Na voljo je še nekaj vrtičkov ob Pekrski gorci, ki jih je mariborska občina v sklopu evropskega projekta Urbana zemljina za hrano lani uredila za urbano vrtnarjenje. Sicer pa bodo tam kmalu tudi vrtne lope.

Od 66-ih vrtičkov, velikih od 30 do 50 kvadratnih metrov, so na voljo samo še trije, pojasnjuje Brina Lazar iz občinske projektne pisarne: »Nekaj vrtičkov se je pred začetkom letošnje sezone namreč sprostilo zaradi selitev in bolezni, zato smo poziv obdržali odprt, da se vrtovi zapolnijo«.

Vrtičke je do konca novembra mogoče najeti brez plačila zakupa, saj tako predvideva evropski projekt, v sklopu katerega so postavili urbani vrt pri Pekrski gorci; potem pa bodo morali uporabniki plačevati letno najemnino – koliko, še ni znano, pravi sogovornica. Potem ko so leta 2018 na tem območju očistili 12400 kvadratnih metrov veliko zemljišče, namenjeno vrtovom, so lani uredili vodovod, elektriko, ogradili zemljišče, uredili gredice in dovoz in namestili sanitarije.

Letos pa bodo v najkrajšem možnem času namestili še vrtne hišice oziroma lope, namenjene shranjevanju orodja in deževnice: »Ponudbe za postavitev vrtnih lop, ki smo jih dobili na podlagi povabila k oddaji ponudbe, so precej presegala za to zagotovljena sredstva. Zato sedaj iščemo drugo rešitev, bo pa občina lope postavila v najkrajšem možnem času, ob tem da bodo enotnega izgleda,« še pojasnjuje Brina Lazar iz občinske projektne pisarne in dodaja, da je pogoj za dodelitev vrtička stalno ali začasno bivališče v mariborski občini.

Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal