Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na mariborski univerzi poteka ta čas več projektov, povezanih z bojem proti novemu koronavirusu. Med drugim razvijajo prototipne zaščitne maske, pomagajo pri iskanju cepiva in raziskujejo težje oblike bolezni COVID-19.

Prilagodili potapljaško masko

Raziskovalci mariborske univerze so v sodelovanju z UKC Maribor, Slovensko vojsko in nekaterimi podjetji prilagodili celoobrazno potapljaško masko za uporabo v medicinske namene. V UKC Maribor jo že preizkušajo.

Superračunalnik išče cepivo

Prototipni superračunalnik HPC Maister pa sodeluje v projektu ameriške univerze Stanford. Pomaga pri zahtevnih simulacijah zlaganja beljakovinskih molekul v iskanju protiteles za cepivo proti novemu koronavirusu. Prorektor Zoran Ren: "Proteini so sestavljeni iz milijonov, milijard različnih atomov, ki so zloženi na različne načine. S simulacijami iščemo vse možne variacije takšnih oblik, ki bodo najbolj učinkovito reagirale na virus, ga inhibirale in istočasno imele najmanjše stranske učinke."

Nova, učinkovitejša razkužila

Na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo pa iščejo naravne spojine z razkuževalnimi lastnostmi v običajnih rastlinah, kot sta origano in hmelj. Bakterije že uspešno zatirajo, raziskave pa širijo na področje virusov. Profesor Željko Knez: "Od obstoječih razkužil so boljša, saj delujejo pri nižjih temperaturah in ker so enostavno naravne učinkovine in ni nevarnosti, da nastanejo kakšne poškodbe celic, če nanašamo te ekstrakte na roko. Mi tudi določamo natančno, katere substance so biološko aktivne, tako da so tudi doze, ki jih potrebujemo za razkuževanje, mnogo nižje. "

Na Fakulteti za medicino pa na področje novega koronavirusa širijo raziskave sladkorne bolezni, saj so ti bolniki med najbolj ogroženimi.

Mariborski akademiki pa raziskujejo tudi na področju izobraževanja in informiranja v času epidemije.