Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 4. nov. 2020

Prvi • Sre, 4. nov.

00:00
Poročila

Ves svet se sprašuje, ali lahko demokrat Joe Biden na predsedniških volitvah v ZDA premaga dosedanjega predsednika, republikanca Donalda Trumpa. Na prejšnjih volitvah se je zdela zmaga demokratske kandidatke Hillary Clinton zagotovljena, a je prepričljivo zmagal Trump, ki mu javnomnenjske raziskave takrat niso pripisovale velikih možnosti. Kako se bo razpletel eden izmed političnih vrhuncev tega leta, bomo neposredno spremljali v nočnem programu na Prvem. Voditeljema Špeli Novak in Juretu K. Čoklu se bo v studiu pridružil Ervin Hladnik Milharčič, iz ZDA pa bo neposredno poročal tudi ameriški dopisnik Andrej Stopar.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

03:00
Poročila

04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

poslušajmo Duhovno misel, ki jo je pripravil katoliški duhovnik in pisatelj dr. Karel Gržan. Razmišlja o človeku kot iskalcu presežnega, duhovnosti in notranje umiritve.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar

06:15
Vreme z meteorologom

06:30
Poročila

Na današnji dan leta 1929 se je ameriški raziskovalec Richard Evelyn Byrd s svojo ekipo odpravil na 1500 milj dolgo pot po Antarktiki. Dva meseca in pol dolgo raziskovanje, ki so ga opravili s pasjimi vpregami, je bilo prvo odkrivanje notranjega dela te celine. Aleš Ogrin se je z otroki z Osnovne šole Mengeš pogovarjal o tem, na kaj vse so med potjo naleteli raziskovalci.

Kratek povzetek reportažne rubrike naPOTki, ki je sicer na sporedu ob nedeljah ob 6.45

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

V Veste, kaj jeste tokrat pod drobnogled ne jemljemo hrane, ampak pijačo. Tisto, ki se pogosto znajde v rokah otrok in mladostnikov in jo poznamo pod imenom energijske pijače. Raziskava Evropske agencije za varno hrano, objavljena leta 2019, je pokazala, da med Evropejci energijske pijače najpogosteje uživajo najstniki. Nekateri jih spijejo celo 7 litrov na mesec. Podobno ugotavlja naš Nacionalni inštitut za javno zdravje – v raziskavi Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju med mladostniki v Sloveniji, ki je bila izvedena leta 2018, so ugotovili, da te napitke pije skoraj polovica 15-letnikov, petina redno. Svetovna zdravstvena organizacija po drugi strani odsvetuje uživanje teh pijač, nakup so ponekod po Evropi celo starostno omejili. Zakaj, v nadaljevanju razloži dr. Tadeja Jakus s Fakultete za vede o zdravju Univerze na Primorskem. Oddajo je pripravila Andreja Gradišar.

08:00
Poročila

Pasivne hiše v Sloveniji gradimo že več kot 10 let. Danes to niso več samo enodružinske hiše, temveč tudi vrtci, športne dvorane in večstanovanjske stavbe. Kakovost gradnje se je izboljšala tudi zaradi zahtev po energijski učinkovitosti. Kako na trgu izbrati pravega projektanta, izvajalca, ponudnika komponent? Odgovore nam bosta v sredinem Svetovalnem servisu pomagalaj najti dr. Miha Praznik, vodja dejavnosti pasivna gradnja in energetsko učinkovita prenova na Gradbenem inštitutu ZRMK, in prof. dr. Martina Zbašnik Senegačnik z ljubljanske Fakultete za arhitekturo.

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

Ne glede na izid ameriških predsedniških volitev se lotevamo dešifriranja birokratske govorice v Evropski uniji, in sicer na področju iskanja najmanjšega skupnega imenovalca. Besedna zveza se uporablja na več načinov v različnih kontekstih, nekaj od teh bomo predstavili v tokratnem abcEU.

10:00
Poročila

Monika Ažman je nastopila drugi mandat predsednice Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije in zelo dobro pozna izjemne razmere, v katerih so se zaradi koronavirusa znašle medicinske sestre in drugo osebje v zdravstvenem sistemu. Sporočila so zelo jasna. Soočamo se s kadrovskim pomanjkanjem, zaradi katerega k pomoči pozivajo študente in celo prostovoljce. Velika izpostavljenost okužbam je pošteno zdesetkala vrste medicinskih sester. Potrpežljivosti in predanosti medicinskega osebja se pridružujeta hkrati strah in človečnost, in ta lahko kdaj tudi bremeni. Bomo iz te izkušnje odšli močnejši, z večjim zavedanjem, da plačna podcenjenost hromi zdravstveni sistem?

11:00
Poročila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

25 minutna oddaja je v prvi vrsti lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov, uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.

13:23
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

Na morda najbolj napetih in negotovih volitvah doslej so Američani množično volili novega predsednika Združenih držav Amerike. Bo ta lahko zgladil globok razkol v ameriški družbi, okrepil strpnost in zaupanje v institucije ter povrnil sodelovanje Združenih držav v mednarodnih odnosih? Potekale so tudi volitve predstavnikov kongresa in tretjine senata. Kakšno bo razmerje moči med republikanci in demokrati v prihodnjem mandatu? Z gosti in voditeljico Sandro Krišelj v današnjem Studiu ob 17 h.

18:00
Poročila

Vsak delavnik ob 18.15 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

V novi epizodi druge sezone oddaje Samoumiritev s prof. dr. Borutom Škodlarjem nadaljujemo avtogeni trening. Ta je po svetu poznan kot ena najbolj uveljavljenih ni prepoznavnih metod sproščanja. Izhaja iz ugotovitev, ki jih ljudje doživljamo med sproščanjem - da naše telo postane težko in toplo ter se dihanje, srčni utrip, občutek v trebuhu in drugi telesni procesi umirjajo.

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 19.00 na Radiu Slovenija.

Hiša, ki bi rada imela sonce. Hiše pač niso zato na svetu, da bi živele same.
Pripoveduje: Polona Juh
Napisala: Mojca Osojnik.
Posneto v studiih Radia Slovenija 2008.

ŠtudenTeater je program Gledališča Glej in Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, ki študentom negledaliških študijskih smeri ponuja možnost, da nadgradijo svoje gledališko in ustvarjalno znanje, ustvarijo avtorske predstave in nastopajo na odru. V petih letih je nastalo 30 predstav, letošnja sezona pa bo prilagojena. Naši dve sogovornici sta v ŠtudenTeatru aktivni že nekaj let, njune predstave pa so požele bučen aplavz publike - ko je ta še lahko bila v gledaliških dvoranah.

21:00
Poročila

Oddaja Sami naši je namenjena pripadnikom etničnih skupnosti s prostora nekdanje Jugoslavije in vsem, ki želijo izvedeti več o delovanju teh skupnosti in njihovih posebnostih. Polurno mozaično oddajo sestavljajo novinarski prispevki, reportaže, informacije, intervjuji in glasba. Vsako nedeljo ob 21.30 na Prvem.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Tokrat v oddaji preoblačimo skladbe zasedbe INXS.

23:00
Poročila

Branka Jelen Sidorovich je po poklicu prevajalka besedil s področja financ. Navdih za zgodbo, ki smo jo odkupili v okviru letošnjega Arsovega natečaja za najboljšo kratko zgodbo, je našla v svojem prijateljskem okolju, zapisala pa jo je, kot je povedala, kar sredi noči kot predah od prevajanja letnega poročila. Gre za njen prvi izlet v avtorske vode.

Čeprav časi niso naklonjeni glasbenikom, pa prav nič ne more ustaviti njihove ustvarjalnosti. Kar nekaj glasbenih izdaj je bilo v zadnjih mesecih in kar nekaj odlične glasbe in besedil je nastalo, nekaj v povezavi z novo resničnostjo, nekaj pa tudi klasičnih, ljubezenskih. V oddaji Za prijeten konec dneva boste slišali en majhen del nove domače ustvarjalnosti. Prepavali bodo Zoran Predin, Jernej Zoran, Omar Naber, Joker Out, Lombardo in drugi. Oddajo pripravlja in vodi Anja Rupel.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov