Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 6. jul. 2020

Prvi • Pon, 6. jul.

00:00
Poročila

Gledališče Ane Monro se je od ustanovitve leta 1981 iz majhne, a izrazno in umetniško močne gledališke skupine, ki je okrogla tri desetletja ustvarjala za ulico in na ulici, razvilo v referenčno producentsko hišo in nevladno organizacijo, ki deluje kot društvo v javnem interesu na področju kulture. Te dni največ časa posveča izvedbi 23. mednarodnega festivala uličnega gledališča Ana Desetnica 2020. Z ustvarjalci in člani gledališča se bomo dotaknili tudi aktualnih tem uličnega gledališča. Z gosti bo poklepetal Sandi Horvat.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

02:10
Ponovitev

03:00
Poročila

04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

05:50
Duhovna misel

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar: Jutranji koledar, 6. 7.

06:15
Vreme z meteorologom

06:30
Poročila

Vsak ponedeljek zjutraj vtipkamo klicno kodo naših dopisnikov in sodelavcev ter preverimo aktualno dogajanje v različnih državah sveta.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Brez varčevanja ne gre. Če si ga seveda lahko privoščimo. In če znamo pravilno varčevati, pa ne le z denarjem. Za nasvete, kako pravilno in smiselno varčevati, se obračamo k strokovnjakom za različna področja, zanima pa nas tudi, kako varčujete vi, spoštovani poslušalci. Doma, v službi, kjer koli. O svojih varčevalnih navadah nam pišite na elektronski naslov radioprvi@rtvslo.si ali na naslov Radio Slovenija, Prvi program, Tavčarjeva 17, 1550 Ljubljana s pripisom Varčujmo s Prvim. Nasvete boste slišali v oddaji vsak ponedeljek ob 7.40 na Prvem.

08:00
Poročila

Starodobniki so za številne ljubitelje veliko več od vozil – gre za strast, predanost in celo za naložbo. Katera vozila sploh so starodobniki, koliko so vredni, kako jih vzdrževati in kje jih pokazati? Gost svetovalnega servisa bo predsednik Zveze slovenskih društev ljubiteljev starodobnih vozil, Janko Uratnik. Vaša vprašanja pričakujemo na telefonski številki 01/475 22 22 ali preko spletne aplikacije na naši spletni strani.

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

10:00
Poročila

Danes je prvi julijski ponedeljek in poletje je čas, ko ponovimo nekatere oddaje Med štirimi stenami. Tokrat bomo slišali oddajo o motnjah hranjenja.
Svetovalni svet je društvo za pomoč pri motnjah hranjenja. Motnje hranjenja uvrščamo med duševne motnje, še vedno pa so stigmatizirane. Vzroki zanje so najrazličnejši, soočenje z motnjami hranjenja pa včasih predstavlja dolgotrajno in trnovo pot. Zadnji teden marca bi moral biti posvečen osveščanju o motnjah hranjenja, v Svetovalnem svetu so tudi pripravili letak Bližnji in motnje hranjenja, pripravljali so tudi dan odprtih vrat in stojnico na Prešernovem trgu. Zaradi epidemije je vse to odpadlo, oddajo pa je prav ob tistem času pripravila Lucija Fatur.

11:00
Poročila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

25 minutna oddaja je v prvi vrsti lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov, uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.

13:23
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

Dan neodvisnosti v Združenih državah Amerike, ki ga obeležujejo 4.julija, mineva povsem v znamenju pandemije novega korona virusa in vztrajnih množičnih protestov proti trdovratnemu rasizmu, ki je globoko zakoreninjen v ameriški družbi tudi več kot stoletje in pol po odpravi suženjstva. A v resnici je rasizem razširjen po vsem svetu, v Združene države Amerike pa ga je s kolonialističnimi praksami izvozila Evropa.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

V zelo skrb vzbujajočih razmerah zaradi povečevanja števila okužb s koronavirusom tako znotraj države kot v soseščini so na Hrvaškem potekale parlamentarne volitve. V tradicionalno največji spopad med desnosredinsko HDZ premierja Andreja Plenkovića in levosredinsko SDP so se tudi tokrat nekoliko bolj vmešale še nekatere stranke, denimo desničarsko gibanje, zbrano okrog pevca Miroslava Škore, in levo-zelena koalicija. V kampanji pa so bile spet poudarjene ideološke teme, denimo pravica do splava. O izidih volitev na Hrvaškem, prihodnosti države in slovensko-hrvaških odnosih Špela Novak z gosti.

18:00
Poročila

Vsak delavnik ob 18.15 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 19.00 na Radiu Slovenija.

Za prijatelje ni nobena pot predolga.
Pravljico pripoveduje Gregor Zorc.
Napisala jo je Mateja Črv Sužnik.
Posneta je bila v studiih Radia Slovenija 2011.

Želim si, da bi v Narodni dom v Trstu prihajali ljudje, kot so pred požigom, da stavba ne bo sama sebi namen. Tako o prihodnosti Slovencem vrnjenega Narodnega doma razmišlja Bojan Brezigar, Kako pa razume poklon predsednikov obeh držav v Bazovici? O tem se pogovarjamo tudi s senatorko Tatjano Rojc. Kakšna je prihodnost koroških Slovencev 100 let po plebiscitu? Izzivov za krepitev samozavesti ne manjka. Zanima nas tudi, kdo bo v prihodnje zastopal Slovence v hrvaškem saboru. V Porabju se pridružimo mladim udeležencem tabora in obiščemo igralce malega nogometa na njihovem novem igrišču na Gornjem Seniku.

21:00
Poročila

Naše poti nas v prvem julijskem ponedeljku vodijo na severovzhod države od koder prinašamo spodbudne novice o uspešnosti programa socialne aktivacije Rominj, ki ga s partnerji izvaja Raziskovalno izobraževalno središče Rakičan. Najprej se bomo ustavili na sklepni prireditvi v Beltincih, nato še v Lendavi. V Kočevju so na pragu poletja zagnali šolo nogometa za romske otroke, da bodo ti v času počitnic lahko kakovostno preživljali svoj prosti čas. Prvi ponedeljek pa, tako kot veleva tradicija, prinaša še izbor za skladbi meseca, na domačem delu se bosta pomerili zasedbi Romano Glauso in Swingatan, na tujem pa Hüsnü Şenlendirici in Cimbaliband Gipsy Fushion.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Založba budimpeštanske glasbene hiše Fonó Budai – drugič. Izbor izvajalcev z njene letne kompilacije – od Jánosa Csíka do Róberta Lakatosa.

23:00
Poročila

Konec maja je v Gradcu umrl Alfred Kolleritsch, ki je bil ena osrednjih osebnosti sodobne avstrijske književnosti. Rodil se je v Brunnseeju pri Gradcu. Po diplomi je najprej delal kot učitelj v Lipnici, potem na gimnaziji v Gradcu. Pisati je začel konec štiridesetih, objavljati pa konec petdesetih – poezijo, prozo, tudi dramatiko. Mira Miladinović je o njem med drugim zapisala, da se »Kolleritsch v svojih delih bojuje proti habsburškemu mitu, domovinskemu provincializmu in restavraciji. Skeptičen je do podedovanih oblik mišljenja, jezika in družbe.« V slovenščino je preveden njegov roman Allemann iz leta 1989.
Predvsem pa je bil Alfred Kolleritsch znan kot ustanovitelj revije »manuskripte«, ene najpomembnejših avstrijskih literarnih revij, ter kot soustanovitelj in dolgoletni predsednik graškega združenja umetnikov Forum Stadpark.

Ob ponedeljkih oddajo Za prijeten konec dneva pripravlja Zvone Tomac. V njej predstavlja zgodovinske posnetke in izdaje del, ki so izšla pri ZKP RTV Slovenija. O sredah pa oddajo voditeljsko in glasbeno pripravlja Anja Rupel, ki spremlja aktualne glasbene dogodke s področja domače in tuje popularne glasbe, včasih pa se zakoplje tudi v radijski arhiv.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov