Foto: BoBo/Tina Kosec
Foto: BoBo/Tina Kosec

Krvodajalstvo, ki ima na mariborskem območju dolgo tradicijo, se v zadnjih letih sooča z zmanjšanjem števila krvodajalcev. V Centru za transfuzijsko medicino, kamor spadata še enoti v Murski Soboti in na Ptuju, so zaskrbljeni, čeprav jim za zdaj še uspeva zadostiti potrebe po krvi. Zaradi večletnega upadanja števila krvodajalcev pa odgovorne v državi - ne prvič - pozivajo k premisleku in opozarjajo, da je krajni čas je za ukrepanje.

V Centru za transfuzijsko medicino Maribor, ki s krvjo preskrbuje severovzhodno Slovenijo, so v preteklih letih zbrali po 20 tisoč enot krvi letno, lani 17.800. Ker so potrebe po krvi v času epidemije manjše, jim za zdaj uspeva zagotavljati zadostne količine. A ko se bo zdravstvo znova vrnilo v običajni ritem, dodaja doktorica Erika Kavaš, "se bo poraba krvi povečala in zaradi tega smo malo zaskrbljeni."

Z zaskrbljenostjo spremljajo zmanjševanje števila krvodajalcev tudi v mariborski enoti Rdečega križa. Sekretar Metod Dolinšek postreže s podatkom, da se je število krvodajalcev v Mariboru v 15-ih letih več kot prepolovilo: "V naši bazi jih imamo 5690 in dejansko trendi, če gledamo od leta 2003 do 2018 je upad, na našem območju 56-odstotni upad."

Na to vplivajo številni dejavniki v družbi, se strinjata sogovornika. Na severovzhodu države v ne tako majhni meri tudi bližina meje z Avstrijo, kamor odhajajo številni slovenski krvodajalci zaradi plačila. Kavaševa zato pristojne – stroko in politiko - v državi ponovno poziva k razmisleku: "Kako bomo pridobili dodatno populacijo krvodajalcev, da ne bo recimo pomanjkanja krvi že čez 5 let."

Skrbi pa jih tudi pridobivanje mladih krvodajalcev. Lani so zaradi epidemije odpadle načrtovane dijaške in študentske akcije, zato pripravljajo za spodbujanje mladih k donatorstvu posebno promocijsko akcijo, ki jo bodo izvedli po šolah.