Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 11. avg. 2020

Prvi • Tor, 11. avg.

00:00
URA JE 20

00:00
Poročila

00:15
Ponovitev

00:22
OB 0:15

01:00
Poročila

01:15
Ponovitev: Ponovitev Torek

02:00
Poročila

Bronja Žakelj
Belo se pere na devetdeset
Zvočna knjiga

Avtobiografski roman o odraščanju, soočanju z izgubo in boleznijo, pripoved o udomačevanju strahú in o vsem tistem, česar nočemo videti, dokler s tem nismo neizbežno soočeni.

Bere dramska igralka: Saša Mihelčič
Glasbena oprema: Darja Hlavka Godina
Tonska realizacija: Sonja Strenar, Urban Gruden, Klemen Veber
Režija: Klemen Markovčič

Produkcija Radio Slovenija in Beletrina

03:00
Poročila

04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Na senčnem, zelenem bregu, obdanem z bujno rastjo, drevesi, kjer je skozi veje prodirala bleščeča svetloba nedeljskega popoldneva, sem se nenadoma zavedela, da sem obkrožena z ljudmi, polnimi bolečin, življenjskih preizkušenj, nerešenih zapletov, ranjenih na raznih ravneh bivanja. Zaprla sem oči in poslušala enakomerno, navidezno monotono, toda globoko doživeto ponavljanje prošnje kot resnobno, zaupanja polno ihtenje k Materi Božji: Prosi za nas! Zazdelo se mi je, da besede izražajo popolnoma nesebično zavzetost. Kljub pogreznjenosti v svojo ranjenost ni bilo čutiti nobenega napuha. Bila je neke vrste nemoč, ki je v množici postajala moč.
Moje življenje je lahko izpolnjeno le v prizadevanju za ljubezen. Gre za neke vrste umiranje v sebi, ki te pelje do korenin bistva tvojega bivanja.
Edna od izredno pomembnih in tudi vrhunsko zahtevnih stopenj v razvoju človeka je spoznanje, da moram sprejeti svoje šibkosti, omejenosti, slabosti, kot jih doživljam. Sprejmem vse ranljive, senčne, temne plati sebe, ki se, hočeš nočeš, izrazijo ravno takrat, ko bi si človek najmanj želel. Na neki način prerastem otroško gledanje na druge, ki je v bistvu idealizacija avtoritet. Prav tako razčistim z odraščajočim odnosom, ko zavračam vse avtoritete. Grem dalje.
Ne zatiskam oči pred pomanjkljivostmi drugih ljudi. Sprejmeš njihovo nepopolnost, jo pričakuješ, doživljaš z razumevanjem, tudi sočutno. Običajno je človek najzahtevnejši do samega sebe, celo nepopustljiv. To ogroža njegovo dobro samopodobo, mu jemlje notranji mir.
Ko opazujem, kako v senci pred svojo hišo, pod slapom rdečih okenskih rož, sedi starček v miru s seboj in svetom, se zdi, kot da so mu vse bistvene stvari v življenju kristalno jasne. Mirno premišljuje, vedno rad pripoveduje o tem, kar je doživel v svojem življenju. Ni bilo samo lahko, a bilo je vredno.
Kdaj se človek zave bistva, se sprašuje. Drviš po svojih poteh, imaš sredstva, ki ti pri tem pomagajo, veliko je informacij, a si negotov. Nemiren iščeš svojo srečo. Srečuješ ljudi, jih ocenjuješ po obrazih, po zunanjosti. Postopno prihajaš sočloveku bližje, da lahko začutiš njegov nemir ali pa spokojnost. To je odvisno tudi od tebe samega, kaj se plete v tvoji glavi. Gledaš, ocenjuješ, doživljaš. Vse bolj te nagovarja preprost način življenja, ki je v sozvočju z naravo. Čas je tako hitro minil, razmišlja starček. Komaj verjameš. Kje se je izgubil? Živel sem predvsem za druge, pravi. A ni mi žal, doda.
Človek bi Izgubil manj svojega časa, če bi ga več dal drugim, je čudovita modrost.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar: Jutranji koledar, 11. 8.

