Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock
Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock

Človeška naivnost nas lahko včasih zelo drago stane. V zadnjem času so v porastu spletne naložbene prevare, ko vas kontaktirajo goljufi in prepričajo, da vlagate denar v delnice ali kriptovalute. Za kakšne prevare natančneje gre, je v pogovoru z Jasmino Mešič iz Si-Certa preveril Robert Levstek.

»Povečano število teh prijav je bilo v začetku letošnjega leta, stopnjevale so marca in aprila. Do konca julija pa smo dosegli približno 57 prijav teh goljufij, mi jim rečemo kriptoprevare. Od tega smo zabeležili 19 prijav, ko je prišlo do visokega finančnega oškodovanja. Posamezniki so izgubili povprečno 11 tisoč evrov, najvišje zabeleženo oškodovanje pa je bilo približno 73 tisoč evrov,« je povedala Mešičeva.

Posamezniki so po besedah Mešičeve nakazovali denar v izmišljene trgovalne borze, v pakete z različnimi kriptovalutami. »Goljufi si izmislijo popolnoma vse, postavijo lažno spletno stran, vzamejo slike, zlorabijo podobe znanih Slovencev, podjetij … in tako prepričajo, da tudi mi sami vložimo denar v te naložbene pakete,« je izpostavila Jasmina Mešič.

Mešičeva poudarja še, da so v teoriji možni zaslužki, v praksi pa večina ljudi ostane ogoljufanih za približno 10 tisoč evrov. »Če poslujete s podjetjem, o katerem ne najdete nobenega podatka na internetu ali skrivajo podatke, so to vse znaki, da gre za sumljive posle«. Lahko se zgodi vsakomur, poudarja Mešičeva in dodaja, da je treba biti pozoren na obljube o nerealnih zneskih v zelo hitrem času. »To je najbolj zanesljiv znak, da gre za neke vrste prevaro.«

Jasmina Mešič, koordinatorka nacionalnega programa ozaveščanja Varni na internetu, nam je v jutranjem programu pojasnila tudi, kdaj se odločiti za prijavo in kam?

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora:

Spletne prevare