Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 28. okt. 2021

Prvi • Čet, 28. okt.

00:00
Poročila

Na nočni obisk prihaja glasbenik Ervin Hartman, dolgoletni dirigent pihalnega orkestra KUD Pošta Maribor, ki je zanimivosti pol stoletnega vodenja te glasbene zasedbe strnil v knjigi z naslovom: Hartmanove prigode. Po eni bo z nami oblikovalec avtomobilov Robert Lešnik, ki ustvarja pri družbi Mercedes Benz. V nadaljevanju bomo poslušali mariborsko zasedbo Toti big band in tik pred jutrom spomnili, da je 28. oktober – dan RTV Slovenija. Voditelj bo Stane Kocutar.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

03:00
Poročila

04:00
Poročila

05:00
Poročila

05:06
MOŽGANI PRAZNUJEJO

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

V 21. stoletju živimo sredi nenehnega hrupa. Ko zjutraj vstanemo, navadno najprej prižgemo ali radio ali televiziji ali vse bolj praktični »vsevedni« telefon in se obdamo z množico zvokov, šumov, glasov.
Nedavno mi je župnik, ki je navdušen skavt, pripovedoval, kako otroci doživijo trenutke tišine, ko ostanejo sami v gozdu in jih njihovi animatorji od daleč spremljajo. Mnogi se znajdejo v negotovosti, ali celo strahu ali joku, kajti – okrog njih je naenkrat nastane tišina, ničesar ni slišati, samo šelestenje listja. Otroci takšno izkušnjo pozneje opisujejo kot nekaj najbolj nenavadnega.
Spomnim se tudi »šoka«, ki ga je povzročil sedanji papež Frančišek, ko je ob izvolitvi z balkona na Trgu svetega Petra, navdušeno klicanje množice, spremenil v trenutke tišine in jih prosil, naj molijo za njega. Tako nenavadna in presunljiva je bila tista tišina večtisočglave množice, ki so jo prenašali svetovni mediji ter se je tišina je preselila v domove vernikov po celem svetu in prav gotovo mnoge osupnila.
Pri svojem delu z umirajočimi se prav tako srečujem s trenutki tišine. Trenutek, ko bolnik ne rabi več zunanjega sveta in ugasne računalnik, televizijo, na koncu tudi radio in se vse bolj pogreza v tišino. Obiskovalci so navadno zmedeni ali celo prizadeti, saj jih bolnik skoraj več ne rabi. Kot spremljevalka mnogih umirajočih jim pomagam z mislijo, da to ni nekaj osebnega, ampak neskončna potreba človeškega bitja, da se poglobi v samega sebe, da sliši svoje srce in svojo dušo in napravi bilanco svojega življenja. Izkušnje mi povedo, da so to zelo dragoceni trenutki in da je slovo mirno in tiho, čim bolj dovolimo bolniku, da v tišini zunanjega sveta, odpre srce in vidi na koncu svoje poti, kaj je prinesel s seboj pred prag večnosti, da vidi, kaj je ostalo v njem, kaj je tisto, kar je dalo vrednost njegovemu.
V času dopustov, ko si lahko privoščimo kaj tudi za svojo dušo, je zelo pogumno srečati se s tišino. Oditi v gozd in se obleči v tišino narave. Sesti v klop stolnice sredi tržnice, kjer mogočni zidovi in debela vrata ščitijo tišino svetega prostora in doživeti navzočnost Svetega. Zgodaj zjutraj, ko še spijo mesta in vasi, hoditi po poteh ki so drugače polne hrupa, v tišini prebujanja novega dne. Ali pa – oditi na duhovne vaje v tišini, kjer kljub večjemu številu ljudi, udeleženci eden drugemu podarijo prav to – spoštljivo tišino, da slišiš bitje svojega srca in srca svojega sopotnika.
Tišina nas pripelje od hrupa nazaj v kamrico lastnega srca, kjer lahko najdemo dragoceni zaklad – prisotnost Božjo.

06:00
Poročila

06:06
MND300 - Dobro jutro radio M

06:06
Anketa Kateri zvok imajo vaši možgani najraje

06:08
Jutranji koledar: Jutranji koledar 28. oktober

06:15
Vreme z meteorologom

06:32
MND300 - Prvi požirek M, Ker so v tokratnem jutru glavni možgani, se odpravljamo na Inštitut, kjer jim pomagajo, ko življenje prinese različne preizkušnje

06:55
MND300 - Dobro jutro radio M, Ker so v tokratnem jutru glavni možgani, se odpravljamo na Inštitut, kjer jim pomagajo, ko življenje prinese različne preizkušnje

06:55
Nastja Tomat MND300, Ker so v tokratnem jutru glavni možgani, se odpravljamo na Inštitut, kjer jim pomagajo, ko življenje prinese različne preizkušnje

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

07:32
MND300 - Praznuje radio Ž, V slavnostnem jutru na obisku tudi doc.dr. Blaž Koritnik

07:32
Urban Praprotnik MND300, V slavnostnem jutru na obisku tudi doc.dr. Blaž Koritnik

07:35
Možgani na dlani: Na "kavi z možgani" gostimo tiste, ki znajo o njih ogromno povedati, V slavnostnem jutru na obisku tudi doc.dr. Blaž Koritnik

08:00
Poročila

V tokratnem četrtkovem jutru bodo glavni – možgani, zato jim pozornost namenjamo tudi v minutah za Svetovalni servis na Prvem, ko se bomo o njih in o skrbi za zdravje možganov pogovarjali s prof. dr. Majo Bresjanac, vodjo Laboratorija za regeneracijo in plastičnost živčevja na Inštitutu za Patološko fiziologijo in predsednico Sinapse, slovenskega društva za nevroznanost. Svoja možganska vprašanja nam lahko zastavite prek elektronske pošte, spletne strani Prvega, ali pa po 8. uri pokličete v oddajo!

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.
58. rojstni dan praznuje priljubljen italijanski glasbenik Eros Ramazzotti. Za dober dan pa njegova skladba iz leta 2015, Perfetto.

08:42
Obvestila

08:59
MND300 - Praznuje radio M

09:00
Poročila

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

Evropska agencija za zdravila EMA preverja novo zdravilo proti covidu-19, ki ga je razvila ameriška farmacevtska družba Merck. Njihovo zdravilo molnupiravir je prestalo že več kliničnih študij. Rezultati raziskav obetajo, saj podatki kažejo, da kar za polovico zmanjša možnost hospitalizacije ali smrti necepljenih pacientov z blažjo ali zmerno obliko koronavirusne bolezni. V Evropski uniji zdravniki ob hudem poteku okužbe z novim koronavirusom že uporabljajo več učinkovin. Med njimi so remdesivir, deksametazon in protitelesa. Novo zdravilo molnupiravir bo postalo prvo zdravilo proti covidu-19, ki se zaužije v obliki tablet. Vse druge znane terapije namreč bolniki prejmejo v obliki injekcij ali infuzij. Podrobneje v Ultrazvoku.

Foto: TV Slovenija

10:00
Poročila

Nekdanji radijski napovedovalec Janez Dolinar se rad spominja radijskih sodelavcev in intenzivnega napovedovalskega urnika na Radiu Slovenija, čeprav je minilo že petnajst let od njegove upokojitve zaradi bolezni. »Zdaj imam več časa zase, še vedno so moja jutra,« pravi Janez Dolinar, ki je vodil jutranji program na Prvem, vodil skupino radijskih napovedovalcev, nastopal na TV Slovenija in vodil številne prireditve.

11:00
Poročila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Rubrika z dvema narodno-zabavnima vižama.

15 minutna oddaja je v prvi vrsti lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov, uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.

Preostali vsebinski poudarki oddaje:
Navdušenje in pomisleki nad načrti za polkilometrski viseči most nad Celjem.
Ob prazniku občine Brežice o dosežkih in naložbah minulega leta
V Brdih bodo zaradi vse večjega števila otrok gradili novo enoto vrtca na Dobrovem.
Na območju Julijski Alp vedő, kako mladim privzgojiti spoštljiv odnos do narave

13:53
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

Epidemične razmere so alarmantne. Število novih primerov okužbe se hitro povečuje, bolnišnice se nevarno polnijo. Smo na prelomni točki in lahko se nam zgodi scenarij iz Bergama, opozarja minister za zdravje, ki med novimi ukrepi omenja tudi možnost delnega zaprtja družbe. Je že ogrožena stabilnost našega zdravstvenega sistema? Kateri ukrepi se nam obetajo in kaj lahko prepreči katastrofo? Zakaj tolikšna rast primerov okužbe? In ne nazadnje: kakšne so napovedi? O vsem tem v današnjem Studiu ob 17h z gosti in voditeljico Alenko Terlep.

