Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 16. okt. 2021

Prvi • Sob, 16. okt.

00:00
Poročila

Uroš Perko je na Univerzi na Primorskem na Fakulteti za vede o zdravju zagovarjal doktorsko disertacijo na temo duševnih motenj v športu. Je specializant geštalt terapije na Univerzi Sigmunda Freuda v Ljubljani. Kot koterapevt pa že vrsto let sodeluje v Zavodu Mitikas, ki po socialno-andragoški metodi pomaga ljudem v stiski. Deluje v Skupnosti srečanje, v programu, ki je namenjen celoviti psihosocialni obravnavi posameznikov, ki so se znašli v stiski zaradi zasvojenosti. Dr. Perko je med prvimi pri nas, ki so se lotili tabujske teme, analize duševnih motenj med elitnimi športniki. Sicer pa je njegovo ime med športnimi plezalci zelo znano; je prvi človek v Sloveniji, ki mu je uspelo preplezati smer s (takrat) najvišjo oceno 9 a. K poslušanju pogovora z doktorjem Urošem Perkom na nočnih valovih Radia Slovenija vas vabi Mojca Klarič.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

03:00
Poročila

04:00
Poročila

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.

Po vseh slovenskih regijah in krajih iščemo in predstavljamo lokalne junake, ki zavzeto, nadpovprečno in predano opravljajo svoje delo ali prostočasno dejavnost.

Kralj je pričakoval posebno delegacijo, visok obisk, in zato je že navsezgodaj zjutraj dal poklicati dvornega kuharja ter mu naročil, naj za kosilo pripravi najdragocenejšo sestavino, ki jo pozna.
Kuhar je nekaj časa razmišljal, nato pa se lotil dela. Ko je bil čas kosila, je kralja in njegove goste postregel najprej z juho, v katerem je bil živalski jezik, nato je sledil jezik na žaru in nazadnje je pred njih posadil še jezik v različni omakah.
Kralj ni bil najbolj zadovoljen s kuharjevim menijem in v pričo gostov je hotel izvedeti, zakaj je med vsemi sestavinami kot najveličastnejšo izbral prav jezik. Kuhar je kralju odgovoril: "Kaj je imenitnejšega od jezika? Z njim pozdravljamo in razveseljujemo ljudi, posredujemo novice in izkušnje, recitiramo poezijo, molimo ..." Visoki gostje so se s kuharjem strinjali, nazadnje je prikimal še kralj.
Naslednji dan je kralj spet postavil pred dvornega kuharja preizkušnjo. Tokrat mu je naročil, naj za kosilo pripravi tisto sestavino, ki jo ima za najslabšo. Nestrpno je pričakoval, kaj bo kuhar pred njega postavil ta dan. A je kmalu ostal odprtih ust, ko je videl, da je kuhar za glavno sestavino kosila izbral – jezik!
Kralj je postajal v sebi vse bolj besen, saj je bil prepričan, da se kuhar iz njega norčuje. Razmišljal je že o primerni kazni, ko mu je kuhar začel razlagati: "Ni je slabše stvari od jezika. Z njim zmerjamo, opravljamo, grozimo, sprožamo prepire in napovedujemo vojne ..." Kralj je prepoznal lekcijo, ki mu jo je predstavil kuhar in mu le prikimal.
Kdaj se pošalimo, da je najmočnejša mišica pri človeku pravzaprav jezik. Jezik lahko poboža ali pa udari, lahko gradi ali pa ruši, ima moč, da ozdravlja ali pa zamori. Tudi danes bo ta naša mišica na preizkušnji. V primerjavi s fitnesom ali drugimi rekreacijami, ko krepimo naše mišice, na jezično mišico velikokrat kar pozabimo. Pogosto pustimo, da se jezik kar sam vrti, kot pravimo, morda celo v prazno, morda celo tako, da koga poškoduje. Peljimo danes naš jezik v miselni fitnes, da bo v službi dobrega.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar

06:15
Vreme z meteorologom

Osrednja jutranja informativna oddaja, Jutranja kronika, prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Strnjena, verodostojna in zmeraj aktualna. Ob nedeljah ob 7.00 na Radiu Slovenija.

V tokratnem Kiksu nadaljujemo temo iz prejšnjega tedna. Takrat smo se pobliže spoznali z glagolskimi blizuizraznicami, tistimi besedami, ki so si tako podobne, da jih pogosto zamenjamo, npr. opravičiti in upravičiti, usvojiti in osvojiti. Zdaj pa so na vrsti pridevniške, in sicer para delaven in deloven ter družben in družaben. Čeprav nam blizuizraznice v vsakdanji rabi večkrat povzročajo preglavice, pa se z njimi lahko tudi poigramo. Kako, pove doc. dr. Tina Lengar Verovnik v prispevku, ki ga je pripravila Katja Krajnc.

08:00
Poročila

Jesen je tisti letni čas, ki je bogat z barvani in plodovi. Zara, Sara, Ažbe, Žiga, Anže in Marcel iz 4. a razreda Osnovne šole Preserje se v vseh letnih časih dobro zabavajo, jeseni pa se radi posladkajo tudi s kostanji. S četrtošolci se bomo sprehodili po pisanem jesenskem gozdu, pa tudi po jesenskih opravilih in oblačilih …

Skladatelji so od nekdaj poskušali v glasbo ujeti različne občutke, dogodke ali zvoke iz narave. Tako je Antonio Vivaldi v obdobju baroka z glasbo poskusil zvočno naslikati letne čase. Nastal je cikel Štirje letni časi, v katerem ima vsak čas svoj značaj in zgodbo. Jesensko vam bo zdaj predstavil Violinček.

09:00
Poročila

V tokratni oddaji Hudo! se nam bodo v studiu pridružile učenke osnovne šole Franja Malgaja Šentjur Ula Urška Dobnik, Sara Mastnak in Laura Ivanc-Barić. Pogovarjali se bomo o prijateljstvu in si zastavili vprašanja, kdo je lahko najboljši prijatelj, kako ohranjati prijateljske vezi, kaj storiti, ko prijateljstvo preraste v ljubezen, kako spoznavati nove ljudi in še veliko več.

Po telefonu se nam bosta oglasili tudi učiteljica slovenščine na osnovni šoli Franja Malgaja Šentjur Bojana Potočnik, ki ji bodo mlade gostje zastavile svoja vprašanja in se preizkusile v vlogi novinark, ter psihiatrinja in psihoterapevtka dr. Karin Sernec, ki dela na centru za mentalno zdravje na univerzitetni psihiatrični kliniki ter vodi enoto za zdravljenje motenj hranjenja in ki bo mladim podala koristne nasvete o prijateljstvu.

11:00
Poročila

Oddajo danes v celoti namenjamo osrednjemu filmskemu festivalu, ki predstavlja prerez slovenske filmske letine 2021. Ta je pestra, plodna, z nekaj presežki, ki jih strnemo v polurni oddaji Gremo v kino.

11:50
Obvestila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Poslušamo ponovitev oddaje Prva vrsta, v kateri je v torek nastopila zasedba Just Friends Quartet.

13:00
Poročila

13:10
Osmrtnice, obvestila

Nek vpliven diplomat je nekoč dejal, da je zgolj ena zadeva slajša od seksa - to je oblast. Politiki se je držijo kot odvisniki. Pa vendar pridejo trenutki, ko morajo s političnega prizorišča. Avstrijski kancler je odstopil zaradi obtožb o nečednih poslih in zavajanju. Češki premier je izgubil zaupanje volivcev. S tem pa med drugim tudi slovenski premier izgublja zaveznike na ravni osebnih in političnih povezav. V Rusiji je oblast nekaterih dosmrtna, v Kremlju pa med drugim zavračajo aktualne obtožbe, da energente izkoriščajo kot orožje in poudarjajo, da so to zgolj politično motivirane govorice Zahoda.

14:00
Poročila

14:09
Napoved GLC 16.10. 2021, Zbirka novel o življenju na odmaknjenem hrvaškem otoku

Najnovejšo knjigo Toneta Partljiča z naslovom Ljudje z otoka sestavlja osem novel, ki skozi življenjske zgodbe posameznikov in družin zarisujejo svet odmaknjenega hrvaškega otoka Ilovik, ki ga pisatelj obiskuje že skoraj 40 let. Okolje, ki se skozi novele razpira pred nami, je po eni strani zelo osamljeno in zaprto, zaščitniško do lastnih navad in ritualov, strogo religiozno in sumničavo do tujcev, po drugi strani pa je kljub svoji odmaknjenosti ves čas na tak ali drugačen način predmet nenehnih zgodovinskih sprememb in je v marsikaterem smislu zelo povezano s svetom, kar je še posebej izrazito, ker se novele dogajajo v različnih obdobjih burnega 20. stoletja, v katerem otok zamenja kar štiri različne države: po razpadu Avstro-Ogrske se namreč znajde pod Italijo in šele po drugi svetovni vojni postane del Jugoslavije in nato Hrvaške. Ob tem se iz revnega otoka, kjer je bilo večino zgodovine težko preživeti, domačini nenehno izseljujejo in ob redkih obiskih ali vrnitvah tja prinašajo celo zgodbe o življenju v Združenih državah in drugih daljnih krajih. O tem zanimivem prepletu zaprtosti in povezanosti s svetom ter drugih značilnostih življenja na tem majhnem otoku, katerega podoba je čez leto zelo drugačna kot ob poletnem navalu turistov, pa tudi o tem, kako se je sploh lotil pisanja svoje najnovejše knjige, ki vendarle ni le strogo realističen opis otoškega življenja, smo za tokratno Sobotno branje govorili s pisateljem Tonetom Partljičem. Oddajo je pripravila Alja Zore.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:05
Obvestila

Polona Lovšin je ženska, ki izžareva toliko energije, da ji je težko verjeti, da pridejo dnevi, ko ni tako. Svoje sledilce na družbenih omrežjih razvaja z miniaturnimi risbicami in komentarji, v katerih nastopata ona in njen psiček. Razvaja tudi otroke in odrasle – s čudovitimi risbami v otroških knjigah, ki iz zgodb naredijo pravljice. Riše povsod, kjer je dovolj prostora – te prilagodljivosti jo je naučilo življenje, ki z njo ni bilo zmeraj prijazno, saj je morala sama z dvema otrokoma prebroditi nekaj zelo težkih življenjskih preizkušenj. Kljub vsemu ni nikoli izgubila optimizma in strasti do svojega dela. In seveda grozljivk, v katerih najde veliko estetike in je v bistvu sploh ne strašijo. Njen pogled je sestavljen iz detajlov, ki sestavljajo slike, ki se močno razlikujejo od tistega, kar vidi večina. Kaj vse ujame in kaj se skriva za njenim pogledom, je skušal v oddaji Razkošje v glavi ugotoviti Jure K. Čokl.

17:00
Poročila

Recept za današnjo Pesem v žepu je: vokal, kitare, bobne in klaviature odločno premešamo v rokenrol in zalijemo z nekaj decilitri vina ali piva. S štajerskimi koreninami, seveda. Dodamo premislek o vsakdanjih tegobah in radostih človeškega življenja, na koncu pa potresemo še s kančkom humorja. In dobimo album Črno na belem zasedbe Mi2. Predstavil nam ga bo kitarist in vokalist ter ustanovni član skupine Jernej Dirnbek.

18:13
Napoved GLC 16.10. 2021, Na sporedu ob 18.30

18:15
Obvestila

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Župan prleške občine Razkrižje ob slovensko-hrvaški meji Stanko Ivanušič in tamkajšnji župnik Franc Režonja ugotavljata, da predstavniki občine in Cerkve dobro sodelujejo v dobro občank in občanov, pristni pa so tudi odnosi med ljudmi z obeh strani meje. Polegle so se tudi napetosti, ki so se dogajale po osamosvojitvi Slovenije. Župnija Razkrižje je namreč upravno spadala pod zagrebško škofijo vse do leta 1994.

Rad bi se zabaval, a nima nikogar, ki bi se z njim igral.
Pripoveduje: Mina Kjuder.
Napisal: Lubomir Feldek.
Posneto v studiih Radiotelevizije Ljubljana 1985.

V Sobotnem glasbenem večeru urednik Jane Weber poglobljeno analizira širok razpon glasbenih del, predvaja posnetke pomembnejših koncertov domače in tuje glasbene produkcije, prireja žive koncerte in ureja neposredne prenose. Ob sobotah ob 200.00 na Prvem.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Avtor kar 60 izvirnih dramskih besedil za radio Franček Rudolf se je tokrat odločil za zanimiv dramaturški prijem, saj dogajanje poteka v obliki dokaj razumevajoče policijske preiskave, v socialnem okolju, ki mu spolne zlorabe in druge krutosti sploh niso tuje.

Avtor besedila: Franček Rudolf
Režiser: Diego de Brea
Dramaturg: Pavle Lužan
Mojster zvoka: Jure Culiberg

Mica: Helena Peršuh
Preiskovalec: Niko Logar
Pezdir: Damjan Trbovc
Dolinar: Gaber Trseglav

Traja 9'25''
Produkcija Uredništva igranega programa
Posneto v studiih Radia Slovenija 1999.

23:00
Poročila

Razdalja med vsakdanjimi stvarmi in razmisleki je lahko zelo kratka. Rdeči semafor, zamazan kuhinjski odtok, osebni telefonski imenik ... vse lahko prikliče poezijo, vedno so blizu bivanjska vprašanja.

The Specials: Protest Songs 1924–2012. Dvanajst predelav pesmi upora za čase covidne demokracije.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov