Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 28. jul. 2020

Prvi • Tor, 28. jul.

00:00
Poročila

00:15
Ponovitev: Nedeljska reportaža - ponovitev oddaje, Obisk oslarije na Krasu

01:00
Poročila

01:15
Ponovitev: Razkošje v glavi - ponovitev oddaje, Petja Grafenauer

02:00
Poročila

Michel Butor, ki ga pri nas poznamo predvsem po Modifikaciji – ta je pred pol stoletja izšla v legendarni zbirki Sto romanov – velja za pionirja tako imenovanega novega romana in sploh enega najdrznejših inovatorjev francoske književnosti po drugi svetovni vojni. V Duhu kraja, sveže prevedenem delu, ki je izšlo pri Cankarjevi založbi, v knjižni ediciji S poti, pa se Butorjevo poudarjeno eksperimentalno pisanje vendarle nekoliko omehča in nastala je nenavadna, lirično-meditativna potopisna knjiga, ob branju katere ne le vidimo in slišimo, ampak malodane tudi vonjamo ulice Carigrada, Soluna, Kaira … Kako torej Butorju uspe prodreti v duha sredozemskih mest, ki jih je obiskal, in se naseliti med debelimi plastmi njihovih bogatih zgodovin, smo preverjali v tokratnem Sobotnem branju, ko smo pred mikrofonom gostili Suzano Koncut, ki je Duh kraja prevedla v slovenščino. Oddajo je pripravil Goran Dekleva.

03:00
Poročila

04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Duhovna misel o naši vsakdanji duhovnosti. O svojih izkušnjah bo govoril podjetnik in stalni diakon Janez Ajd iz Gladomesa pri Slovenski Bistrici.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar

06:15
Vreme z meteorologom

06:30
Poročila

Prvo slovensko planinsko kočo je zgradilo Slovensko planinsko društvo pred 126 leti. Zgradilo jo je na območju, kjer se mešata mediteransko in celinsko podnebje, zaradi česar tam med drugim rastejo številne redke rastline: gorski pelin, murke in Alpska možina. Veste, o kateri koči govorimo? Razkrijemo v Torkovem kvizu!

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Drugi pogled je zmeraj zanimiv, saj razkriva, da samopodoba ni zmeraj enaka podobi, ki si jo o nas ustvarijo drugi. Številni tujci si za novo deželo prebivanja izberejo prav Slovenijo, še zlasti odkar je članica Evropske unije. Pripeljejo jih ljubezen, poslovne priložnosti, študij ali stiske. Kakšno je njihovo življenje pri nas in med nami? Kako je vse, kar imamo za značilno slovensko, videti z očmi drugih? O tem v Drugem pogledu vsak torek ob 7.40 na Prvem.

08:00
Poročila

»Pravočasno zdravljenje hepatitisov B in C rešuje življenja,« je ključno sporočilo Svetovne zdravstvene organizacije ob globalnem dnevu hepatitisov, ki ga obeležujemo 28. julija. Kdaj tvegamo okužbo z virusom hepatitisa C? Kaj pomeni ustrezna preventiva in kako se odkrivajo okužbe s hepatitisom? Ali drži, da večina okuženih sploh ne ve za bolezen? V torkovem svetovalnem servisu tudi o tem, da je hepatitis C mogoče zdraviti z zdravili, okužbo z virusom hepatitisa B pa preprečiti s cepljenjem. Na vaša vprašanja bo odgovarjala infektologinja prof. dr. Mojca Matičič s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana. Po osmi, na Prvem!

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

10:00
Poročila

Pandemija novega koronavirusa je v zadnjega pol leta tako temeljito pretresla svet, da si ni težko zamisliti pravcate poplave romanov in kratkih zgodb, ki bodo v naslednjih letih in desetletjih tematizirali, kako so se naša zasebna ter javna življenja spremenila v senci covida-19. O čem vse bi ta, še nenapisana dela utegnila govoriti? V kakšnem tonu bi to lahko počela; se bomo ob njihovem branju samo jokali ali pač tudi smejali? Kakšen bi moral biti idealni junak koronaromana, da se bomo v njegovi usodi prepoznali? Kakšno resnico o našem novem položaju bi te zgodbe navsezadnje utegnile razkriti? – To so vprašanja, ki so nas zaposlovala v tokratni Intelekti, ko smo pred mikrofonom gostili nekaj naših najbolj intrigantnih romanopiscev: Andreja Blatnika, Veroniko Simoniti, Suzano Tratnik in Gorana Vojnovića. Oddajo je pripravil Goran Dekleva.

11:00
Poročila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

25 minutna oddaja je v prvi vrsti lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov, uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.

13:23
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

Evropski parlament je te dni zahteval spremembo dogovora o večletnem finančnem okviru Evropske unije, ki so ga po dolgotrajnih in zahtevnih pogajanjih dosegli voditelji držav in vlad. Evropski poslanci med drugim opozarjajo na zmanjšanje obsega financiranja okoljskih programov, kar ogroža uresničitev podnebnih ciljev Unije.
Kaj z okoljskega vidika prinaša finančni dogovor, zakaj so ta vprašanja pomembna tudi ali pa še posebej v luči pokoronske gospodarske krize, kje so na tem področju priložnosti za Slovenijo, pa tudi kako preiti na večjo trajnostno naravnanost v panogi, ki jo je pandemija najbolj prizadela – to je turizem. O vsem tem v Studiu ob 17-ih z voditeljico Špelo Novak.

18:00
Poročila

Vsak delavnik ob 18.15 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 19.00 na Radiu Slovenija.

Petelinček Binček vzame na obisk še prijatelje.
Pripoveduje: Boris Cavazza.
Napisala: H. Oram.
Posneto v studiih Radia Slovenija 1975.

Oddaja Slovenska zemlja v pesmi in besedi danes prinaša izbor glasbe, ki temelji na izročilu. Pristopi so različni, nekateri bolj tradicionalni in v slogu restavriranja, spet drugi bolj samosvoji. Vsekakor pa gre za glasbo, ki slikovito izraža širši kulturni kontekst.

Slišali bomo mladi prekmurski glasbeni skupini, med drugim bomo spoznali sveži prvenec Ravnica v maju skupine Pannonium orchestra in istrsko glasbo v sodobni interpretaciji ter izvedbah po starem, tudi v njihovem posebnem tonskem nizu, nato osrednjeslovensko moško petje, nazadnje pa še druge kulture, ki se glasbeno izražajo v Sloveniji (skupini Slovena voices in K'vali).

21:00
Poročila

Tadlove radijske igre so v okvirih slovenske dramatike nekaj posebnega. Z modernim jezikom slika sodobni svet visoke tehnologije – temu ni kos noben drug slovenski dramatik. Tadlov svet je svet japijev, poslovnežev, medijskih in finančnih uspešnežev; z duhovitim sarkazmom do grotesknosti stopnjuje prefinjeno porabniško razvajenost in ambicioznost svojih junakov. Pri tem ves čas ohranja kritično distanco in izjemen humor. Njegova filozofska izobrazba in praktična vpetost v slovenski medijski menedžment mu skupaj s humorjem omogočata, da je resnično duhovit in včasih že kar vizionarski kronist slovenske politične in ekonomske tranzicije, njen napovedovalec in porabnik hkrati. V satirični komediji Karmen v okolju slovenskega visokega srednjega razreda satirično obravnava raznovrstne klišeje in fantazme tehnološko razvite kapitalistične družbe, ki se še zaveda moralnih vrednot solidarnosti, vendar se zadovoljuje z nikomur nevarno, s tem pa tudi malokomu koristno karitativno dejavnostjo, in jo razkriva kot kapitalistično kupovanje moralnih odpustkov.

Režiser: Tugo Štiglic
Dramaturg: Goran Schmidt
Tonski mojster: Jure Culiberg
Glasbena opremljevalka: Darja Hlavka Godina

Barbara Potočnik, pravnica v državni upravi - Marijana Brecelj
Marko Potočnik, pravnik, član upravnega odbora velikega podjetja - Dare Valič
Karmen Potočnik, njuna hčerka, absolventka prava - Sabina Kogovšek
Dominik, njen fant, absolvent prava - Jan Bučar
Čarli Miler – dobrodelni podjetnik slovenskega porekla iz Nairobija - Borut Veselko

Traja 44’37”
Produkcija Uredništva igranega programa
Posneto v studiih Radia Slovenija v juniju 2006

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Andrej Arnol se je rodil leta 1947 v Železnikih in njegovo prvo glasbilo je bila violina. V najstniških letih je spoznal džez in se začel učiti saksofon in klarinet. Študiral je v Gradcu, in to klasični in džezovski saksofon. Oba študija je končal z odliko. Najprej je na Radiu Ljubljana delal kot producent, leta 1974 pa ga je Jože Privšek povabil v Big Band RTV Ljubljana. V njem je kmalu dobil mesto solista, leta 1979 pa mesto prvega altista.

23:00
Poročila

Hrvaški pesnik Jure Kaštelan, živel je med letoma 1919 in 1990, je eden tistih, ki so se v svojem pisanju posvetili morju, Jadranu, Sredozemlju. Rojeni Dalmatinec je hvalnico svojemu morju napisal tudi namesto predgovora k monografiji Iva Eteroviča Dalmacija v srcu fotografa. Delček te hvalnice v prozi boste v Literarnem nokturnu slišali v prevodu Draga Bajta in v interpretaciji igralca Milana Štefeta.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov