Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Danes se je iztekel drugi teden obveznega samotestiranja v slovenskih šolah. Obiskali smo največjo mariborsko osnovno – to je šola Franceta Prešerna s 718-imi učenci –, kjer samotestiranje 3-krat na teden poteka brez zapletov. Trenutno je sicer v karanteni 9 od 35-ih razredov, redno pa se testira več kot 400 učencev.

Najmlajši učenci Osnovne šole Franceta Prešerna so pojasnili, da je samotestiranje enostavno in zabavno, kar je potrdila ena od učiteljic prvega triletja in dodala: »Otroci so res vse sami izvedli, tako da smo bili učitelji samo nadzorniki pri tem delu. Kakšna težava se je pojavila pri odpiranju, pri tem smo jih pomagali«.

Po začetnem nasprotovanju je proti samotestiranju le še malo staršev, pa pravi ravnatelj Damjan Pihler: »Okrog 20 učencev je takšnih, katerih starši se s samotestiranjem ne strinjajo in so na daljavo. Številka je bila najprej 30, zdaj pa se niža, nekateri so se premislili, kar pozdravljamo, ker učenci potrebujejo nek stik s sošolci in učitelji«.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Ves čas pa se spreminja število otrok oziroma razredov v karanteni. »Trenutno imamo 9 oddelkov v karanteni. Od 35-ih, če gledam še podružnico v Razvanju zraven«, še pravi ravnatelj OŠ Franceta Prešerna. Ob določenih dneh opravijo več kot 400 testov, pozitivnih brisov je malo: »Največ 3 v enem dnevu, drugače pa 1 ali 2. Te številke so relativno nizke«. Pihler je pohvalil tudi starše, ki so malčke na samotestiranje pripravili, ob slabšem počutju pa jih v šolo ne pošiljajo. Ob tem je stroko pozval k razmisleku, ali je nošenje zaščitnih mask v razredih -- ob rednem testiranju in zagotovljenih mehurčkih -- zares nujno.

Za podrobnosti v zvočni podobi kliknIte na spodnji prispevek!!!!