Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 1. jul. 2020

Ars • Sre, 1. jul.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Franz Joseph Haydn: Poletje iz oratorija za soliste, zbor in orkester Letni časi
Izvajalci: Theresa Plut, sopran; Jeroen de Vaal, tenor; Randal Turner, bas; Komorni zbor Ave; Simfonični orkester RTV Slovenija; Marko Munih, dirigent

Wolfgang Amadeus Mozart: Sonata za klavir št. 18 v D - duru, K. 576
Izvajalec: Gottlieb Wallisch, klavir

Wolfgang Amadeus Mozart (libreto Lorenzo da Ponte): Arija Leporella iz opere Don Giovanni
Izvajalci: Marko Fink, basbariton; Simfonični orkester RTV Slovenija in dirigent Lior Shambadal

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov

Antonio Vivaldi: Koncert Št. 2 za violino in orkester v g-molu, op. 8, RV 315, Poletje
Izvajalca: Joshua Bell, violina in zasedba Academy of St. Martin in the Fields

Joseph Bodin de Boismortier: Štirje letni časi, kantata za vokal, inštrumente in basso continuo, op. 5
Izvajalci: Gérard Souzay, bariton; Komorni orkester Jeana Françoisa Paillarda in dirigent Jean François Paillard

William Byrd: The Bells
Izvajalka: Sophie Yates, virginal

Interpretacija pesmi ali lirskega zapisa domačih ali tujih književnih ustvarjalcev.

Aleksander Glazunov: Letni časi za klavir, op. 67
Izvajalec: Per Tengstrand, klavir

Lawrence Ashmore: Štirje letni časi (na angleške narodne pesmi)
Izvajalci: Richard Stoltzman, klarinet; Godalni ansambel Guidhall in dirigent Robert Salter

Posnetki iz najnovejše jazzovske produkcije, kot tudi zgodovine jazza.

10:00
Poročila

V današnji oddaji cikla Skladatelj tedna, ki ga posvečamo Ruski peterici, bomo nadaljevali pregled razvoja ruske nacionalne glasbe. Odločilnega pomena zanjo je bila osvoboditev Musorskega izpod varuštva Balakireva. V iskanju novega glasbenega izraza in selitvi v Moskvo, je nastalo delo Slike z razstave, ki mu namenjamo današnjo oddajo.

11:00
Poročila

Avtorica oddaje dr. Darja Šterbenc Erker zavrača očitke nekaterih literarnih zgodovinarjev, da Publij Ovidij Nazon ni razumel rimske religije, in dokazuje prav nasprotno: njegova poezija je dragocen vir za preučevanje rimskega verovanja pred krščanstvom. Ovidij je zaslovel že s prvimi zbirkami, ko je deloval v Mecenovem literarnem krožku v Rimu. Od leta 15 pred Kristusom do leta 2 po Kristusu je izdal več pesniških zbirk, Metamorfoze pa so izšle leta 8 in pomenijo vrh Ovidijevega ustvarjanja. Rdeča nit zbirke je preobrazba ljudi in bogov v živali, rastline in kamne. Pesnikovo delo je stoletja pomembno vplivalo na evropsko književnost in kulturo. Oddaja je bila posneta leta 2001, poleg avtoričinih prevodov pa so vanjo vključeni tudi prevodi Josipa Jurce in dr. Kajetana Gantarja. Sodelovali so: dramska igralca Ivo Ban in Branko Šturbej, bralca Lidija Hartman in Renato Horvat, glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina, tonski mojster Jure Culiberg in asistent Sandi Zgonc ter režiserka Irena Glonar.

Kratka glasbena medigra

12:00
Poročila

V Arsovih spominčicah poslušajte štiri koncertantne skladbe s solistoma, ki sta bila dolgoletna člana in solista Simfoničnega orkestra Radiotelevizije Slovenija: s harfistko Rudo Ravnik – Kosi in pianistom Acijem Bertoncljem. Predvajali bomo Concertino za harfo in godala Zvonimirja Cigliča, 1. stavek Koncerta za klavir in orkester v G-duru Mauricea Ravela, drugi stavek Koncerta za harfo in velik orkester Alojza Srebotnjaka ter 2. in 3. stavek Koncerta za klavir in orkester št. 3 v E-duru, z oznako 127, Bele Bartoka. Oddajo, ki jo je pripravila Tjaša Krajnc, bomo ponovili v četrtek, 2. julija ob 5.05.

13:00
Poročila

Eden od redkih umetniških odzvenov na vse bolj brezizhoden položaj mladih, ko kljub dokončanim šolam nimajo možnosti zaposlitve in s tem človeka vrednega življenja. Imperativ igre pa je finančni dolg, ki človeka stisne ob zid.

Režiserka in avtorica radijske priredbe: Ajda Valcl
Dramaturg: Goran Schmidt
Tonski mojster: Nejc Zupančič

Ona - Polona Juh

Traja: 05' 33”
Produkcija Uredništva igranega programa
Posneto v studiih Radia Slovenija julija 2013

Glasbena medigra

14:00
Poročila

V prenesenem pomenu lahko govorimo o svetu znanosti, tehnike, vesolja, jezika, vzgoje, prava, matematike, preteklosti ...

Glasbena medigra

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.