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

18:15
Obvestila

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Bukvin list se občuduje.
Pripoveduje: Milan Kalan.
Napisala: Živa Paulin.
Posneto v studiih Radiotelevizije Ljubljana 1976.

Ansambel Opoj je na glasbeni sceni od leta 2011. Sestavljajo ga štirje fantje: Uroš, Božidar, Matjaž in Domnik. Med drugimi nagradami s festivalov velja omeniti najbolj aktualne:so letošnji zmagovalci Festivala Oplotnica in prejemniki Orfeja na 52. Ptujskem festivalu za najboljši ansambel, ki ni narodno-zabavni kvintet. Tokrat živo na Prvem iz studia 13. Poslušate nas po radiu, gledate pa nas lahko prek spletne (https://radioprvi.rtvslo.si/) in Facebook strani našega radia (https://www.facebook.com/radioprvi).






Najstarejša glasbena oddaja Radia Slovenija že več kot šest desetletij ohranja narodno-zabavno izročilo in glasbo manjših vokalnih zasedb. Zajema iz bogatega radijskega arhiva, predstavlja novosti s tega področja, prinaša portrete pomembnejših ustvarjalcev narodno-zabavne glasbe, enkrat na mesec pa tudi gosti najbolj kakovostne zasedbe, ki izvajajo svoje skladbe živo. Oddajo pripravljata napovedovalka Lucija Grm in glasbeni urednik Tomaž Guček. Vsak četrtek ob 20.00 na Prvem.

21:00
Poročila

Francoski pesnik, pisatelj in filozof Paul Valéry se je rodil 30. oktobra pred sto petdesetimi leti v pristaniškem mestu Sete ob Sredozemskem morju. Umrl je v Parizu, pokopan pa je v mestu Sete. Kraj svojega zadnjega počivališča je ovekovečil s pesmijo Morsko pokopališče v Setu. Tudi o tem, pa veliko več o Valéryjevem življenju in ustvarjanju je napisal Slavko Kumer, prevajalec pesnitve Narcis, ki jo najdemo v Valéryjevi zbirki Čari iz leta 1922. Verze interpretira dramski igralec Vojko Zidar.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

V Žabji vasi se v mačji družbi pogovarjamo z letošnjo Ježkovo nagrajenko, najbolj reprezentativno sodobno slovensko pravljičarko, satirično šansonjerko, igralko, dramatičarko, glasbenico, ilustratorko, predvsem pa pesnico, ki je močno zaznamovala slovenski kulturni prostor. Njeni šansoni in pesmi za otroke, uglasbitve ljudskih balad, njena besedila za izvirne in prirejene popevke, narodnozabavne viže ter različne uglasbitve njene poezije so povsod okoli nas, le pozorno morate prisluhniti.

23:00
Poročila

Kaitlyn Greenidge je afroameriška avtorica mlajše generacije. Njen prvenec, We Love You, Charlie Freeman (Radi te imamo, Charlie Freeman), je bila ena izmed 10 najboljših knjig po izboru kritikov New York Timesa leta 2016. Njena besedila so bila objavljena v Vogueu, Glamourju, Wall Street Journalu in drugih medijih, danes pa piše za Harper's Bazaar in The New York Times. Je prejemnica številnih štipendij, med drugim štipendije Lewisovega centra za umetnost na Univerzi Princeton in Fundacije Guggenheim. Njen drugi roman Libertie je izšel pri založbi Algonquin Books.
V zgodovinskem romanu Libertie je v ospredju svobodno temnopolto dekle, ki vstopa v odraslost in se zave, da si njena mama, zdravnica in kot temnopolta ženska pionirka na svojem področju, želi, da bi tudi Libertie študirala medicino in pozneje delala skupaj z njo. Toda Libertie, ki jo bolj kot znanost zanima glasba, čuti, da jo mamine odločitve dušijo. Kot odrasla ženska poskuša razumeti, kaj svoboda za temnopolto žensko dejansko pomeni in se sprašuje, kje bi takšno svobodo lahko našla - zase in za prihodnje generacije. Roman je navdahnilo življenje ene izmed prvih afroameriških zdravnic v Združenih državah, dr. Susan Smith McKinney Steward.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov