Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture je na dopoldanski novinarski konferenci v Mariboru predstavil okoliščine pritiskov na delovanje sindikata, ki se pojavljajo na Srednji šoli za oblikovanje Maribor. Zasebni detektiv je sredi junija izročil izredno odpoved delovnega razmerja sindikalnemu zaupniku na šoli, razlogi za odpoved pa naj bi bili izjemno pomanjkljivi. V sindikatu dejanje razumejo kot vmešavanje v ustavno zagotovljeno svobodno delovanje sindikata; ravnateljica šole pa vztraja, da je sindikalni zaupnik med zaposlenimi širil lažne in nepreverjene informacije.

Glavni tajnik SVIZ-a Branimir Štrukelj je poudaril, da se je njihov sindikalni zaupnik na šoli Dejan Paska odzval na besede ravnateljice glede številnih, tudi neupravičenih bolniških odsotnosti, sledil pa je najbolj drastičen ukrep. »Ravnateljica je želela prek odpovedi disciplinirati sindikat in vse zaposlene, ki so člani sindikata«.

SVIZ je o primeru obvestil tudi pristojnega ministra, tudi zato, ker je ravnateljica skušala vplivati že na sam postopek izbire sindikalnega zaupnika. Po izredni odpovedi so se pritožili na svet zavoda šole, odvetnik Dino Bauk pa je poudaril: »Ta odpoved je iz pravega vidika šolski primer nezakonite odpovedi. Vse kar se gospodu Paski očita je, da naj bi druge zaposlene v zavodu nagovarjal naj škodijo ravnateljici. K čemu naj bi nagovorjal, kaj naj bi oni počeli. To ni nikjer zapisano«.

Ravnateljica Srednje šole za oblikovanje Maribor Nadja Popović Jager, ki jo je s pismom podprl tudi Sindikat direktorjev in ravnateljev, očitke o mobingu, avtoritarnem vodenju in onemogočanju sindikalnega dela zavrača. Poudarila je, da je sedanji sindikalni zaupnik izvajal prekrške že pred imenovanjem, pri svoji odločitvi pa vztraja: »Trdno stojim za tem kar sem zapisala in mislim, da so izjave članov in samo dogajanje na šoli dovolj močno, da gospod Dejan Paska ne more bit sindikalni zaupnik niti delavec te šole.

Kot že rečeno, bo o pritožbi odločal svet zavoda. Kdaj, ni znano, neuradno člani čakajo na pravno mnenje, 30-dnevni pritožbeni rok pa poteče 24. julija.