Tokrat vas vabimo k spoznavanju in poslušanju samospevov Bruna Walterja - nemškega dirigenta, skladatelja in pianista, velikega častilca Mahlerja in njegove glasbe. Z njim je glasbeno sodeloval in prijateljeval; da se je z njegovo glasbo tudi poistovetil, razkrivajo tudi njegovi samospevi. Predstavila jih bosta baritonist Christian Hilz in pianistka Katia Bouscarrut.

17:00
Glasbeni utrip: Namesto Glasbenega utripa, vam - zaradi novonastale situacije - v poslušanje ponujamo glasbo izpod peres Henrija Dutilleuxa, Dmitrija Šostakoviča, Reinholda Gliera in Lucijana Marije Škerjanca

Vsak skladatelj najde občasno trenutek, ki ga popelje v svet improvizacije. Naključno iskanje tonov je spodbuda za improvizacijo, ki je začetek ustvarjalnega procesa. Tonov je veliko, le malo je prav izbranih.

Bronja Žakelj
Belo se pere na devetdeset
Zvočna knjiga

Avtobiografski roman o odraščanju, soočanju z izgubo in boleznijo, pripoved o udomačevanju strahú in o vsem tistem, česar nočemo videti, dokler s tem nismo neizbežno soočeni.

Bere dramska igralka: Saša Mihelčič
Glasbena oprema: Darja Hlavka Godina
Tonska realizacija: Sonja Strenar, Urban Gruden, Klemen Veber
Režija: Klemen Markovčič

Produkcija Radio Slovenija in Beletrina

Interpretacija pesmi ali lirskega zapisa domačih ali tujih književnih ustvarjalcev.

Akademska pianistka in profesorica klavirja, ki je že pred leti začutila neverjetno moč izražanja skozi petje, se je podala na povsem novo glasbeno pot. Danes svojih čustev občinstvu tako ne podaja več samo z igranjem klavirja, pač pa jih skrbno in premišljeno zliva tudi na papir v obliki besedil in svoje glasbe. Nastalo je kar nekaj žanrsko pestrih skladb, ki so pristale na plošči z zasedbo Proteus. Nekatere izmed njih bodo zazvene v tokratni oddaji, med njimi tudi skladba Odklop, za katero je zasedba na 38. festivalu Melodije morja in sonca prejela nagrado Danila Kocjančiča za najbolj obetavnega debitanta.

Sodobno, eksperimentalno, radiofonsko - s temi tremi pojmi je mogoče definirati obseg oddaje Arsov art atelje. Oddaja je namenjena predstavi najnovejših zvočnih iskanj; pogovorom z gosti, slovenskimi skladatelji in izva

Prvi od veličastnih poletnih koncertov, posvečenih 250-letnici rojstva Ludviga van Beethovna, bo vključeval dve monumentalni deli iz opusa tega velikana orkestrske glasbe. Tretji klavirski koncert in 9. simfonija sta v več pogledih revolucionarna; simfonija v 4. stavku vključuje zbor s himnično Odo radosti Friedricha von Schillerja, ki opeva enotnost, bratstvo in ljubezen med narodi. Za vznemirljive izvedbe mojstrovin bodo poskrbeli domači in tuji solisti: prva dama slovenskega pianizma, Dubravka Tomšič Srebotnjak, domači pevski primadoni, Sabina Cvilak in Monika Bohinec, ter latvijski bas-baritonist Egils Silins, ki je reden gost opernih festivalov, kot so Tanglewood, Savonlinna in Glyndebourne. Dogodek par excellence z orkestrom Slovenske filharmonije in Komornim zborom Megaron bo vodil slavni švicarski dirigent, Charles Dutoit, ki je že dve sezoni angažiran pri Sanktpeterburškem filharmoničnem orkestru in je prejemnik častne nagrade na področju klasične glasbe, zlate medalje Kraljevega filharmoničnega združenja Velike Britanije.

Posvečamo se tako zgodovini jazza kot najnovejšim jazzovskim izdajam.

Od izida najnovejšega romana ameriške pisateljice Donne Tartt – do zdaj je izdala tri – je minilo že sedem let. Zadržana avtorica v hitenju ne vidi smisla; med pisanjem se zabava toliko, kot si želi, da se ob branju zabavajo njeni bralci. Medtem ko se sprašujemo, ali nas bo morda kmalu presenetila z novo – objavlja na približno deset let –, bomo s kratkim odlomkom predstavili njeno drugo, v slovenščino prav tako še neprevedeno knjigo Mali prijatelj. Delo sicer ni bil tako odmevno kot razburljivi prvenec Skrivna zgodovina ali prejemnik uglednega pulitzerja Lišček, po katerem je bil posnet tudi film, je pa enako skrivnosten in temačnejši. Povod za razburljivo avanturo, ki vodi v nevarno podzemlje mesteca na severnoameriškem jugu, je namreč nenadna, grozljiva smrt devetletnega Robina na materinski dan, ki usodno zaznamuje njegovo družino, njegovo mlajšo sestro Harriet pa spodbudi, da se 11 let pozneje loti iskanja njegovega morilca z namenom, da ga kaznuje. Odlomek z začetka knjige je prevedla Nina Gostiša. Interpretira Saša Mihelčič

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov