Ob toplih dneh so klopi znova močno povečali svojo aktivnost - za cepljenje pa še ni prepozno! Foto: EPA
Ob toplih dneh so klopi znova močno povečali svojo aktivnost - za cepljenje pa še ni prepozno! Foto: EPA

V ambulantah Nacionalnega inštituta za javno zdravje in pri izbranih zdravnikih se je ob predhodnem naročilu spet mogoče cepiti proti klopnemu meningoencefalitisu. Tudi letos pa se bo mogoče v Mariboru cepiti po znižani ceni. Akcija, ki jo že deveto leto zapored pripravlja mariborski zdravstveni dom, bo potekala prihajajoči konec tedna v mestnem parku.

Ob toplih dneh so klopi znova močno povečali svojo aktivnost. Najučinkovitejša zaščita proti klopnemu meningitisu, ki pušča obolelim hude in dolgotrajne posledice, za odstotek bolnikov pa je celo usoden, je cepljenje. To letos zaradi omejitvenih ukrepov ob epidemiji koronavirusa za nekaj časa ni bilo mogoče, a ni še prepozno, pravi Karel Turk z Nacionalnega inštituta za javno zdravje: "Za zaščito rečemo, da potrebujemo dve dozi cepiva v razmaku najmanj 14 dni in po drugi dozi je zaščita že zelo visoka. Tretja doza tako imenovanega osnovnega cepljenja se daje 6 mesecev do enega leta po prvi dozi."

… in nato poživitveni odmerek čez 3 leta oziroma na 5 let. Cena posameznega odmerka cepiva je 28 evrov. Tudi letos pa se bodo lahko prebivalci Maribora in okolice v okviru tradicionalne akcije mariborskega Zdravstvenega doma – Zdravo v naravo – cepili po znižani ceni 20 evrov. Aleksander Jus: "Akcija bo potekala v mariborskem parku, v soboto, 16. maja, s začetkom ob osmi uri zjutraj do osme ure zvečer."

Seveda pa se je treba na cepljenje prej prijaviti. Lani so v okviru akcije cepili več kot 3 tisoč posameznikov. Še to! Za otroke in odrasle, ki bodo v tekočem letu dopolnili tri leta oziroma 49 let, je tudi letos cepljenje s tremi odmerki cepiva brezplačno.