Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 12. jul. 2024

Ars • Pet, 12. jul.

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Petek je pogosto čas, ko se spomnimo nekaterih obletnic rojstev ali smrti velikih imen glasbene zgodovine. Danes se bomo spomnili štirih skladateljev.

EVARISTO FELICE DALL'ABACO: KONCERT ZA GODALA
GODALNI ANSAMBEL RTV SLOVENIJA Dirigent: JANEZ ALADAR

ANTON STEPANOVIČ ARENSKI: KONCERT ZA KLAVIR IN ORKESTER V F-MOLU, OP. 2
Klavir: STEPHEN COOMBS, ŠKOTSKI SIMFONIČNI ORKESTER BBC, dirigent: JERZY MAKSYMIUK

GEORGE BUTTERWORTH / ALFRED EDWARD HOUSMAN: PESMI SHROPSHIRSKEGA MLADENIČA
NAJLEPŠE OD DREVES
KO SEM BIL ENAINDVAJSET
NE GLEJ ME V OČI
NE MISLI VEČ, FANT
MAR MOJA EKIPA ORJE?
Bariton: THOMAS ALLEN, klavir: GEOFFREY PARSONS

JAAP GERAEDTS: SONATINA ZA FLAVTO IN KLAVIR
Flavta: JACQUES ZOON, klavir: BERND BRACKMAN

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

V drugem delu Glasbene jutranjice se posvečamo nekoliko sodobnejši češki glasbi:

ZDENĚK LUKÁŠ: TRIJE RONDOJI ZA FLAVTO, VIOLONČELO IN KLAVIR, OP. 123
ANSAMBEL MARTINŮ: flavta – MIROSLAV MATĚJKA, violončelo – BLEDAR ZAJMI, klavir – MIROSLAV NAVRÁTIL

GIDEON KLEIN / VOJTECH SAUDEK: PARTITA ZA GODALA
GODALNI ORKESTER IZ PADOVE IN BENETK, dirigent: NADA MATOŠEVIĆ

PETR EBEN: DUETTINI ZA VIOLINO IN HARFO
Harfa: MOJCA ZLOBKO VAJGL, violina: MIRAN KOLBL

V Liričnem utrinku lahko tokrat slišite pesem Sreča ljubiti vse. Napisala jo je ameriška pesnica Mary Oliver, dobitnica Pulitzerjeve nagrade za poezijo. Pred leti smo v slovenščini dobili izbor iz njene poezije z naslovom Zakaj se zbujam zgodaj, ki ga je pripravila in poslovenila Tanja Ahlin – prevedla je tudi pesem Sreča ljubiti vse. Interpretira dramska igralka Saša Mihelčič.

Pozornost posvečamo skladateljem, ki so bili povezani s Prago, z enim od, godovinsko gledano, pomembnejših središč, v katerih sta cveteli znanost in umetnost.

JAN DISMAS ZELENKA: SONATA ŠT. 3 V B-DURU ZA VIOLINO OBOO, FAGOT IN BASSO CONTINUO
ENSEMBLE BERLIN PRAG

ANTONIO VIVALDI:
KONCERT ŠT. 1 ZA VIOLINO IN ORKESTER V E-DURU, OP. 8, RV 269, Pomlad iz cikla Štirje letni časi
KONCERT ŠT. 2 ZA VIOLINO IN ORKESTER V G-MOLU, OP. 8, RV 315, Poletje iz cikla Štirje letni časi
Violina in drigent: BENJAMIN ZIERVOGEL, SIMFONIČNI ORKESTER RTV SLOVENIJA

BEDŘICH SMETANA: KLAVIRSKI TRIO V G-MOLU, OP. 15
TRIO ISONTIUS: violina: MATEJ HAAS, violončelo: SEBASTIAN BERTONCELJ, klavir: MIHA HAAS

WOLFGANG AMADEUS MOZART: SIMFONIJA ŠT. 38 V D-DURU, K. 504, PRAŠKA
ORKESTER SLOVENSKE FILHARMONIJE, dirigent: HARTMUT HAENCHEN

BOHUSLAV MARTINŮ: SONATINA ZA DVE VIOLINI IN KLAVIR
Violina: KAREL ŽUŽEK in BOŽO MIHELČIČ, klavir: MILIVOJ ŠURBEK

LUDWIG VAN BEETHOVEN:
ADAGIO V ES-DURU ZA MANDOLINO IN ČEMBALO, WOO 43 B
SONATINA V C-MOLU ZA MANDOLINO IN ČEMBALO, WOO 43 A
SONATINA V C-DURU ZA MANDOLINO IN KLAVIR, WOO 44 A
Mandolina: VLADIMIR HROVAT, čembalo: ANDREJ JARC

10:00
Poročila

Leta 1713 se je Bachov weimarski delodajalec, mladi vojvoda Johann Ernst, vrnil s študija v Utrechtu ter s seboj prinesel veliko nove glasbe. Med skladbami je bilo veliko Vivaldijevih koncertov in ti so na Bacha naredili takšen vtis, da jih je kar deset priredil za orgle ali čembalo. Po tej izkušnji je občutno spremenil svoj pristop h komponiranju in danes velja prepričanje, da je bil stik z glasbo sedem let starejšega Antonia Vivaldija ena največjih prelomnic v Bachovem življenju.

11:00
Poročila

Voditelji držav članic zveze Nato se bodo od 9. do 11. julija sešli na zgodovinskem vrhu v Washingtonu ob 75. obletnici ustanovitve Severnoatlantskega zavezništva. Ob najbolj perečih aktualnih izzivih, s katerimi se spoprijema zavezništvo, bo med glavnimi temami predvsem krepitev skupne obrambe in odvračanja kot glavne dejavnosti Nata. Slovenija je marca letos zaznamovala 20. obletnico priključitve zvezi Nato. Bruseljski dopisnik Igor Jurič je ob omenjeni priložnosti osvetlil nekatere poudarke, povezane s prihodnjimi izzivi zveze Nato in slovenskega članstva v njem. Slišali jih boste v ponovitvi oddaje Eppur si muove, in vendar se vrti.

Tokrat predstavljamo nastope štirih zborov, ki so 14. maja 2024 nastopili na 27. Državnem tekmovanju otroških pevskih zborov: Otroški pevski zbor Osnovne šole Dramlje, Otroški pevski zbor Osnovne šole Šalek iz Velenja, Otroški pevski zbor Osnovne šole Tržišče in Otroški pevski zbor Osnovne šole Destrnik – Trnovska vas.

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

13:00
Poročila

V oddaji gostimo glasbenika, skladatelja in oblikovalca zvoka, ki sklada eksperimentalno elektroakustično glasbo. Njegova posebnost je ustvarjanje bioakustične glasbe, ki temelji na zvokih živali, posebej žuželk, ustvarja pa tudi glasbo za film, gledališče, performanse, multimedijske instalacije ter zvočne krajine za muzeje in galerije.

14:00
Poročila

Tokrat se bomo posvetili francoski drami Otroci drugih Rebecce Zlatowski, v kateri blesti igralka Virginie Efira v vlogi ženske, ki se v poznih štiridesetih začne spraševati o materinstvu. V fokusu bo tudi komedija Pelji me na luno s Scarlett Johansson in Channingom Tatumom v glavnih vlogah, ki se sprašuje o resničnosti domnevnega zgodovinskega pristanka Apolla 11 na Luni. Predstavili bomo program letošnjega Filma pod zvezdami – Kinodvorovega letnega kina na Ljubljanskem gradu; poleg tega bomo poročali o 71. Puljskem filmskem festivalu.

Filmska produkcijska hiša Disney je Trnuljčico v animiranem celovečernem filmu predstavila že leta 1959. Zlohotnica je bila vse od predstavitve ena najbolj priljubljenih Disneyjevih hudobnih junakinj. Leta 2014 se je vrnila na filmska platna v igranem celovečercu, ki je razkril marsikaj, česar o njej še nismo vedeli.

Leta 1957 je skladatelj Gunther Schuller z izrazom Third Stream / Tretji tok / Tretja smer označil glasbeni žanr, ki združuje klasično glasbo in jazz. Pripravlja Hugo Šekoranja.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.

Samotarske zvezde, kot je naše Sonce, v vesolju niso v večini. Polovica zvezd, ki jih vidimo na temnem nebu, je dvozvezdij. Če gledamo v nebo z osvetljenega mesta, bomo uzrli skoraj sama dvozvezdja.
Na to, kako rade se zvezde družijo, najbolj vpliva njihova masa. Masivnejše ko so zvezde, verjetneje je, da bodo v paru ali v še številčnejši sestavi. Ta hip najštevilčnejša gravitacijsko povezana zvezdna kompozicija šteje sedem zvezd, je povedal astrofizik asist. dr. Gregor Traven s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani.
Najdejo pa se tudi zvezdni pari, ko so izredno blizu skupaj. V članku v reviji Nature Astronomy so tako poročali o četvernem zvezdnem vrtiljaku, o dveh parih dvojnih zvezd, ki sta med seboj oddaljena približno toliko kot Sonce in Jupiter in se obkrožita v šestih letih. Zvezdi, ki sta v paru, pa druga okoli druge zaplešeta v štirih oziroma dvajsetih dneh. Glede na razmere, ki so nam znane iz našega lokalnega vesolja, gre tu za precej bolj burno zvezdno dogajanje, ki znova dokazuje, kako zelo različne razmere vladajo na različnih koncih naše galaksije.
Življenjska pot omenjenega četverozvezdja z oznako HD 74438 se bo najverjetneje sklenila kot supernova tipa 1a, so ugotovili znanstveniki, med katerimi sta tudi Gregor Traven in Tomaž Zwitter. Supernove tega tipa so v astronomiji izredno pomembne, saj imajo zaradi specifičnega načina, kako do njih pride, vedno podoben izsev in jih uporabljajo kot t. i. standardne svetilnike za preračunavanje razdalj v vesolju. Ampak ta bi utegnila biti nekoliko drugačna.
»To ne bo tipična supernova tipa 1a, ki sicer nastane, ko dosežemo mejo 1,44 mase Sonca (Chandrasekharjeva limita), ampak bi lahko bila – zaradi dodatne energije, ki se zgodi ob trku –, skupna masa manjša, pa bi vendarle eksplodirala kot supernova 1a,« poudarja specifičnost napovedane supernove Gregor Traven.

Gre za ponovitev oddaje, ki je nastala junija 2022.

Klavirski trio Leonore je tokrat k sodelovanju povabil še violista Benjamina Nabarra: na koncertu v cerkvi Sv. Marije v kraju Hay on Wye, ki leži na meji med Anglijo in Walesom, so izvedli "Klavirski kvartet v f-molu, op.28" Luise Adolphe Le Beau ter "Klavirski trio št. 2 v g-molu, op. 45" Gabriela Fauréja.

Aktualno likovno dogajanje, predvsem v Sloveniji, v obliki pogovorov z umetniki, kustosi in strokovnjaki, objavljamo tudi strokovna besedila in občasno opozorimo na večje likovne dogodke v tujini.

Roman opisuje življenjsko zgodbo pripovedovalke, odraščajoče v sedemdesetih in osemdesetih letih. Njen otroški svet sestavljajo starši, brat Rok, babica Dada, tete in strici, pa benko, Albert keksi, Oddaja o morju in pomorščakih, Gavrilović in prenos sarajevskih olimpijskih iger. A čeprav govori o naštetem, je avtobiografski roman predvsem pripoved o odraščanju, spoprijemanju z izgubo in boleznijo, pripoved o udomačevanju strahu in o vsem tistem, česar nočemo videti, dokler s tem nismo neizogibno soočeni.

O avtorici
Bronja Žakelj (1969) je po izobrazbi diplomirana novinarka. Njeno veselje do pisanja je ostalo nekje med vrsticami revijalnega tiska in v redakcijah dnevnega časopisja, zato si je prvo službo poiskala v marketingu, danes pa dela v bančništvu. Ker med financami prostora za ustvarjalnost ni veliko, ljubezen do pisanja pa nikoli ni bila čisto zares pozabljena, se je odločila, da je čas, da napiše svojo prvo knjigo.

Bralka: Saša Mihelčič
Režiser: Klemen Markovčič
Tonska mojstra: Sonja Strenar in Urban Gruden
Svetovalka za jezik: Matej Juričan
Mastering: Klemen Veber
Urednik oddaje: Alen Jelen

Posneto v studiih Radia Slovenija novembra 2019.

Povabilo na koncert je tematsko uglašeno s Petkovim koncertnim večerom, občinstvo povabi k poslušanju s skladbami, ki se glasbeno navezujejo na koncertni večer.

Koncertni dogodek, ki je potekal 1. aprila 2022 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, so poimenovali Simfonična sinteza in ta se je v polni veličini razodela v drugem delu glasbenega večera. Na sporedu je bilo namreč obsežno simfonično delo Prstan brez besed, ki ga je iz številnih glasbenih trenutkov Wagnerjevega Nibelungovega prstana leta 1987 oblikoval dirigent in predan wagnerjanec Lorin Maazel. To enkratno simfonično sintezo tetralogije smo na koncertu lahko slišali pod taktirko gostujočega dirigenta Davida Niemanna. Prvi del koncertnega večera je bil posvečen delu iz slovenske glasbene zapuščine prve polovice 20. stoletja – na sporedu je bila skladba Ljubljanski akvareli za godalni orkester skladatelja Emila Adamiča, šeststavčna suita glasbenih pejsažev šestih priljubljenih ljubljanskih krajev.

22:00
Poročila

Vabimo vas k spremljanju druge polovice oratorija Poslednja sodba Georga Philippa Telemanna. Na Baročnih dnevih v Melku v Avstriji, maja lani, so ga posneli Dunajski dečki, Chorus sine nomine, Concentus musicus Wien in solisti pod vodstvom Ivorja Boltona.

Oratorij Poslednja sodba je eno izmed zadnjih velikih del Georga Philippa Telemanna, nastalo leta 1762, ko je bilo skladatelju 81 let.
Besedilo pesnitve – pogosto označeno za eno izmed najboljših oratorijskih – je ustvaril Christian Wilhelm Alers.

Mineva 120 let od rojstva čilskega pesnika Pabla Nerude. Sodi med najpomembnejše v španščini pišoče pesnike 20. stoletja; za svoje ustvarjanje je leta 1971 prejel Nobelovo nagrado.
Morska noč je naslov daljše pesnitve, ki sodi med Nerudove najlepše intimne ljubezenske zapise.

Prevod Aleš Šteger,
interpretacija Pavle Ravnohrib,
glasbena oprema Sara Železnik,
tonski mojster Miro Marinšek,
režiser Igor Likar.
Produkcija 2010.
Redakcija Ingrid Kovač Brus, Staša Grahek (ponovitev).

Oddajo bomo namenili enemu najbolj cenjenih brazilskih džezovskih pianistov in vokalistov Joau Donatu. Umrl je 17. julija lani, star 88 let. Donato je bil eden najvplivnejših brazilskih glasbenikov. Igral je bosso novo in džez. Pianist, skladatelj in aranžer je posnel kakšnih trideset albumov s svojim imenom in kakšnih tisoč kot sodelavec drugih glasbenikov.

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov