Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 7. jul. 2024

Ars • Ned, 7. jul.

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Zgovorno in sugestivno pesem o čakanju na ljubljeno osebo je napisala Neža Maurer; interpretira jo dramska igralka Barbara Žefran.

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Oratorij je počitniški program za otroke, ki ga pripravljajo mladi prostovoljci. Vsako leto poteka že v 300 krajih po Sloveniji, med seboj pa združi otroke, mlade in odrasle. Kakšen je utrip v Slovenskih goricah? Obiskali smo župnijo Sv. Urban – Destrnik. Skozi oddajo pa nas popeljejo: Mirjana Fladung, ki je že več kot 10 let voditeljica Oratorija, otroci in mladi, župnik Jože Škofič, animatorka Eva Petek, pa tudi ena izmed staršev - Nina Horvat, ki svoje otroke redno vključuje v Oratorij.

V teh dneh godujeta sv. Ciril in Metod, apostola, ki imata poseben pomen tudi za Slovence, saj sta širila krščansko vero v stari cerkveni slovanščini. To je bil prvi knjižni jezik Slovanov, ki je danes živ v pravoslavnih cerkvah in pri glagoljaški liturgiji. Glagoljaši so delovali tudi na Slovenskem, v stari cerkveni slovanščini pa so ustvarjali in še vedno ustvarjajo nekateri primorski skladatelji, med njimi Vasilij Mirk, ki je uglasbil Liturgijo sv. Janeza Zlatoustega.

Iz stolne cerkve Sv. Nikolaja v Murski Soboti na 14. nedeljo med letom prenašamo sveto mašo. Daruje jo stolni župnik Goran Kuhar.

11:00
Poročila

Enaindvajsetega aprila lani je v Koncertni dvorani Operne hiše v Sydneyju nastopil Sydneyjski simfonični orkester, kot solist se mu je pridružil violončelist Nicolas Altstaedt. Koncert je vodil dirigent Donald Runnicles, na sporedu koncerta so bili skladba Privid za trobilni ansambel Alexa Turleyja, Koncert za violončelo in orkester v e-molu, op. 85, sira Edwarda Elgarja in Simfonijo št. 10 v e-molu, op. 93 Dmitrija Šostakoviča.

13:00
Poročila

Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

14:00
Poročila

Anton Pavlovič Čehov je svojo pisateljsko pot začel kot pisec številnih humoresk za različne časopise, zgodbice pa je po navadi podpisoval s psevdonimom Antoša Čehonte. V zgodbici z naslovom Nezakonskost se zgodi zelo neroden nesporazum, Diplomat pa je učna ura iz pretiranega prizadevanja za diplomacijo v pogovoru. Zgodbi je prevedel Marjan Poljanec.

Interpretira Uroš Fürst,
glasbena oprema Tina Ogrin,
zvok in montaža Sonja Strenar,
režija Ana Krauthaker,
redakcija ponovitve Tesa Drev Juh,
posneto leta 2015.

izvajajo odlomke iz del Händla, Glucka, Monteverdija in Rossinija.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Predvajamo posnetek koncerta Simfoničnega orkestra Švedskega radia, ki je pod vodstvom Martina Frösta nastopil 10. aprila letos v Berwaldovi dvorani v Stockholmu. V prvem delu koncerta je bila na sporedu prva izvedba koncerta za klarinet z naslovom SEMA švedskega skladatelja mlajše generacije Jacoba Mühlrada (1991), ki je našel navdih za novo skladbo v sufijskem vrtenju – plesu vrtečih se dervišev. Solist je bil klarinetist Magnus Holmander. Drugi del sporeda je zapolnila Simfonija št. 3 v a-molu, op. 56, 'Škotska', Felixa Mendelssohna.

Iz Lurda so sporočili, da bo treba mozaike patra Marka Rupnika nekega dne odstraniti. To se sicer ne bo zgodilo takoj, ampak postopno. Rupnikovi mozaiki takrat ne bodo uničeni, saj niso prilepljeni. Le premestili jih bodo drugam. Kot je za francoski katoliški časopis La Croix povedal lurški škof Jean-Marc Micas, mozaiki preprečujejo, da bi Lurd dosegel vse ljudi, ki jim je namenjeno sporočilo svetišča. Odločil se je, da jih glede na strasti in nasilje, ki ga ta tema spodbuja, ne bodo odstranili takoj. Pater Marko Rupnik se medtem še vedno ni odzval na obtožbe o spolnih in psihičnih zlorabah 20 ljudi. Javnost je zanje izvedela ob koncu leta 2022. O značilnostih in razlogih za odločitev lurškega škofa se bomo pogovarjali s katoliškim duhovnikom patrom Brankom Cestnikom, blogerjem, kolumnistom in pisateljem.

Predstavljamo glasbo čeških orgelskih mojstrov, Bohuslava Mateja Černohorskega, Jana Zacha, Josefa Segerja, Josefa Bohuslava Foersterja in Bedřicha Antonína Wiedermanna.

Polde Bibič (1933-2012) je bil vrhunski gledališki in filmski igralec ter interpret literarnih besedil na Radiu Slovenija. Objavil je kar nekaj spominskih knjig, leto dni pred smrtjo pa je napisal in prebral besedilo Srečanja s kamero. V njem pripoveduje o svojih filmskih začetkih pri Františku Čapu, predvsem pa o sodelovanju z Matjažem Klopčičem.

Avtor literarnega dela Polde Bibič,
režiser Alen Jelen,
interpret Polde Bibič,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
mojster zvoka Andrej Kocan,
urednik oddaje Marko Golja.
Posneto 2011.

19:50
Poigra

Danes je devetdeset let dopolnil Vinko Globokar, skladatelj, pozavnist, dirigent, pisec in mislec o glasbi. Ob tem mu voščimo vse najlepše in mu posvečamo nocojšnji Glasbeni portret, ki ga je leta 2014 pripravil Primož Trdan.

22:00
Poročila

Tadeja Šergan predstavlja češkega pesnika, pisatelja in novinarja Jana Nerudo. Marsikomu zveni ime precej neznano: morda se ob imenu Neruda spomnimo najprej na Pabla Nerudo, nobelovca, ki si je psevdonim izbral prav po Janu Nerudi. Desetega julija bo minilo sto devetdeset let od rojstva tega češkega besednega ustvarjalca.


Prevajalci Avgusta Smolej, Viktor Smolej in Josip Stare,
interpreti Vesna Jevnikar, Aleš Valič in Željko Hrs,
bralca Maja Šumej in Aleksander Golja,
glasbena oprema Cvetka Bevc,
mojster zvoka Andrej Kocan.
Režiser Klemen Markovčič.
Posneto leta 2011.
Urednica oddaje Tadeja Krečič.

V današnji oddaji bomo predstavili poklon avstrijskega romantičnega slikarja Moritza von Schwinda skladatelju Ludwigu van Beethovnu in njegovi Fantaziji za klavir, zbor in orkester v c-molu opus 80. Ta je namreč navdihnila slikarjevo delo, ki ga je naslovil preprosto Simfonija. Gre za umetnino, ki deluje na več ravneh in jo je von Schwind zasnoval kot dekoracijo glasbene sobe. V bogato uokvirjenem štiridelnem slikovnem nizu se razplete zgodba o ljubezni mladeniča do pevke.

22:55
Poigra

Jorge Luis Borges (1899–1986) je leta 1954 začel pisati krajše prozne drobce, skice in alegorije. Nekega dne mu je Carlos Frias z založbe Emece rekel, da potrebuje novo knjigo za njegova zbrana dela. Borges mu je najprej rekel, da mu nima kaj dati, potem pa je neke nedelje pospravljal predale in tu in tam našel neobjavljene pesmi in prozne drobce. Besedila je pregledal in spravil v red in leta 1960 so bili objavljeni pod skupnim naslovom El Hacedor oziroma Stvaritelj (slovenski prevod tega dela je izšel leta 1990). V svojem poskusu avtobiografije je ob tem zapisal naslednje: "Zanimivo je, da je ta knjiga, ki sem jo pravzaprav bolj sestavljal kot pisal, moje najbolj osebno delo in po mojem mnenju tudi najboljše. Razlog je preprost: na straneh El Hacedorja ni niti malo razvlečenosti. Vsak del je zapisan sam zase, narekovala ga je notranja nuja." Objavljamo tri take kratke prozne zapise: Stvaritelj, Delia Elena San Marco in Rumena roža.

Prevajalec Aleš Berger,
interpret Milan Štefe,
režiserka Ana Krauthaker,
glasbeni opremljevalec Luka Hočevar,
tonska mojstra Urban Gruden in Sonja Strenar,
urednika oddaje Matej Juh in Gregor Podlogar,
leto nastanka 2017.

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov