Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar
Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar

Letošnji teden gozdov, ki tradicionalno poteka zadnji teden v maju, je v znamenju pozivov k upoštevanju gozdnega bontona in pravic lastnikov gozdov. Razlog za tokratno tematiko je dejstvo, da se je obisk gozdov med nedavno epidemije zelo povečal, Zavod za gozdove Slovenije pa želi opozoriti tudi na problematiko vožnje z motornimi vozili v naravnem okolju in na spoštovanje pravic lastnikov gozdov.

Epidemija novega koronavirusa in z njo povezana omejitev gibanja je v slovenske gozdove privabila več obiskovalcev, kar pa prinaša tudi negativne posledice. Trenutno so posebej pereči problemi smetenje in odlaganje odpadkov v gozdovih, vožnja z motornimi vozili v naravnem okolju in hoja izven urejenih poti, zlasti na območju gozdnih in pragozdnih rezervatov. Direktor Zavoda za gozdove RS Slovenije Damjan Oražem pravi, da želijo javnost ponovno opozoriti na pravila obnašanja v gozdovih.

Smetenje in odlaganje odpadkov

V gozdovih so tako zaznali predvsem smetenje in tudi odlaganje odpadkov, pove državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Damjan Stanonik in poudarja, da je povečano število ljudi v gozdovih začelo motiti delo v gozdovih: »V gozdu se izvajajo sečnje in spravila lesa, torej nevarna dela, in s terena prihajajo opozorila, da morajo ta dela celo prekiniti zaradi varnosti obiskovalcev v gozdovih. Treba se je zavedati, da imajo gozdovi lastnike in da je spoštovanje pravil vezano tudi na lastninsko pravico.« Zato na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano načrtujejo tri temeljne naloge, ki bodo prispevale k skrbnejšemu ravnanju v gozdovih. Ena od teh je povečan nadzor, druga je preventivni del, v sklopu katerega bodo ozaveščali javnost, kako se je treba obnašati v tem naravnem prostoru in v tretjem delu bodo spodbujali turizem v gozdovih, na zgolj določenih območjih, torej v omejenih conah. »Kajti če želimo obdržati biotsko raznovrstnost, bo treba zmanjšati število obiskovalcev gozdovih,« še dodaja Stanonik.

Problematična predvsem vožnja motornih vozil

Problematična sta tudi vožnja z motornimi vozili v naravnem okolju in hoja zunaj urejenih poti, posebej na območju gozdnih in pragozdnih rezervatov. Vožnja z motornimi vozili je v naravnem okolju prepovedana, največ konfliktov pa zaznavajo prav na mariborskem območju in na Pohorju.