Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 4. nov. 2020

Ars • Sre, 4. nov.

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

John Ireland: Londonska uvertura
Izvajalca: Londonski simfonični orkester in dirigent sir John Barbirolli

Charles Villiers Stanford: Trije moteti, op. 38
Izvajalca: Komorni zbor Ave in dirigent Andraž Hauptman

Benjamin Britten: Serenada za rog, tenor in orkester, op. 31
Izvajalci: Boštjan Lipovšek, rog; James Oxley, tenor; Simfonični orkester RTV Slovenija; En Shao, dirigent

Cyril Scott: Jezero Tallahas
Izvajalca: Ali Dermelj, violina; Pavel Šivic, klavir

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Glasbeno jutranjico tokrat pripravlja Anamarija Štukelj Cusma, ki vas bo v to dopoldne na programu Ars popeljala z izborom glasbe angleških in irskih skladateljev. V zadnji uri se ji bo z Jazzovsko jutranjico pridružil Hugo Šekoranja.
Cikel oddaj Skladatelj je tedna namenjen Beli Bartoku. Danes se zdi skoraj neverjetno, da je bil Bartok svoje dni mnogim ljubiteljem glasbe znan predvsem kot pianist. Celo življenje je bil aktiven koncertni pianist in udeleženec pianističnih tekmovanj. Tretjo iz niza oddaj o Beli Bartoku, ki jih je pripravil Primož Trdan, namenjamo njegovi klavirski glasbi. Poslušali bomo tri zvrstno zelo različne skladbe - od šestih miniaturnih Romunskih Plesov in precej velikopoteznejše klavirske Sonate pa vse do veličastnega Drugega klavirskega koncerta.
V Arsovih spominčicah bo Tjaša Krajnc predstavila Pihalni kvintet RTV Ljubljana, ki je deloval od leta 1958 do 1990. V 32-ih letih umetniškega dela so v Pihalnem kvintetu RTV Ljubljana igrali flavtist Jože Pogačnik, oboist Božo Rogelja, klarinetist Alojz Zupan, hornist Jože Falout in fagotist Jože Banič. Kvintet je leta 1983 za velike umetniške izvajalske dosežke prejel nagrado Prešernovega sklada.
Oddaja Mojstri samospeva, ki jo pripravlja Polona Gantar bo namenjena glasbi Franka Martina. Letos namreč mineva 130 let od rojstva tega švicarskega skladatelja. Minevanje je hkrati tudi osrednja tema prvih novembrskih dni, in bivanjska tematika, ki jo najdemo v Šestih monologih slehernika, obsežnejši kompoziciji Franka Martina. K snovanju tega dela je skladatelja nagovorilo besedilo Hofmannsthalovega Jedermanna oz. Slehernika. Skladatelj je najprej želel ustvariti opero, zatem pa se je odločil za šest monologov, s katerimi je naslikal psihološki razvoj, ki ga v bogatem mladeniču izzove strah pred smrtjo.
V oddaji Čas, prostor in glasba, ki jo je pripravil Pavel Mihelčič, bomo poslušali, kako so sledi jazza oblikovale klasično glasbo. Jazz se je pojavil na začetku dvajsetega stoletja v Severni Ameriki. V letih po prvi svetovni vojni pa se je jazz dotaknil tudi Evrope. Kako so skladatelji razumeli to novo glasbeno zvrst bomo poslušali v delih Dariusa Milhauda, Mauricea Ravela in Paula Hindemitha.
Oddajo Srce šansona tokrat pripravlja Alma Kužel, oddajo pa posveča Juriju Součku. Lansko pomlad, ko je praznoval častitljivih 90, je priznal, da v sebi nosi veliko željo, ki je ostala neizpolnjena. Jurij Souček je namreč odličen pevec in izjemno humorno domiselno so odpete tudi njegove pesmi, songi iz risank in šansoni. Te si želi zbrati in jih izdati kot celoto na albumu.
Od dvajsete ure dalje bo Program Ars posvečen zvenenju sodobne glasbe. V tretji oddaji iz cikla o slovenski elektroakustični in eksperimentalni glasbi, ki ga pripravlja Primož Trdan, bomo po pregledu začetkov in prvih velikih dosežkov elektroakustične glasbe danes razmišljali o eksperimentalnem potencialu, kot se je uresničil v glasbi in deloma v večmedijski umetnosti na Slovenskem.
Oddaja Glasni novi svet na bo popeljala v Avstralijo. V oddaji bo Luka Zagoričnik predstavljal glasbo Rosalind Hall in Judith Hamann, Anthonyja Paterasa in Chrisa Abrahamsa ter avstralsko-nemškega dueta Rhythm Complication, ki ga tvorita Clayton Thomas in Burkhard Beins.
Večer na Programu Ars bomo končali z oddajo Jazz session, v kateri bo Hugo Šekoranja predvajal posnetek Estonskega nacionalnega radia, koncert skupine, ki jo vodi kontrabasistka Mingo Rajandi.

Edward Elgar: Koncert za violončelo in orkester v e – molu, op. 85
Izvajalci: Igor Škerjanec, violončelo; Orkester Slovenske filharmonije; Simon Robinson, dirigent

John Ireland: samospev Želja srca
Izvajalki: Elisabeth Ritchie, sopran in Jennifer Purvis, klavir

Vprašanje Kje je moja domovina morda zveni preprosto. Tako je svojo pesem naslovila pesnica in prevajalka Ivana Kampuš, a njen odgovor na naslovno vprašanje ni preprost ...
Interpretira Lena Hribar.

John Field: Nokturno v Es – duru, št. 11
Izvajalec: John O'Conor, klavir

Gerald Finzi: Pet bagatel za klavir in klarinet
Izvajalca: Dušan Sodja, klarinet; Tatjana Kaučič, klavir

Gustav Holst: Suita sv. Pavla za godala
Izvajalca: Godalni ansambel Guildhall in dirigent Robert Salter

John William Duarte: 10 narodnih pesmi
Izvajalca: Duo Geminiani: Bernard Hebb, kitara in Helmut Schaarschmidt, oboa

Ralph Vaughan Williams: Škrjanček vzleta
Izvajalci: Michael Bochmann, violina; Angleški godalni orkester in dirigent William Boughton

Posnetki iz najnovejše jazzovske produkcije, kot tudi zgodovine jazza.

10:00
Poročila

Tretjo iz niza oddaj o Beli Bartoku, ki smo ga izbrali za skladatelja tedna, namenjamo njegovi klavirski glasbi. Poslušali bomo tri zvrstno zelo različne skladbe - od šestih miniaturnih Romunskih plesov in precej velikopoteznejše klavirske Sonate pa vse do veličastnega Drugega klavirskega koncerta.

11:00
Poročila

Ko je na dan pred božičem leta 2012 odjeknila vest, da se je poslovil Dennis O'Driscoll, sta nenadnost in nepričakovanost njegove smrti pretresli vse, ki so ga poznali – ali osebno ali prek njegovih del. O'Driscoll ni bil le uveljavljen irski pesnik in znamenit kritik, najprej in predvsem je bil izjemen ljubitelj in poznavalec poezije. O poeziji, pesnikih, njihovi družbeni vlogi, pa tudi o svoji lastni pesniški poetiki je spregovoril v pogovoru za naš radio, ki je nastal dobro leto pred njegovo smrtjo.

Kratka glasbena medigra

12:00
Poročila

V Arsovih Spominčicah bomo predstavili Pihalni kvintet RTV Ljubljana, ki je deloval od leta 1958 do leta 1990. V 32-ih letih umetniškega dela so v Pihalnem kvintetu RTV Ljubljana igrali: flavtist Jože Pogačnik, oboist Božo Rogelja, klarinetist Alojz Zupan, hornist Jože Falout in fagotist Jože Banič. Kvintet je leta 1983 za velike umetniške izvajalske dosežke prejel nagrado Prešernovega sklada. V izvedbi Pihalnega kvinteta RTV Ljubljana in radijskega simfoničnega orkestra bomo predstavili 1. stavek Koncertantne simfonije za pihalni kvartet in orkester v Es-duru, K297B, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Pentagon za pihalni kvintet in orkester Primoža Ramovša in Koncertantno glasbo za pihalni kvintet in orkester Janija Goloba. Oddajo, ki jo je pripravila Tjaša Krajnc, bomo ponovili v četrtek, 5. novembra, ob 5.05.

13:00
Poročila

13:05
Kratka radijska igra: Stefano Benni: Brat bankomat, S satirično ostjo...

Glasbena medigra.

14:00
Poročila

Gutenbergov izum tiska sredi 15. stoletja je širom po Evropi sprožil pravo revolucijo v širjenju oziroma pretakanju novih informacij in idej. Med temi so bile tudi številne take, ki so jih bodisi posvetne bodisi cerkvene oblasti prepoznavale kot škodljive ali nevarne. Da bi torej, po eni strani, obvarovale ljudske množice pred širjenjem potencialno kvarnih miselnih vsebin kakor, po drugi plati, zavarovale svoj lasten privilegiran položaj, so se oblasti, ki so se soočale s pravcato poplavo novih in novih tiskov, oprijele različnih oblik cenzure. Ta je segala od povsem neformalnih pritiskov na pisce in založnike prek oviranja distribucije nekaterih naslovov ter oblikovanja uradnih seznamov prepovedanih del do zaplemb in celo sežigov nezaželenih knjig. In kar je veljalo za staro celino na sploh, je, kajpada, veljalo tudi za slovenski prostor: od 16. stoletja, ko so morali Dalmatinov prevod Svetega pisma na Kranjsko tihotapiti v sodih, do konca 19. stoletja, ko je gorela Cankarjeva Erotika, je cenzura nespregledljivo določala konture intelektualnega prostora, v katerem se je lahko razvijala slovenska kultura. Drugače rečeno: starejše zgodovine slovenske kulture ni mogoče polno razumeti, če ne poznamo cenzorskih pritiskov na slovensko knjigo. V tem smislu pa nam lahko pomaga znanstveni zbornik Cenzura na Slovenskem od protireformacije do predmarčne dobe, ki je oktobra 2020 izšel pri založbi ZRC. Z interdisciplinarnim povezovanjem literarne zgodovine z zgodovino prava, medijev in komunikacije, so namreč sodelujoči znanstveniki in znanstvenice pod uredniškim vodstvom literarnega zgodovinarja dr. Luke Vidmarja osvetlili, kaj je bilo kdaj mogoče pisati, brati in javno govoriti pri nas. Do kakšnih spoznanj so se torej piske in pisci Cenzure na Slovenskem navsezadnje dokopali, smo preverjali v tokratnih Glasovih svetov, ko smo pred mikrofonom gostili prav dr. Vidmarja. Oddajo je pripravil Goran Dekleva.

Glasbena medigra

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

V enajstminutnem animiranem filmu Maček Muri – tekma se na nogometnem igrišču spopadeta ekipi NK Mucki in Mačkoni, prvi z debelim vratarjem po imenu Čombe, drugi z novim kapetanom, prebrisanim Falotom, ki mu v borbi za zmago niso tuje niti najrazličnejše podle ukane. Gre seveda za animirano upodobitev dela legendarnega glasbenega projekta o Mačku Muriju in Muci Maci, ki si ga je kitarist in skladatelj Jerko Novak pred več kot tremi desetletji po besedilu Kajetana Koviča zamislil kot rokovski projekt, mačkam pa je glas posodila Neca Falk. Za film Maček Muri – tekma sta na letošnji podelitvi nagrad Društva slovenskega animiranega filma, ki je sicer potekala prek spleta, nagrado dobila Jernej Žmitek za režijo in Matic Perčič za animacijo. Strokovna komisija je zapisala še, da je med študijskimi animiranimi filmi letos veliko odličnih produkcij.

Danes bo v ospredju glasba Franka Martina - letos namreč mineva 130 let od rojstva tega švicarskega skladatelja. Minevanje je hkrati tudi osrednja tema prvih novembrskih dni, z njim bivanjska tematika, ki jo najdemo tudi v Šestih monologih slehernika, obsežnejši Frankovi kompoziciji. K snovanju te je skladatelja nagovorilo besedilo Hofmannsthalovega Jedermanna oz. Slehernika.

Koncertov še vedno ni. Tako bomo tudi ta teden čas, namenjen oddaji Glasbeni utrip, zapolnili z glasbo.

JOHANNES BRAHMS: SIMFONIJA ŠT. 1 V C-MOLU, OP. 68 (V ŽIVO)
\t1. UN POCO SOSTENUTO - ALLEGRO - MENO ALLEGRO
\t2. ANDANTE SOSTENUTO
\t3. UN POCO ALLEGRETTO E GRAZIOSO
\t4. ADAGIO - PIU ANDANTE - ALLEGRO NON TROPPO, MA CON BRIO - PIU ALLEGRO
ORKESTER SLOVENSKE FILHARMONIJE in dirigent: JULIAN RACHLIN, koncertna mojstrica ANA DOLŽAN
Posnetek s koncerta za modri abonma s 7. junija 2019.

Na začetku dvajseta stoletja se je v Severni Ameriki zgodil jazz. V letih po Prvi svetovni vojni se je jazz dotaknil Evrope.

"Pretresla me je ljubezen, enaka viharju, enaka nevihti! Prišla je pozno, prav tako je prišla, kakor pride časih kako cvetje v pozni jeseni. Sadu ni rodila, kakor ga ne rodi jesenski cvet. Če me hočete poslušati, vam razgrnem vse. Pri tem tudi izveste, čemu nisem hotel zakonske družice, katera bi me bila ravno tako okrog prsta obvijala, kakor obvijate ve svoje može. Pri poslušanju se bodete morda obilo smejale! Vprašanje je torej: me li hočete poslušati?“

Zvočno podobo povesti Cvetje v jeseni pripravili ustvarjalci slovenskega programa Radia Trst A pod režijskim vodstvom Marka Sosiča. Glasbo je ustvaril tržaški skladatelj Aleksander Vodopivec. Pripoveduje dramski igralec Tone Gogala.

Vprašanje Kje je moja domovina? morda zveni preprosto. Tako je svojo pesem naslovila pesnica in prevajalka Ivana Kampuš, a njen odgovor na to vprašanje ni preprost ...
Interpretira Lena Hribar.

V kar nekaj igralskih vlogah je moral nositi čevlje negativca. A njegov žametni glas razkriva toplino. Tisto pristno. Nezaigrano. Ta toplina je dolgo ovijala tudi mojo generacijo, ko smo še kot mulci z domačega kavča spremljali prikupne like risank, ki jim je posodil svoj glas – to so bili Pipi in Melkijad, Mali in veliki pujs, Markipes Fik, Miškolin … Njegov nalezljivi smeh nam še vedno viha kotičke ustnic navzgor, naše malčke pa v lahkonočnicah zaziba v spanec.
Jurij Souček je v svojem poklicu igralca, režiserja, interpreta že približno 75 let. Leta 1961 je prejel Sterijevo nagrado v Novem Sadu, leta 1994 Borštnikov prstan, viktorja za življenjsko delo je dobil leta 2005, Ježkovo nagrado za življenjsko delo 2018, čez leto dni še priznanje zlati glas Združenja dramskih umetnikov. Lansko pomlad, ko je praznoval častitljivih 90, pa je priznal, da v sebi nosi veliko željo, ki je ostala neizpolnjena. Gospod Souček je namreč odličen pevec in izjemno humorno domiselno so odpete tudi njegove pesmi, songi iz risank in šansoni … in prav té si želi zbrati in jih izdati kot celoto na albumu.
Kot je sam dejal v igrani seriji za otroke: 'Vsak od nas ima svojih 100 želja, tista želja je najlepša, ki je iz srca.'

V tretji oddaji iz cikla o slovenski elektroakustični in eksperimentalni glasbi bomo po pregledu začetkov in prvih velikih dosežkov elektroakustične glasbe danes razmišljali o eksperimentalnem potencialu, kot se je uresničil v glasbi in deloma v večmedijski umetnosti na Slovenskem.

22:00
Poročila

Obrobne poti sodobne kompozicije … zvočni eksperiment … improvizirana glasba in glasni novi jazz.

Estonski nacionalni radio nam je v mednarodno izmenjavo skozi mrežo EBU ponudil koncert skupine, ki jo vodi kontrabasistka Mingo Rajandi. V njej so zaigrali Liisi Koikson (vokal), Marek Talts (kitara), Joel-Rasmus Remmel (klavir), Ahto Abner (bobni) in vodja zasedbe Mingo Rajandi (kontrabas). Koncert je bil posnet avgusta letos.

Branka Jelen Sidorovich je po poklicu prevajalka besedil s področja financ. Navdih za zgodbo, ki smo jo odkupili v okviru letošnjega Arsovega natečaja za najboljšo kratko zgodbo, je našla v svojem prijateljskem okolju, zapisala pa jo je, kot je povedala, kar sredi noči kot predah med prevajanjem letnega poročila. Gre za njen prvi izlet v avtorske vode.

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov