Dragica Tigeli. Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Ob vstopu v prenovljeno brunarico Čebelarstva Tigeli v Veržeju, diši po lectovem testu in medu. Tam je na ogled postavljena prav posebna medena vasica, ki očara tako s prazničnim vonjem, kot tudi s pravljičnim izgledom. "Ideja je prišla, ker smo z otroki vsako leto naredili kakšno medeno hiško v smislu Janka in Metke z bonbončki, da smo lahko seveda potem to vsi skupaj pojedli. Ko pa je hčerka zrastla, pa smo rekli, da bomo hišice vseeno naredili in jih dali na ogled za naše velike in majhne obiskovalce," uvodoma pove Dragica Tigeli, čebelarka in izdelovalka medenih hišk.

Sladko vasico sestavlja 85 hišk, narejenih iz medenega testa z rženo moko in okrašenih z lectovim ledom. "Recept za medeno testo je ržena moka, med, voda in začimbe. Lectarski led pa je velika skrivnost lectarjev, ampak ena gospa je bila tako dobra, da je povedala, kaj mi manjka, katere količine mi ne gredo skupaj, in tako je uspelo tudi nam," pove Dragica.

Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Vsaka medena hiška je edinstvena

Vsaka razstavljena hiška je drugačna in okrašena na poseben način; nekatere z napisi, druge z rožicami, najdemo pa tudi hiške, ki jih krasijo medene čebele. Načinov, kako izdelati medeno hiško, pa je več, poudari sogovornica. "Pri nas najprej hišice damo na kartončke in izrežemo, kako velike so in kakšne modelčke bi imeli, in potem to prenesemo na testo - ko ga razvaljamo, damo kartončke gor. In potem vsako hišico posebej tudi spečemo in si označimo dele, da gre potem lepo vse skupaj, ko jih sestavljamo," pove in doda: "Največja težava tistih, ki delajo medene hiške je, kako jih narediti stoječe. Mi smo se potem spomnili na stare cimprane hiške, kot so jih imeli nekoč - te so imeli z lesom spojene stene. In mi smo naše medene hiške spojili z zobotrebci."

Ustvarjanje medene vasice je zato dolgotrajen proces in poteka v zadnjem delu leta, ko lahko čebelarji delo s čebelami odložijo nekoliko na stran. "V septembru se hiške pečejo pri nas, v oktobru se do konca posušijo, sestavljene pa so v prvem tednu, ko so pečene. Ko delamo večjo količino hišic, jih lahko več izrežemo ob istem času, vendar potem več dela in časa porabimo pri krašenju," pove Dragica.

Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Razstava vsako leto bogatejša

Tokratna razstava medenih hišk Čebelarstva Tigeli je že šesta po vrsti. Pred šestimi leti so razstavili 28 medenih hišk, vsako leto pa so razstavo nadgradili in dopolnili z novo vsebino. "Vsako leto je treba narediti kaj zraven. Tako hišice kot tudi oblike hišice se spreminjajo iz leta v leto. Letos smo naredili tudi snežake in Božičke iz medenega testa, seveda ne moremo brez našega medenega vlakca z vagončki, ki s sabo nosi piškote, lizike ali bonbončke, ki si jih lahko obiskovalci med ogledam tudi postrežejo," pove sogovornica.

Medeno zbirko krasi tudi okoli 3000 lučk, ki pridejo posebej do izraza, ko pade mrak. Kljub temu, da se lahko hiške obdržijo več let, pa se vanje velikokrat prikradejo molji. Izpred šestih let je tako ohranjena zgolj ena hiška, ki ima na razstavi prav posebno mesto. "Imamo še samo eno ohranjeno, ki je na tej razstavi postavljena v kotu in je nikoli nismo več premikali. Tako kot smo jo dali v steklo in jo neprodušno pokrili, tako je tudi obstala. Upajmo, da bo še veliko let tako. To je spomin na našo prvo hiško, ki smo jo imeli razstavljeno," pove Dragica.

Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

V prihodnjem letu tudi številne novosti

Pravljična razstava privablja številne domače in tuje obiskovalce, sicer pa imajo Tigelijevi bogato tradicijo čebelarjenja. "Pri nas se je s čebelarstvom začel ukvarjati že moj oče, kot čebelarski turizem pa delujemo že 27. leto. Imamo tudi edini osmerokotni čebelnjak ohranjen v naravi, zato ga tudi radi predstavimo našim gostom, ki prihajajo k nam od marca do novembra. Tudi v poletnem času je zelo lepo, saj imamo takrat veliko medovitih rastlin, čez 150 različnih. Tudi obiskovalcem v samem muzeju razložimo zgodovino našega čebelarstva, potem se premikamo v učni čebelnjak in takrat izvedo vse o medu - kako nastane med, kdo med sploh izdela, na koncu pa lahko vsi tudi degustirajo naše proizvode," pove Dragica.

Z nasmehom doda, da jim ni nikoli dolgčas in pove, da že kujejo načrte tudi za prihodnjo, sedmo razstavo medenih hišk. "Fajn je, če bi prišli letos pogledat naše mede hiške, kajti naslednje leto, da malo že namignem, pa bodo naši obiskovalci, ki so letos hiške videli, lahko tudi sami poskusili izdelati kakšno hiško doma in jo prinesli k nam do začetka decembra. "

Sladko vasico si je mogoče ogledati med 12. in 18. uro še do vključno 6. januarja. Nato bodo medene hiške pospravili in jih shranili za naslednjo razstavo, obstoječim pa dodali številne nove.

Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič