrog 5 nadstropij, v njem pa bodo podiplomski študenti in študenti z mladimi družinami," pojasnjuje direktor Andrej Zupan.

Civilna pobuda je izrazila več kritik – tako z estetskega kot bivanjskega in ekološkega stališča, saj je ta del na robu vodovarstvenega območja. Direktor odgovarja, da so projektne pogoje pridobili:

"Tudi Agencija Republike Slovenije za vode nam je dala te projektne pogoje. V njih je lepo opisano, da moramo narediti študijo vpliva objekta na vode. Tako, da jaz mislim, da trenutno ta objekt kaj dosti na vrtičke ne bo vplival in sem mnenja, da se zelo dobro sklada s tem študentskim kampustom."

Na pomisleke, da potreb po toliko dodatnih študentskih sobah v Mariboru ni, pa odgovarja, da bo število študentov z leti zagotovo naraslo. Civilna pobuda in mariborska občina sta se sicer dogovorili, da bodo projekt še usklajevali. To obljublja tudi investitor. In na kakšen kompromis je pripravljen?

"Za to pa sta potrebni obe strani, da lahko uskladimo, kaj to pomeni. Naš predlog je takšen, kot je v idejni zastnovi, lahko pa seveda normalno prihaja do odstopanj," pojasni sogovornik.

V Meltalu naložbe še niso finančno ovrednotili in ocenjujejo, da bi lahko do gradnje preteklo še 10 do 15 let.