06:15
Vreme z meteorologom

06:30
Poročila

12. avgust je mednarodni dan slonov. V osnovi poznamo tri vrste slonov – to so afriški savanski slon, afriški gozdni slon in azijski slon. Slednjega smo obiskali v ljubljanskem živalskem vrtu in za torkov kviz tudi preverili, ali držijo stereotipi, kot so je ta, da si sloni vse zapomnijo, pa tudi koliko hrane pojedo na dan in ali res poznajo čustva.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Drugi pogled je vedno zanimiv, saj razkriva, da samopodoba ni vedno enaka podobi, ki si jo o nas ustvarijo drugi. Številni tujci si za novo deželo prebivanja izberejo prav Slovenijo, še zlasti odkar je članica Evropske unije. Pripeljejo jih ljubezen, poslovne priložnosti, študij ali stiske. Kakšno je njihovo življenje pri nas in med nami? Kako je vse, kar imamo za značilno slovensko, videti skozi oči drugih? O tem v Drugem pogledu vsak torek ob 7.40 na Prvem.

08:00
Poročila

Brez paradižnika na zelenjavnem vrtu skoraj ne gre. A tako paradižnik kot druge plodovke, med katere sodijo na primer še paprike, jajčevci, bučke, pa tudi lubenice in melone, so za marsikaterega vrtičkarja trd oreh. V torkovem Svetovalnem servisu se bomo lotili predvsem težav s paradižnikom, med najbolj razširjenimi je pomanjkanje kalcija, Davor Špehar, strokovnjak s spletnega portala Zeleni svet, pa bo odgovarjal tudi na preostala vaša vprašanja, povezana s plodovkami.

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

10:00
Poročila

Čeprav med ljudmi prevladuje mnenje, da smo si med sabo bolj različni kot podobni, stroka pravi drugače. Razlike med nami so minimalne, opozarja psihologinja Andreja Avsec. Z oddajo Intelekta bomo tokrat zapluli v psihološke vode. Govorili bomo o človekovi osebnosti in osebnostnih značilnostih. Govorili bomo o tem, kako na naše življenje in na odnose, v katere vstopamo, vpliva naša osebnost. Novost, o kateri psihologi in raziskovalci govorijo zadnjih nekaj let, temelji na spoznanju, da lahko svoje osebnostne značilnosti vsaj malo spremenimo. Funkcionalne vidike osebnosti bomo raziskali s profesorico obče psihologije na filozofski fakulteti v Ljubljani dr. Andrejo Avsec in profesorico razvojne psihologije dr. Tino Kavčič z zdravstvene fakultete v Ljubljani. K poslušanju vas vabi Iztok Konc.

11:00
Poročila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

25 minutna oddaja je v prvi vrsti lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov, uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.

13:23
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

Poleti bi praviloma morala biti ponudba študentskega dela najbogatejša. A letos so se razmere na trgu dela močno spremenile. Podjetja so zaradi epidemije čez noč ostala brez naročil in številni so izgubili delo. Preverjamo vpliv krize na študentsko delo in predstavljamo posledice. So se urne postavke študentov v obdobju krize znižale? Kateri delodajalci povprašujejo po študentih? Kaj prinaša jesen?
O vsem tem v reprizi julijskega pogovora Urške Valjavec s predsednikom Študentske organizacije Slovenije Klemnom Peranom in vodjo marketinga na E študentskem servisu Sašo Praček ter kolegi po Sloveniji.

18:00
Poročila

Vsak delavnik ob 18.15 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 19.00 na Radiu Slovenija.

Deževnik sanja o počitnicah na vrtu.
Pripoveduje: Boris Ostan.
Napisala: Staša Grgovič.
Posneto v studiih Radia Slovenija 2002.

Med pripovednimi pesmimi slovenskega ter tudi evropskega in širšega sredozemskega prostora je veliko legendnih pesmi o Mariji in svetnikih. Pogosto gre za moralizirajoče nauke, ki so se v izročilo prenesli prek menihov ali drugih krščanskih pridigarjev. Te pesmi imajo zelo star izvor, a ker so se ustno izročale, so se na takšen način tudi preoblikovale in posodabljale tako v besedilu kot v napevih in glasbenem podajanju.

Oddaja Slovenska zemlja v pesmi in besedi ponuja izbor in spremne komentarje najstarejših zvočnih zapisov teh pesmi, ki so kot večja zbirka pred leti izšle na zvočnem albumu Glasbenonarodopisnega inštituta.

20:59
TTJJ RTV FRANKO 8, Roža Marija, tebi za praznik

21:00
Poročila

V radijski komediji se Petan loteva mita o don Juanu, seviljskem zapeljivcu, ki sodi zagotovo med najpomembnejše v svetovni književnosti in je navdihnil že celo vrsto književnih ustvarjalcev od sedemnajstega stoletja pa vse do danes. Petan se zgodbe o don Juanu loteva na svojevrsten način, z izvirnim odnosom do mitske predloge in z občutkom za psihologijo, ki igra v njej dovolj pomembno vlogo. Petanov don Juan je slep, zapeljuje samo zavoljo zapeljevanja, njegova služabnica je Leporella. Petan je namreč moško figuro Leporella spremenil v žensko, zato pa je priča njegovemu početju v vlogi arbitra in ocenjuje to početje kot samodejno potrjevanje same sebe, kot mahinalno dejanje brez globljega motiva.

Dramaturg: Borut Trekman
Režiser: Gregor Tozon
Tonski mojster: Staš Janež
Glasbeni opremljevalec: Peter Čare

Don Juan: Dare Valič,
Leporella, Soledad, Beata, Komendnikov kip: Jerca Mrzel

Traja 38' 21''
Uredništvo igranega programa.
Posneto v studiih Radia Slovenija januarja 1988.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Oddajo posvečamo skladatelju, glasbeniku, producentu in nekdanjemu vodji Založbe kaset in plošč RTV Slovenija Juretu Robežniku. Sicer diplomirani anglist in germanist se je že v svojih srednješolskih letih navdušil za glasbo, saj je igral klavir in harmoniko. Kmalu ga je začel zanimati džez, natančneje vibrafon. Igral je v različnih zasedbah, ustanovil svoj kvartet, pozneje je sodeloval tudi v Plesnem orkestru Radia Ljubljana. Kot vibrafonist je bil član Ansambla Mojmirja Sepeta, s katerim je že leta 1960 nastopil na prvem džezovskem festivalu na Bledu. Že pred začetkom Festivala slovenska popevka je Jure Robežnik pisal priredbe skladb s slovenskimi prepesnitvami besedil. Sodeloval je na prvem festivalu, leta 1965 pa prvič zmagal s skladbo Šel si mimo, ki je prejela nagrado žirije. V njegov opus prištevamo popevke, kot so Orion, Na vrhu Nebotičnika, Pegasto dekle, Lastovka, Ljubljančanke in še bi lahko naštevali. Številne izmed njih so bile na festivalu tudi nagrajene. Kot eden izmed štirih najpomembnejših ustvarjalcev zlate dobe popevke je Jure Robežnik v slovensko glasbeno zakladnico prispeval številne skladbe, ki so znane vsem generacijam in ostajajo brezčasne. S svojim džezovskim opusom je prispeval k uveljavitvi džeza na Slovenskem in se tako zapisal v zgodovino slovenske glasbe.

22:50
TTJJ RTV EVA 1

23:00
Poročila

Pesnica in pisateljica Simona Kopinšek je najprej izdala nekaj knjig, po večini namenjenih otrokom in mladini, spomladi leta 2015 pa je izšla njena zbirka poezije v prozi za odrasle Lom glasu in leto pozneje še roman Mila. V zbirki postavlja v središče potovanje po 'vesolju telesa', vendar pri tem ne ločuje med dušo in telesom. Zunaj in znotraj sta povezana, prav tako svetloba in tema, gre za spoj. Nekaj pesmi iz zbirke v oddaji interpretira dramska igralka Saša Mihelčič.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov